Zuivel

Halverwege de jaren negentig is Kuijpers begonnen met het uitvoeren van werkzaamheden in de zuivel. De werkzaamheden bestonden destijds uit het aanleggen van rvs-leidingwerk op aangeven van medewerkers van de technische dienst. Nu, ruim 20 jaar, later zijn de werkzaamheden veel uitgebreider en complexer geworden. Als volwaardig partner voeren wij onder andere de volgende werkzaamheden uit:

• pre- en basic engineering voor proces, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering;

• detailengineering op het gebied van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en automatisering;

• uitvoering van werktuigbouwkundige, elektrotechnische en automatiseringswerkzaamheden;

• total contracting inclusief site, contruction en safety management.

Onderstaand een aantal referenties van uitgevoerde projecten binnen de zuivel.

Vervanging besturing lactosefabriek

In 1987 is een drooginstallatie gerealiseerd die bestuurd werd met een DCS systeem. Dit systeem voldeed al enige tijd niet meer aan de eisen van onderhoudbaarheid en betrouwbaarheid. Kuijpers heeft de gehele procesbesturing vervangen met een modern Siemens PCS7 systeem. Omdat ook de instrumentatie en bekabeling inmiddels verouderd waren, hebben we deze ook vervangen. Het bestaande besturingssysteem was zeer beperkt gedocumenteerd zodat met behulp van reversed engineering de functionaliteit van het besturingssysteem is bepaald.

De installatie kon slechts vijf dagen uit bedrijf genomen worden zodat de ombouw tot in detail werd voorbereid. We hebben alle software vóór de ombouw getest en de bekabelingen en nieuwe instrumenten gecontroleerd en ingesteld. Daardoor kon er binnen vijf dagen weer geproduceerd worden.

Melkontvangst 

Sinds melkquotering in 2015 is afgeschaft produceren boeren meer melk. Schaalvergroting vindt plaats. De zuivelindustrie heeft hier goed op geanticipeerd. Er moet meer melk verwerkt worden. Om dat aanbod aan te kunnen, hebben we bijvoorbeeld bij een van onze klanten een grotere melkcapaciteitsverwerker gebouwd. Een andere reden voor deze uitbreiding is dat er meer vraag is naar eiwitten en lactose. Het project (melkontvangst) is één van de vele stappen in de zuivel om in te spelen op vraag en aanbod.

Uitbreiding productiecapaciteit

Één van de relaties in de zuivel produceert lactose (melksuiker) in poedervorm ten behoeve van farmacie en infant-nutrition. Vanwege een groeiende vraag naar deze producten is de productiecapaciteit vergroot. Daarom werd de gehele productieketen uitgebreid, over een 10-tal unitoperations, vanaf de lactosescheiding, kristallisatie, droging tot en met de afzakinstallatie.

In nauw overleg met de projectorganisatie en productie werd met een strakke planning het project succesvol gerealiseerd. Veiligheid was hierbij prioriteit nummer 1, het project met een looptijd van 2,5 jaar werd afgesloten zonder enig incident.

Vernieuwen koelwatervoorziening


Directeur Kuijpers Industrie
Toon Bogers
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties