Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Onderwijsgebouw Pulse, TU Delft

Kuijpers is als technisch dienstverlener betrokken bij de bouw van een nieuw onderwijsgebouw op de campus van de TU Delft. Het is het eerste energieneutrale gebouw met gelijkstroomnetwerk op de campus.

Energielabel A++++

Duurzaamheid Projectmanagement Safety & security Utiliteit

Het gebouw dat tussen twee faculteiten in is geplaatst, heeft onder andere ca. 750 m² zonnecellen op het dak, die rechtstreeks aangesloten worden op de verlichting. Verder wordt voorzien in een warmte-koudeopslag in de bodem. Het gebouw is daarnaast uitgerust met luchtdichte gevels en zeer minimale kozijnen. Ook aan het binnenklimaat is veel aandacht besteed met innovatieve klimaatvloeren, klimaateilanden met een geïntegreerde lichtlijn en ventilatie op basis van de CO2-regeling.

Het ontwerp

Het gebouw biedt onderdak aan zowel onderwijszalen als ontmoetingsruimtes. Het idee is dat je er als student de hele dag terecht kunt, van de vroege ochtend tot de late uurtjes. Als student kun je er overdag college volgen, daarna een hapje eten en dan tot in de late uurtjes studeren.

Om er zeker van te zijn dat het gebouw zo goed mogelijk voldoet aan de verwachtingen van de toekomstige gebruikers, zijn zowel studenten als docenten nauw betrokken geweest bij het ontwerp.

Duurzame ambitie

Het mooie van het project is volgens Peter Govers (projectleider) dat TU Delft werk maakt van zijn duurzame ambities en daarin open staat voor een dialoog met zowel bouwbedrijven, technisch dienstverleners als medewerkers en studenten. Het streven om een energieneutraal gebouw te realiseren, daar staan wij gewoon honderd procent achter. Sterker nog: het liefst zouden we alleen nog maar energieneutrale gebouwen willen ontwikkelen. 

Maar daarin zijn we natuurlijk afhankelijk van het ambitieniveau van onze opdrachtgevers. Dat zit hem zeker niet in de onwil van opdrachtgevers, maar een energieneutraal gebouw ontwikkelen vergt ook wel een extra investering, die je in de jaren na de oplevering pas terugverdient. Des te mooier is het dat we samen met TU Delft en onze bouwpartner Hurks een gebouw hebben kunnen realiseren dat als voorbeeld kan dienen voor toekomstige projecten.

“We hebben aan een half woord genoeg”

Peter Govers

Warmte-koudeopslag

Aan alles is gedacht om Pulse energieneutraal te maken; van klimaatvloeren tot warmte-koudeopslag in de bodem. In de zomer wordt warm water in een gat van 73 meter diep in de grond opgeslagen, in de winter wordt Pulse hiermee verwarmd. Het koude water wat in de winter in de grond wordt afgevoerd, komt dan weer in de zomermaanden van pas.

Verlichting op gelijkstroom

De meest innovatieve duurzame installatie in het gebouw is zonder twijfel de verlichting die rechtstreeks, dus zonder omvormers, gevoed wordt door de elektriciteit die de zonnepanelen op het dak opwekken. Zo gaat er zo min mogelijk zonne-energie verloren. Met een omvormer verlies je toch al gauw 5 tot 10 procent van de stroom die wordt opgewekt. Samen met de leverancier hebben we hiervoor armaturen ontwikkeld die niet alleen technisch maar ook esthetisch voldoen.

Door het toepassen van gelijkstroom (350V DC) was het selecteren van de juiste beveiliging een grote uitdaging. De gekozen beveiliging, werkt niet alleen op basis van kortsluiting en overstroom zoals wij gewend zijn bij wisselstroom. Er is gekozen voor een elektronische beveiliging welke direct afschakelt bij overstroom en vlamboogdetectie bezit. Dit zorgt voor een veilige en betrouwbare installatie.

De grootste uitdaging in dit project was het zorgen voor een stabiele netkoppeling die normaal gesproken alleen gelijkstroom omzet naar wisselstroom. Deze situatie vraagt dat hij ook van wisselstroom gelijkstroom maakt.

Als de zonnepanelen even niet genoeg energie opwekken, dan kan er alsnog gebruik worden gemaakt van het reguliere elektriciteitsnet. In dat geval wordt wisselstroom weer omgevormd tot gelijkstroom.

Hoewel voorlopig alleen de armaturen rechtstreeks worden aangesloten op de zonnepanelen, zijn er nu al plannen om dit uit te breiden. Het idee is om op termijn ook USB-wandcontactdozen aan te sluiten. Het gaat hier dan ook nog eens om USB-C, een nieuwe generatie USB-aansluitingen die tot 100 watt vermogen kunnen leveren, waar de huidige generatie tot 20 watt aan kan.

Daarnaast heeft Kuijpers de TU Delft ook proactief geadviseerd om gebruik te maken van ventilatoren die op gelijkstroom kunnen draaien. De techniek is nu nog niet zo ver dat we die rechtstreeks kunnen aansluiten op de zonnepanelen, maar als dat wel zo is, dan kun je die aansluiting realiseren en de omvormer er tussenuit strepen.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Peter.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details