Referentie overzicht
Hightech

Nieuwbouw NTS, Nijmegen

Op 1 april 2020 leverde Kuijpers op de NTC (Novio Tech Campus) in Nijmegen het nieuwe pand op van NTS Development & Engineering Nijmegen. Dat gebeurde samen met opdrachtgever en projectmanagementbureau Altavilla, NTS en alle betrokken bouwpartners. Kuijpers was verantwoordelijk voor de complete engineering en installatie van alle gebouwgebonden installaties in de nieuwbouw. Het project nam slechts een jaar in beslag.

Langdurige samenwerking

Safety & security Service & exploitatie Utiliteit

NTS ontwikkelt, maakt, assembleert en test complexe (opto-)mechatronische systemen en mechanische modules voor grote hightech machinebouwers (OEM’s). Het bedrijf heeft verschillende locaties in Nederland, Tsjechië, Singapore, China en de VS, het hoofdkantoor staat in Eindhoven. Het nieuwe gebouw, genaamd NTS Development & Engineering Nijmegen, geschikt voor honderd medewerkers, huisvest niet alleen een kantoor, maar ook werkplaatsfaciliteiten en cleanrooms.

Breed palet aan installaties

De gebouwgebonden installaties die Kuijpers realiseerde in het NTS-pand varieerden van werktuigbouwkundige – en elektrotechnische systemen tot brandmeld– en ontruimingsinstallaties. NTS had ook duurzaamheidswensen. Die leidden tot zonnepanelen op het dak, dimbare ledverlichting en twee energiezuinige lucht/water warmtepompinstallaties die gelijktijdig kunnen verwarmen en koelen.

Heldere afspraken, open samenwerking

Het ontwerpteam van Kuijpers startte met de engineering van alle installaties en systemen toen het proces van de ruwbouw in volle gang was. Volgens Martijn van Gerven, W-projectleider van Kuijpers, was dit nodig om de strakke deadline van 1 april 2020 te halen. “Normaal gesproken zie je alle disciplines als een treintje – eerst de een, dan de ander – hun taken volbrengen.

Bij een project zoals dit ben je dan anderhalf tot twee jaar bezig, van start tot oplevering. Hier hadden we een jaar en dus moesten bepaalde processen tegelijkertijd verlopen. Dit vroeg om heldere afspraken, zowel tussen ons en de andere bouwpartners als met de opdrachtgever. Je hebt natuurlijk extra risico’s die je met zo’n manier van werken loopt. Daarnaast was ‘open samenwerken’ een must bij de praktische uitvoerbaarheid, anders loop je elkaar voor de voeten.”

Flexibel omgaan met gebruikerswensen

De gebruikerswensen vroegen eveneens om de nodige flexibiliteit. Doorgaans wordt de haalbaarheid van dergelijke wensen en verzoeken in een vroeg stadium – vóór de start van de uitvoering – vastgesteld. Hier liep dat traject door tot ver in de fase waarin Kuijpers alle technische oplossingen al installeerde. De E- en W-projectleiders hebben hierbij steeds nadrukkelijk de expertise van de monteurs betrokken om vast te stellen of er nog mogelijkheden waren om deze door te voeren. Opdrachtgever NTS liet na oplevering weten zeer tevreden te zijn over het eindresultaat.

NTS is geen onbekende voor Kuijpers. De hightech toeleverancier schakelde Kuijpers al eerder in, onder meer voor het onderhoud van cleanrooms op verschillende locaties en voor advies- en installatiewerkzaamheden bij de uitbreiding van zijn duurzame hoofdkantoor in Eindhoven. 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Martijn.

Martijn van Gerven Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details