Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Snel en effectief energie besparen, Museon-Omniversum deed het

Museon-Omniversum in Den Haag investeert al jaren in de verduurzaming van haar panden. Na een reeks bouwkundige maatregelen zijn sinds vorig jaar de installaties aan de beurt. De eerste resultaten zijn al bereikt: dankzij efficiënte energiemaatregelen, verzorgd door Kuijpers, behaalde het in korte tijd een energiebesparing van 40.000 kilowattuur (kWh).

Energiebesparing van 40.000 kWh

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Museon-Omniversum trakteert bezoekers het hele jaar door op fascinerende tentoonstellingen. In koepeltheater Dome staan dagelijks indrukwekkende grootbeeldfilms op het programma. Rode draad in het aanbod: de aarde, de mens en een duurzame toekomst. “We inspireren ons publiek om samen te zorgen voor een leefbare planeet”, vat Michel van de Koppel (Hoofd Facilitair en Producties) de missie van Museon-Omniversum samen.

Green Key Gold-keurmerk

Die missie zie je ook terug in de bedrijfsvoering. Het leverde Museon-Omniversum ook in 2023 het internationale keurmerk Green Key Gold op. Michel: “Dat predicaat is bedoeld voor duurzame bedrijven in de gastvrijheidssector. Ons certificaat kregen we omdat we bewuster omgaan met natuur en milieu dan de normale wet- en regelgeving vereist.” Naast duurzaam inkopen en verantwoord omgaan met afval is energie-efficiëntie een belangrijke pijler. “In al onze publieke ruimtes hangen energiezuinige ledlampen”, illustreert Michel. “Verder wekken we een deel van onze stroom op met zonnepanelen en hebben we een groen dak. Ook heeft onze nieuwe entree een warmte-koude barrière zodat er geen warmte verloren gaat. En wat de installaties betreft? Daarin maken we slimme keuzes om de energiebesparing in het hele gebouw te optimaliseren.”

‘De knappe koppen van Kuijpers’

Hierbij kan Michel rekenen op ‘de knappe koppen van Kuijpers’, zoals hij ze noemt. “Kuijpers is al jaren onze service- en onderhoudspartner voor alle werktuigbouwkundige installaties”, licht hij toe. “In ons museum vraagt de collectie nogal wat van de klimaatomstandigheden. Luchtvochtigheid en temperatuur  spelen een grote rol om de diverse objecten in de collectie in goede staat te houden. In ons grootbeeldfilmtheater speelt comfort een grote rol. Dan is het prettig als je een installateur hebt die bekend is met zowel verduurzaming en een aangenaam binnenklimaat als met de eisen van een collectie-beherende instelling.”

Twee jaar geleden startte Kuijpers in opdracht van Museon-Omniversum met het optimaliseren van de w-installaties. Dit begon met een uitgebreide oriëntatie op de opties. “Onze panden en onze installaties zijn niet meer de allerjongste”, aldus Michel. Maar op korte termijn grootschalig vernieuwen was geen optie. “Waar het koepeltheater van onszelf is, huren we het museumpand van de gemeente Den Haag. Grote verbouwingen, die vaak veel tijd kosten, gebeuren daarom altijd in samenwerking met de gemeente. Het treffen van kleinere maatregelen om te verduurzamen, hebben we wel in eigen hand. Kuijpers hielp ons helder te krijgen welke ingrepen we zelf konden nemen.”

Drie maanden monitoren

Voor beide gebouwen had Kuijpers goed nieuws: met niet al te ingrijpende aanpassingen lag er een effectieve energiebesparing binnen handbereik. Jos Agterof, vestigingsleider van Kuijpers Den Haag: “Het in kaart brengen van de benodigde verduurzamingsstappen is typisch een klus voor ons. We hebben met Kuijpers Ecopartners gespecialiseerde collega’s in huis die hierin precies de weg weten. Drie maanden lang monitorden zij het gedrag van de bestaande installaties. Ook spraken ze met de gebouwgebruikers.” Op basis daarvan concludeerde Kuijpers dat het depot in de kelder van Museon-Omniversum de beste papieren had om in korte tijd energie te besparen. “Mét behoud van de bestaande installaties”, aldus Jos. De ingreep komt erop neer dat de luchtbehandeling er in de avond en nacht voortaan zachter draait. “Maar wel zo dat de klimaatcondities voor de collectie gewoon binnen de vereiste marges blijven.”

Besparen, vervangen en noodscenario’s opstellen

Halverwege 2023 zijn de maatregelen getroffen. Dat leverde tot eind van dat jaar een besparing op van maar liefst 40.000 kWh. Dat is te vergelijken met het jaarlijkse stroomverbruik van tien gezinnen. “Voor 2024 verwachten we zelfs méér te besparen dan de berekende 80.000 kWh per jaar”, aldus Michel. “Prettige én duurzame bijkomstigheid: we doen langer met alle installatieonderdelen. Ze draaien immers minder intensief dan voorheen.” Binnenkort start Kuijpers met de vervanging van de regeltechniek in het museum en het koepeltheater.

De oude regelkasten gaan eruit en er komen nieuwe in. Daarna neemt Kuijpers ook nog de koelinstallaties onder handen. “Wat ik heel prettig vind, is dat ze in de route naar meer duurzaamheid ook noodscenario’s meenamen. Daardoor hebben we nu voortaan óók permanente noodaansluiting voor de koelmachines. Onmisbaar in een museum.” Op termijn krijgt Museon-Omniversum  mogelijk een aansluiting op een gebieds-WKO met duinwater. “We zijn voorlopig nog niet klaar.”

Sensortechnologie stimuleert duurzaamheid

Voor nu haalt Museon-Omniversum het onderste uit de kan met de eigen luchtbehandelingsvoorzieningen. Jos: “Dankzij sensortechnologie kunnen we alle installaties tot op componentniveau regelen. Beter nog: de prestaties zijn tot op componentniveau te optimaliseren. Onze data-experts monitoren, onze servicetechnici kennen de klant en de installaties. Door die kennis te bundelen, krijg je maatwerk in duurzaamheid.”

‘Maatwerk’ zit hem ook in de persoonlijke contacten en de klik met Kuijpers, vindt Michel. “Onze ‘vaste’ Kuijpers-monteur is Rik van Adrichem, een kundige vakman, prettig in de omgang. Die loopt wekelijks bij ons binnen voor overleg of om de installaties te inspecteren. Dat gaat allemaal heel informeel en juist daardoor verlopen de contacten prettig.” Jos voegt toe dat het ‘elkaar kennen’ extra waarde geeft aan de klantrelatie. “We zoeken samen naar oplossingen, er is wederzijds begrip en zijn open naar elkaar. Dat vind ik echt een compliment aan zowel Michel en zijn collega’s als aan onze eigen organisatie.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Jos.