Sinds 2024 is het nieuwe hoofdkantoor van ICT-bedrijf Simac gevestigd in het hoofdgebouw van het voormalige techniekHuys in Veldhoven. Het bedrijf noemt zijn nieuwe onderkomen ‘inspirerend en state-of-the-art’ met maar liefst 350 werkplekken. Voordat het in gebruik werd genomen, is het stevig verbouwd. Sindsdien zit het vól intelligente systemen. Kuijpers was verantwoordelijk voor de vernieuwing van alle installaties.
Simac ‘hoort’ bij Veldhoven. Het oude hoofdkantoor, dat vorig jaar is verkocht aan ASML, was er ook gevestigd, slechts 400 stappen verwijderd van het nieuwe adres. Grondlegger van Simac is Mac van Schagen die het bedrijf in 1971 in Veldhoven oprichtte. Hij vertegenwoordigde in Europa destijds in zijn eentje het Amerikaanse Singer Instrumentation. Een anekdote uit die tijd onthult hoe de aanschaf van een telex (een verre voorloper van e-mail) tot de bedrijfsnaam Simac leidde: het toenmalige telecombedrijf PTT accepteerde niet meer dan vijf letters als meldnaam op het telexapparaat. Mac’s secretaresse besloot de eerste letters van de Singer-productlijn te combineren met Mac’s voornaam. Zo werd de telex-meldnaam van toen één van de toonaangevende Nederlandse ICT-namen van nu.
Anno 2025 is Simac een bedrijf met ruim 1.400 medewerkers in binnen- en buitenland. Bijzonder: het is nog steeds een familiebedrijf, met Mac’s kleindochter Maartje van Schagen als CEO aan het hoofd van de onderneming. “Misschien dat Kuijpers en Simac daarom goed bij elkaar passen”, denkt Simac-opdrachtgever Bas van Tilborg, zelf ook een kleinzoon van Mac.
“We hebben uiteraard op basis van zakelijke afwegingen voor Kuijpers gekozen. Dat we beide een familiebedrijf zijn en waarde hechten aan bestendige relaties geeft daar wel een extra dimensie aan.”
De opdracht van Kuijpers was om alle installaties in het nieuwe hoofdkantoor te vernieuwen. “We konden daarbij voortborduren op wat er al was”, vertelt servicespecialist Ronald Isbouts van Kuijpers. “Het is nog een relatief jong gebouw, uit 2011. Kuijpers heeft het destijds mede gebouwd, dus we kennen het gebouw.” Jarenlang was het voormalige techniekHuys een complex waar alles draaide om ambachtelijk vakmanschap, bouwcultuur en hergebruik van materialen. Het werd de thuisbasis van diverse opleidingen uit het beroepsonderwijs; de bouw- en techniekopleidingen van het Summa College zijn nog steeds in enkele gebouwen gevestigd. Ronald: “Kuijpers heeft in 2011 alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in het complex verzorgd, inclusief de sprinkler- en beveiligingsinstallaties. Toen al was duurzaamheid het uitgangspunt. Dat aspect is nu, met Simac als opdrachtgever, verder doorgetrokken op basis van de nieuwste richtlijnen.”
Bij de modernisering had Simac één eis: waar mogelijk moest Kuijpers gebruik maken van de technologieën van Simac zelf. Bas: “We zijn expert in intelligentie ICT-oplossingen. Het zou raar zijn als we geen gebruik maken van onze eigen technologie.” En dus verwerkte Kuijpers, van ontwerp tot uitvoering, oplossingen als Simac IDS en Mymesh in het gebouw. Het leverde een breed palet aan geavanceerde, geïntegreerde en volledig draadloze installaties op die qua verlichting en klimaatbeheersing per ruimte hun werk doen. “Sensoren in het plafond registreren of en hoeveel mensen in een ruimte aanwezig zijn”, legt Bas uit. “Op basis van die registratie wordt de ruimte vervolgens verlicht, verwarmd en geventileerd. Een optimaal binnenklimaat in elk vertrek dus. En is de ruimte leeg, dan schakelen de systemen vanzelf uit.
Heel energie-efficiënt en comfortabel.” De Mymesh-technologie was voor Kuijpers nieuw. “Door ermee te werken, hebben we deze goed leren kennen. Het zijn mooie systemen waar we nu goede ervaringen mee hebben opgedaan”, aldus Ronald. Voor Bas levert de eigen technologie in het eigen pand een extra kans op om potentiële Simac-klanten te laten zien hoe de licht- en klimaatinstallaties werken. “We zien ons hoofdkantoor als een soort showroom”, vertelt hij. “We hebben al verschillende belangstellenden een demonstratie gegeven. Kuijpers was daar ook bij betrokken.” Kuijpers zorgde verder voor vernieuwing van de beveiligings- en sprinklersystemen. Ook deze voldoen nu volledig aan huidige en toekomstige eisen.
Het Simac-hoofdkantoor doet na de stevige modernisering weinig meer denken aan het techniekHuys van voorheen. “Al hebben we de echt karakteristieke elementen behouden. Zoals de houten vloer en diverse kunstwerken”, illustreert Bas. “Voor spullen die we niet meer konden gebruiken, zochten we een goede bestemming. Zo zat er een kleine bioscoop in dit gebouw. Met de bioscoopstoelen hebben we verschillende medewerkers blij gemaakt. Andere elementen zijn teruggegaan naar de voormalige eigenaar van het gebouw. Al met al kregen veel elementen dus een tweede leven, hier of op een andere plek. Dat past niet alleen bij hoe we zelf tegen duurzaamheid aankijken. Het is ook in de geest van het voormalige techniekHuys waarin ‘hergebruik’ één van de pijlers was.”