Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Vernieuwing Zeeuws Archief op stoom

Sinds 2019 is Kuijpers aan de slag bij het Zeeuws Archief in Middelburg. Het gaat om een driejarig full service onderhoudscontract en het volledige projectmanagement.

Driejarig full service onderhoudscontract voor lokaal Zeeuws team

Duurzaamheid Service & exploitatie Utiliteit

Het Zeeuws Archief is het Regionaal Historisch Centrum (RHC) van Zeeland. Het beheert en bewaart de archieven en collecties van Zeeuwse overheden, particulieren en bedrijven. Daarnaast is het Zeeuws Archief specialist in digitale duurzaamheid; het biedt digitale opslag, authenticiteit en toegankelijkheid in het Zeeuws e-Depot. Sinds 2019 is niet het Rijksvastgoedbedrijf maar het Zeeuws Archief zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van het pand, het technisch beheer en de uitvoering van bouwprojecten. Vanwege deze verandering is begin 2019 een aanbestedingstraject uitgeschreven. Kuijpers is bij deze aanbesteding geselecteerd als beste partij.

Kwaliteit en professionaliteit

“We hadden een fiks eisenpakket”, vertelt Maarten de Bie, senior medewerker gebouwbeheer en facilitaire zaken van het Zeeuws Archief. “Het gaat ons namelijk niet alleen om de wettelijke verplichtingen ten aanzien van de installaties, maar ook over kwaliteit, professionaliteit, hoofdaannemerschap, snelheid bij het oplossen van verstoringen en innovatiekracht. Het feit dat je bij Kuijpers alles onder één dak vindt – van klimaatoplossingen tot brandveiligheidssystemen en bouwcoördinatie – is ook niet onbelangrijk.” 

Inmiddels is een vast Kuijpers-team van binnen- en buitendienstmedewerkers al ruim twee jaar voor het Zeeuws Archief in touw, eerst vanuit de Kuijpers-vestiging in Roosendaal maar al snel vanuit de Zeeuwse werklocatie in Goes. Maarten: “Hoewel die locatie voor ons niet van belang is, is de vaste samenstelling van het team dat des te meer: met vaste aanspreekpunten en weinig tot geen verloop weet Kuijpers alle kennis over ons gebouw en onze installaties te behouden. Dat boezemt vertrouwen in.”

Kuijpers heeft alle kennis over ons gebouw en de installaties

Maarten, Zeeuws Archief

Verduurzaming is de rode draad

Bij deze integrale opdracht loopt ‘verduurzaming’ als een rode draad door alle werkzaamheden heen. Overal waar installatievernieuwing op stapel staat, biedt Kuijpers de klant nieuwe, duurzame alternatieven. Daar horen ook doorberekeningen bij, zodat de opdrachtgever vooraf weet wat de terugverdientijd is en welke energiebesparing een oplossing precies oplevert. Het leidde al tot nieuwe HR-ketels, LED-verlichting en een adiabatisch bevochtigingssysteem voor het binnenklimaat.

Kuijpers-projectleider Henk van Baaren: “Het duurzame van dit klimaatsysteem zit hem in het ontbreken van een warmtebron, omdat compressie hier voldoende is om de lucht in het gebouw optimaal te bevochtigen. Daar is aanzienlijk minder energie voor nodig. Extra pluspunt: dit systeem laat geen residu achter in de vorm van kalkaanslag en dat is voor de collecties alleen maar goed nieuws.”

Modernisering gebouwbeheersysteem

Op weg naar een energiezuinig gebouw is een slim gebouwbeheersysteem, waarin alle installaties met elkaar ‘communiceren’, eveneens onmisbaar. Op dit moment zijn verschillende Kuijpers-specialisten bezig met het moderniseren van dit ‘brein’ van het pand, inclusief alle regelkasten, elektrische componenten, regeltechniek en software. Tegelijkertijd loopt er een project waarbij Kuijpers de drinkwaterleidingen aanpast om te voldoen aan het legionellabeheersplan van het Zeeuws Archief. Ook de voorbereidingen voor het leggen van zonnepanelen zijn in volle gang. Eind 2021 moeten alle projecten klaar zijn.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Henk.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details