Reinier de Graaf Gasthuis

Meest duurzame ziekenhuis van Nederland

Eind februari 2015 leverde Bouwcombinatie Hurks-Kuijpers het nieuwe Reinier de Graaf Gasthuis in Delft op. Na een periode van inrichting en inhuizen van de (medische) apparatuur vond op 12 november de officiële opening plaats van een van de modernste ziekenhuizen van Nederland. Slechts 28 maanden na het slaan van de eerste paal, rondde de bouwcombinatie dit bijzondere project af, tot grote tevredenheid van de opdrachtgever. Cees van der Zande (projectdirecteur nieuwbouw Reinier de Graaf): “Dit prachtige gebouw is het resultaat van goede samenwerking. Complimenten aan de bouwcombinatie. Wat een prestatie om zo’n groot project binnen de geplande 30 maanden op te leveren!”

Het nieuwe medisch centrum van ruim 56.500m2 bestaat uit zes bouwlagen die horizontaal verbonden zijn door een centrale as. Het ziekenhuis is een van de meest duurzame ziekenhuizen in Nederland, gemeten aan de hand van de criteria die MVO Nederland hanteert. Het Reinier de Graaf Gasthuis zet in op energiebesparing, duurzame energie en intelligente energiesystemen. De nieuwbouw van het ziekenhuis sluit naadloos aan op de ambitie van Kuijpers, om in 2018 alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren.

Warmte-koudeopslag en watermist

Het ziekenhuis heeft een uniek dubbellaags warmte-koudeopslagsysteem met per boorgat twee separate bronnen. Daarnaast wordt het afvalwater via een Pharmafilter hergebruikt. Hierdoor neemt de hoeveelheid ziekenhuisafval af en vermindert het aantal vuiltransporten, evenals de CO2-uitstoot. Ook heeft het ziekenhuis een watermistinstallatie, die veel minder water gebruikt dan een conventionele sprinklerinstallatie. Dat betekent ook dat er bij een calamiteit weinig waterschade is en daarom is dit een uiterst geschikt systeem voor bijvoorbeeld patiëntenkamers, techniekruimten en andere bouwdelen van een ziekenhuis.

Ontwerp ten dienste van de zorg

De inrichting en vormgeving van het ziekenhuis zorgen ervoor dat de patiënten en bezoekers gemakkelijk hun weg vinden en de zorg efficiënt verleend wordt. EGM Architecten tekende voor het ontwerp van het esculaap-vormige gebouw en vormde samen met Deerns en Corsmit het ontwerpconsortium.

Specialist in de zorgsector

Hurks en Kuijpers hebben samen ruime ervaring in de zorgsector. Zo is de bouwcombinatie verantwoordelijk voor de nieuwbouw van ziekenhuis Bernhoven in Uden en werkten ze tevens samen aan de nieuwbouw van het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht.

Projectdirecteur
John van Kuringen
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties