Referentie overzicht

Waterschap Hollandse Delta, Rotterdam

Wanneer een rioolwaterzuivering afvalwater schoonmaakt blijft slib over als restproduct. In Rotterdam-Zuid transporteert waterschap Hollandse Delta slib van de zuivering Dokhaven via een ondergrondse leiding naar slibverwerkingsbedrijf Sluisjesdijk. Daar wordt afvalwater gezuiverd en slib verwerkt en omgezet in duurzaam biogas. Jaarlijks levert dat 8 miljoen kWh duurzame energie op voor het totale verbruik van Sluisjesdijk en Dokhaven samen. Om dit proces te waarborgen schakelde het waterschap GMB in, die op zijn beurt Kuijpers betrok bij de vernieuwing van installaties.

Gebundeld vakmanschap GMB en Kuijpers

Industrie

Mei 2019 klopte het Waterschap Hollandse Delta Rotterdam aan bij GMB – expert in duurzame oplossingen op het gebied van waterkwaliteit, waterveiligheid, bio-energie en industriële bouw en infra – voor een spoedklus bij Sluisjesdijk. Daarna schakelde GMB-werkvoorbereider Jesper Bierhuizen Kuijpers in voor uitvoerende ondersteuning bij het leidingwerk van vier grote warmtewisselaars voor de slibgisting. “Sluisjesdijk is een locatie waar het proces continu doorloopt en alle installaties met elkaar samenhangen. Daarom moesten we kunnen vertrouwen op een deskundige partner. Met de enorme proces- en vakinhoudelijke kennis maakte Kuijpers dat vertrouwen vanaf dag één waar.”

Praktische instelling

Wat in eerste instantie een opdracht van zes weken zou zijn, groeide uit tot een uitvoerige samenwerking van inmiddels ruim twee jaar. Na de ombouw van de warmtewisselaars, vroeg waterschap Hollandse Delta om een aanpassing van de warmwatervoorziening. In de kelder werd het leidingwerk van de hoofdvoorziening volledig vernieuwd door roestvrij staal. Warmtekrachtkoppeling (WKK) 3 – die al grotendeels was verbouwd – werd geoptimaliseerd, waarna WKK 1 en 2 naar dat voorbeeld werden omgebouwd. In het hele traject trokken GMB en Kuijpers nauw samen op. Naar verwachting zijn alle nieuwe installaties in juli 2021 operationeel.

Wat Jesper vooral opviel, was de deskundigheid, flexibiliteit én praktische instelling van de Kuijpers-monteurs. “Aanpassingen vonden soms plaats terwijl engineering nog niet was afgerond. Hoe de Kuijpers-vakmensen on the job inhoudelijk meedachten, kennis toevoegden aan overleggen en praktische keuzes maakten, vond ik heel inspirerend. En de kwaliteit van het werk is onberispelijk.” Precies dat vindt Richard van Gils, projectleider en vestigingsleider Kuijpers Roosendaal, een kracht. “We denken graag op elk niveau mee over wat er nodig is in het klantproces dat we aan het bouwen zijn. Dat heeft ertoe geleid dat we nu ook 3D-tekeningen van de verschillende onderdelen mogen uitwerken voor het waterschap.”

Menno Schram, technisch manager bij waterschap Hollandse Delta

“De samenwerking met Kuijpers en GMB verliep altijd soepel. Samen hebben we een mooie installatie neergezet.”

Spannend moment

De grootste uitdaging speelde in 2020, toen twee hoofdleidingen werden omgezet naar het nieuw aangelegde warmwatersysteem. “Levende bacteriën zetten organische stoffen in slib om in biogas. Om dat precaire proces niet te verstoren is de juiste temperatuur dus letterlijk van levensbelang”, legt Jesper uit. “Daarom hadden we voor de ombouw een vast aantal uren.

 Een spannend moment waarin Kuijpers geen enkele fout mocht maken in leidingwerk en montage én een goed back-up plan moest hebben. Zowel in de voorbereiding als tijdens de uitvoering heeft Kuijpers dat fantastisch opgepakt.”

Opdrachtgevers ontzorgen

Al met al smaakt de samenwerking voor zowel GMB als Kuijpers naar meer. “Als we onze kennis en kunde combineren met die van GMB, kunnen we opdrachtgevers zoals waterschap Hollandse Delta echt ontzorgen”, stelt Richard. “Dat bewijst dit project en ik ben er trots op dat we het samen tot de eindstreep hebben uitgevoerd.” Niet voor niets zijn er al gesprekken geweest over partnerschap, vult Jesper hem aan. “Uitdaging verbindt en inmiddels hebben we aan een half woord genoeg”, zegt Jesper. “Op zulke samenwerkingspartners moet je zuinig zijn en als het aan mij ligt, volgen er nog vele projecten waarin we samen optrekken.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Marcel.

Marcel Toonen Directeur Industrie

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details