Ziekenhuis Bernhoven, Uden

‘Beeldscherm aan elk patiëntbed? Geen probleem’

In de natuurrijke omgeving van het Brabantse Uden realiseerde Kuijpers tussen 2010 en 2013 het gloednieuwe Bernhoven, het ziekenhuis voor de regio Oss-Uden-Veghel. Dat deden we in een combinatie met bouwonderneming Hurks. We lieten onze expertise al vanaf het ontwerp los op alle elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties.

Bernhoven wil te boek staan als ‘meest mensgerichte ziekenhuis van Nederland’. Dat betekent dat ze patiënten en medewerkers een omgeving biedt waarin het prettig verblijven is. Daarvoor moest de nieuwbouw esthetisch aangenaam zijn en moesten vitale onderdelen – onder meer negen operatiekamers, het laboratorium, de apotheek – voldoen aan de hoogste eisen. De bouwcombinatie werd daarvoor verantwoordelijk: zowel esthetisch als technisch beet ze zich in de opdracht vast, daarbij rekening houdend met het beschikbare budget en een strakke planning.

Advies in verlichting

Kuijpers boog zich onder meer over de inrichting van kamers en adviseerde over de juiste verlichting (zoals individuele leeslampjes) in relatie tot de uitstraling. Ook zijn er veel installaties uitgevoerd op basis van computertechnologie. Zo hebben we geholpen bij en geadviseerd bij het selecteren van het telefoniesysteem, de entertainment-terminal aan elk bed en het verpleegoproepsysteem, dat een van de eerste systemen in Nederland is dat gereed werd gemaakt om als medisch oproepsysteem te functioneren.

560 kilometer datakabel

Dit alles leidde in vloeren en plafonds tot een infrastructuur met in totaal driehonderd kilometer voedingskabel en 560 kilometer datakabel. Voor de medische ruimtes droeg Kuijpers zorg voor alle klimaat-, ventilatie- en medische gasinstallaties. Ook de integratie van de medisch-technische apparatuur in het gebouw stond op de takenlijst, waarmee elke ruimte niet alleen mooi maar ook functioneel werd.

Kwaliteit op de gespreksagenda

Het onderwerp ‘kwaliteit’ stond gedurende het project wekelijks op de gespreksagenda in de overleggen met de opdrachtgever, net als in de nauwe samenwerking met de bouwdirectie. Verder laste Kuijpers tijdens de werkzaamheden tussentijdse tests in om de werking van installaties te testen en de conditie van ruimtes te beoordelen. Het hele project is bovendien uitgebreid gedocumenteerd (commissioning) om aan te tonen dat de toegepaste installaties aan de normen en regels voldoen. Kuijpers bleef ook voor de nazorg, direct na de oplevering, paraat.

Prettig en comfortabel

John van Kuringen, Hoofd Projecten bij Kuijpers, kijkt met voldoening terug op het nieuwbouwproject. “Bijzonder is, dat we hier een fikse bijdrage hebben geleverd aan de ‘zachte’ kant van het ziekenhuis: de inrichting en esthetiek. Bernhoven vond dat belangrijk, omdat een prettige omgeving de genezing van mensen bevordert. Hier ging het om het ‘naar binnen halen van de rijke, omliggende natuur’. Ik ben er trots op dat we met al onze technische expertise hebben gezorgd voor een ziekenhuis waarin mensen zich prettig en comfortabel voelen.” 

Projectdirecteur
John van Kuringen
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties