Hoofdkantoor VDL Groep, Eindhoven

Sterke combi van ‘functioneel’ en ‘mooi’

Prominent aan de snelweg A2/N2 bij Eindhoven verrijst het vernieuwde hoofdkantoor van VDL Groep. Kuijpers voorziet het gebouw (een bestaand én een nieuw deel) van alle techniek die een moderne kantooromgeving nodig heeft op het gebied van functionaliteit, comfort, uitstraling en duurzaamheid.

Twee fases

De bouw’operatie’ (waarbij Kuijpers in bouwteam samenwerkt met Bouwbedrijf Hurks) begon in 2016 en werd opgeknipt in twee fases: eerst is er – tegen het bestaande kantoor – een nieuw kantoorpand met parkeergarage gerealiseerd. Dit gebouwdeel is in september 2018 opgeleverd, waarna de VDL-medewerkers vanuit de bestaande bouw naar de nieuwbouw verhuisden. Daarna startte de renovatie van het bestaande gebouw. Deze fase (meteen de laatste) rondt het bouwteam af in de zomer van 2019.

Veelzijdigheid in expertises

In zowel fase 1 als fase 2 is Kuijpers verantwoordelijk voor alle installaties en systemen. Het takenpakket bestaat naast de uitvoering uit advisering, engineering en het ontwerp van alle techniek. Vandaar dat veel disciplines van Kuijpers bij de VDL-opdracht zijn betrokken: Kuijpers Centrale Projecten draagt zorg voor alle werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties en het integrale projectmanagement, Kuijpers Beveiligingssystemen is er voor de brandbeveiliging en de sprinklerinstallatie. Inbraakbeveiliging is samen met en onder regie van VDL IP aangelegd. Kuijpers Ecopartners adviseert over duurzame energieopwekking (de keus viel op toepassing van warmtepompen) en Kuijpers Gebouwautomatisering is verantwoordelijk voor de regeltechniek en het schrijven van software voor het gebouwbeheersysteem.

Ingenieuze verlichting

“Met een opdracht zoals deze kunnen we ons in alle facetten vastbijten die er in moderne, gezonde gebouwen toe doen”, vertelt Kuijpers-projectmanager André de Hond. “Vooral dáár waar functionaliteit en uitstraling samenkomen, hebben we onze expertise kunnen tonen. Neem de nieuwe entree: de interieurarchitect ontwikkelde een verlichtingsconcept met ledverlichting en gigantische armaturen. Dit opvallende geheel trakteert bezoekers straks op een stijlvolle ambiance zodra ze de hoofdingang van VDL binnen stappen. Het monteren van alle techniek erachter kwam voor onze rekening en was verre van standaard. Dankzij de kennis van onze monteurs hebben we de verlichting kunnen aanbrengen zoals de interieurarchitect die bedoeld had.”

Ontwerp serverruimte

Ook over plaatsen waar niet iedereen dagelijks komt, bestaat voldoening. Zoals over de nieuwe serverruimte, het kloppende ICT-hart van heel VDL Groep. Kuijpers ontwierp de ruimte van A tot Z, inclusief alle installaties – van klimaatsysteem tot gasblusinstallatie – die nodig zijn om netwerk en apparatuur onder veilige omstandigheden te laten functioneren.

In de zomer van 2019 is de klus geklaard. Dan beschikt VDL Groep over een vernieuwd hoofdkantoor van in totaal 10.500 vierkante meter en een splinternieuwe parkeergarage van 4.500 vierkante meter.   

Projectmanager
André de Hond
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties