Referentie overzicht
Gezondheidszorg

Reinier de Graaf Gasthuis, Delft

Eind februari 2015 leverde Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft op. Na een periode van inrichting en inhuizen van de (medische) apparatuur vond op 12 november de officiële opening plaats van een van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, rondde de bouwcombinatie dit bijzondere project af, tot grote tevredenheid van de opdrachtgever. Cees van der Zande (projectdirecteur nieuwbouw Reinier de Graaf): “Dit prachtige gebouw is het resultaat van goede samenwerking. Complimenten aan de bouwcombinatie. Wat een prestatie om zo’n groot project binnen de geplande 30 maanden op te leveren!”

Meest duurzame ziekenhuis van Nederland

BIM - Building information modeling Controlled Environments Duurzaamheid

Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, rondde de bouwcombinatie dit bijzondere project af, tot grote tevredenheid van de opdrachtgever.

“Dit prachtige gebouw is het resultaat van goede samenwerking. Complimenten aan de bouwcombinatie. Wat een prestatie om zo’n groot project binnen de geplande 30 maanden op te leveren!”

Cees van der Zande (projectdirecteur nieuwbouw Reinier de Graaf

Warmte-koudeopslag en watermist

Het ziekenhuis heeft een uniek dubbellaags warmte-koudeopslagsysteem met per boorgat twee separate bronnen. Deze installatie slaat jaarlijks meer warmte op dan dat het ziekenhuis nodig heeft. De extra (rest)warmte wordt vanaf 2023 doorgeleverd aan het nabijgelegen nieuwbouwproject Bethelpark. Het Reinier de Graaf Gasthuis is hiermee het eerste ziekenhuis in Nederland dat haar restwarmte doorlevert aan woningen. Een prachtig voorbeeld van een duurzame collectieve energievoorziening waarbij restwarmte nuttig wordt ingezet. 

Daarnaast wordt het afvalwater via een Pharmafilter hergebruikt. Hierdoor neemt de hoeveelheid ziekenhuisafval af en vermindert het aantal vuiltransporten, evenals de CO2-uitstoot. Ook heeft het ziekenhuis een watermistinstallatie, die veel minder water gebruikt dan een conventionele sprinklerinstallatie

Dat betekent ook dat er bij een calamiteit weinig waterschade is en daarom is dit een uiterst geschikt systeem voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis.

Het hypermoderne ziekenhuis heeft onder andere 8 operatiekamers, waarvan één hybride OK en twee centrale opdek ruimte. Ook heeft het ziekenhuis een Hotlap voor nucleaire geneeskunde, 4 behandelkamers die klasse 2 OK zijn en Isolatiekamers. Bij dit alles is door onze Controlled Environments-specialisten specifiek aandacht gegeven aan de commissioning. Door in het begin goed te bepalen op basis van welke kwalificaties de gecontroleerde ruimtes getest worden, zorgen we voor een gestroomlijnd proces en een zorgeloos eindproduct.

Ontwerp ten dienste van de zorg

De inrichting en vormgeving van het ziekenhuis zorgen ervoor dat de patiënten en bezoekers gemakkelijk hun weg vinden en de zorg efficiënt verleend wordt. EGM Architecten tekende voor het ontwerp van het esculaap-vormige gebouw en vormde samen met Deerns en Corsmit het ontwerpconsortium.

Specialist in de zorgsector

Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten ze tevens samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan John.

John van Kuringen Hoofd Projecten

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details