Referentie overzicht
Food

Nieuwe procesinstallatie FrieslandCampina, Borculo

FrieslandCampina voorziet elke dag miljoenen consumenten wereldwijd van waardevolle voedingsstoffen uit melk. Op de locatie in het Gelderse Borculo worden met veel zorg en aandacht hoogwaardige toepassingen geproduceerd voor de babyvoedingssector, voedingsindustrie en farmaceutische industrie. Om dit optimaal te blijven doen, werkte de zuivelonderneming hier samen met Kuijpers aan de totstandkoming van een compleet nieuwe procesinstallatie.

Gerealiseerd in slechts 4 maanden

Industrie

Vanwege de levensduur was de bestaande procesinstallatie in Borculo aan vervanging toe. In een gezamenlijk projectteam werkten FrieslandCampina en Kuijpers aan de detailengineering van de nieuwe procesinstallatie. Hierin was Kuijpers partner voor het werktuigbouwkundige aspect en de maakbaarheid. Daarna zorgden Kuijpers-projectmanager Bjorn Fransen en zijn team ook voor het aansluiten van nieuwe tanks en manifolds op utility- en productleidingen.

Korte lijnen

De vervangingswerkzaamheden werden parallel aan het huidige proces gerealiseerd, zodat dit onafgebroken kon doorlopen. Bij gelijke kwaliteit en capaciteit vindt een omschakeling plaats naar de nieuwe installatie. De complete nieuwbouw, inclusief alle installatietechnische componenten, moet voor de zomervakantie gereed en getest zijn.

Door de gestelde deadline kenden de uitvoerende werkzaamheden van Kuijpers een geplande doorlooptijd van januari tot april 2020. “Dat betekende een strakke planning, alleen haalbaar door korte lijnen te hanteren en extreem goed samen te werken”, vertelt Bjorn Fransen. “Niet alleen met FrieslandCampina, maar ook met een derde contractpartij die verantwoordelijk was voor een ander deel van het geheel. Natuurlijk ben ik trots op de goede, efficiënte uitvoering in een kort tijdsbestek, maar nog meer op het feit dat we het eindresultaat echt als team hebben behaald.”

Ronald Dekker, projectmanager bij FrieslandCampina:

“Door korte lijnen en goede samenwerking liepen we al snel voor op planning.”

“Onze planning”

Ronald Dekker, projectmanager bij FrieslandCampina, beaamt dat positieve teamgevoel. “Met enerzijds die verschillende partijen on site en anderzijds die uitdagende planning, komt goede samenwerking neer op vertrouwen: zijn we bereid ons eigenbelang opzij te zetten in ruil voor het grote geheel? Alleen dan lukt het om er bijvoorbeeld “onze planning” van te maken, in plaats van drie opzichzelfstaande planningen.

Die manier van denken en werken is door Kuijpers fantastisch ingevuld met enorme inzet en betrokkenheid. En met resultaat: half februari liepen we al twee weken voor op planning. Ons vertrouwen is dus meer dan waargemaakt, met een werkende installatie binnen de gestelde tijd als prachtig resultaat.”

Extra bekroning

Het harde werken is nog eens extra bekroond door een externe controle: alle 601 geïnspecteerde lassen werden positief beoordeeld. “En het mooiste compliment kwam misschien wel van één van de operators”, lacht Bjorn. “Die vertelde dat ook hij zeer tevreden is met het resultaat en de samenwerking. Dat hebben we toch mooi samen bereikt.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Bjorn.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details