Samen uit, samen thuis

Roland Balk (36) en Bart Bracht (51) werken bij Kuijpers in Makkum. Ze vormen een vast duo op elk werk dat ze uitvoeren. Roland is leidinggevend monteur, Bart is lasser/fitter. Ze vullen elkaar aan waar nodig en hebben aan een half woord genoeg. 

Waar Roland is, is Bart. En andersom. “Het klikt al vanaf dag één, nu drie jaar geleden”, vertelt Bart. “Tja, waarom? We kunnen goed met elkaar overweg. Samenwerken gaat eigenlijk vanzelf.” Volgens Roland heeft het te maken met hun zelfde manier van denken, van zaken op dezelfde manier aanpakken en met de humor die ze delen. “In het begin was het natuurlijk even aftasten. We kenden elkaar niet en zaten toevallig samen op een project in Zeewolde. We ontdekten dat we het uitstekend met elkaar konden vinden. Die eerste samenwerking beviel zo goed dat we niet meer uit elkaar zijn gegaan.”

Bart: “Het succes van een vast duo zit hem in wederzijds vertrouwen. Roland en ik hebben dat in elkaar, we weten precies wat we aan elkaar hebben.”

Kilometervreters

Privé zien de heren elkaar niet. Daar hebben ze ook geen behoefte aan “want we zijn al vaker bij elkaar dan we bij onze partners zijn”, lacht Bart. Zelfs van en naar een werk toe rijden, doen de heren samen. “We halen elkaar elke dag op, we zijn dus dagelijks vroeg met elkaar op pad. Helemaal als we een klus ver weg hebben en over de Afsluitdijk moeten. Dat zijn heen en terug flink wat uren en kilometers samen in de auto.” Hoewel Roland leidinggevend monteur is, is van een strakke rolverdeling geen sprake. “Bart heeft geen aansturing nodig. Natuurlijk, ik ben verantwoordelijk voor de urenbonnen en het contact met de klant. Ook zit ik bij vergaderingen. Maar als ik met Bart werk, verdelen we de taken evenredig. We gebruiken elkaars kennis. We varen op elkaars expertise. Omdat we precies weten wat we aan elkaar hebben, weten we ook dat we er altijd uitkomen als we een complexe situatie tegenkomen. Dat is wat het werken met een vaste partner prettig maakt.”

‘Even laten gaan’

Volgens Bart barst Roland van de energie en is hij altijd positief ingesteld. “Heb je een keer je dag niet? Dan is hij de juiste persoon om je eruit te halen.” Roland: “Iedereen heeft weleens een keer een slechte bui, toch? Wij voelen dat feilloos van elkaar aan en maken daar verder geen woorden aan vuil. We laten het even gaan, en werken daarna samen verder.”

Roland: “Ik heb plezier in mijn werk. Dat is voor een belangrijk deel te danken aan de samenwerking met Bart.”