Welkom in Gebouw vol Energie!

De verduurzaming en revitalisering van onze twee eigen kantoorpanden in ‘s-Hertogenbosch hebben we gedaan onder de vlag van ‘Gebouw vol Energie’. Ons doel was om te stijgen van het duurzaamheidslabel D naar energielabel A en Paris-Proof-ready te zijn. Hiervoor hebben we al onze kennis van techniek, verduurzaming en integraliteit gebundeld om die vervolgens ‘in eigen huis’ toe te passen. Energiezuinig werken en duurzaamheid komen onder meer tot uiting via toepassing van extra isolatie, warmte-koude-opslag, maximaal hergebruik van bestaande gebouw -en installatie onderdelen en overal LED verlichting. Weten wat er nog meer allemaal bijzonder is in Gebouw vol Energie? Scan door het pand heen de QR-codes en kom onze geheimen te weten.

Inspiratie uit de natuur

Het landschap om ons heen staat symbool voor het materiaalgebruik en het toepassen van kleur. De kleuren van lucht, zandduinen, weilanden, heide en bos zie je terug op de verschillende verdiepingen.

We zijn een technisch dienstverlener, maar soms is minder techniek juist beter. Door de natuur te laten helpen met bijvoorbeeld het opwarmen en koelen van het pand kunnen we met minder techniek nog steeds een comfortabel binnen klimaat realiseren. En creëren we een duurzamer gebouw.

In het ontwerp zijn moswanden gebruikt. Het mos is geprepareerd zodat het de uitstraling heeft van levend mos. De wanden bestaan uit een mix van IJslands mos, platmos en bolmos. En doordat het in een zoutbad heeft gelegen blijft de kleur en de structuur van het mos lang mooi.

Energiek kopje koffie

Gebouw vol Energie is gericht op ontmoeten en samenwerken. Daarom vind je bijvoorbeeld niet meer op elke verdieping een koffieautomaat. Goed voor wat extra beweging en zo kom je nog eens een collega tegen. En ook nog in veel gevallen circulair want we hebben veel oude keukenblokken kunnen hergebruiken. Waarom weggooien als iets nog goed is?

Next

Next is een modulaire energieopwekkingsinstallatie. Een duurzame, gestandaardiseerde en toch flexibele, schaalbare oplossing die precies aansluit op het energieverbruik en de warmte- en koudevraag van een pand.

Meer weten over onze oplossing de Next? Lees hier verder en bekijk onze video:

Gezondheid en comfort

Een landvitalisering wordt uitgevoerd met de kennis van Geomantie. De positieve en negatieve energievelden worden veroorzaakt door grond (aarde) gerelateerde fenomenen, zoals ondergrondse waterlijnen en breuklijnen van de aarde. Naast grond gerelateerde fenomenen zijn er ook mens gerelateerde fenomenen.

De aarde kent een lange historie van menselijk gebruik. Een stuk land kan in de loop van de tijd door verschillende volksstammen bewoond zijn geweest en er kunnen zich negatieve ankers in de aarde hebben gevormd. Er kunnen bijvoorbeeld oorlogen hebben plaats gevonden of de grond kan gebruikt zijn als begraafplaats waar wij nu geen weet van hebben.

Met speciale Taoïstische technieken kan een landvitalisering worden uitgevoerd. Hierbij worden met een klankschaal positieve frequenties in de grond gestuurd, waarmee de negatieve ankerpunten worden geneutraliseerd en getransformeerd naar positieve energie.

Hierdoor krijgt de grond en het gebouw een hogere vitaliteitwaarde wat vergelijkbaar is met de vitaliteitwaarde van onaangetaste oerbossen. Deze positieve 100% natuurlijke energie heeft een merkbaar positieve invloed op het welbevinden van bewoners of gebruikers van een gebouw zowel voor woningen en als kantoorgebouwen.

Door het plaatsen van een marmerenplaat met een ‘flower of life’ mandala kan een hartpunt worden verankerd in de grond om de positieve energie van de landvitalisering vast te houden. Na realisatie van het gebouw wordt boven de hartplaat een fysieke hartpunt gemaakt in de vorm van een boomstam met een bergkristal welke met een koperen kabel verbonden is met de hartplaat in de grond. Het bergkristal functioneert als een zender en stuurt de hartfrequentie door het gebouw en creëert daarmee een positieve energie in het totale gebouw.

Circulair

Wist je dat: we veel duurzame/circulaire oplossingen hebben gebruikt in Gebouw vol Energie?

  • Al ons schakelmateriaal in het verbindingshart is gemaakt van plastic uit de plasticsoep.
  • De lampen in het verbindingshart zijn 3D geprint van volledig recyclebaar polycarbonaat en hebben een modulair ontwerp.
  • Milieuvriendelijke plafondplaat van biologisch oplosbare minerale wol, etc. Minerale wol of een circulaire variant hierop.
  • Biologisch circulaire, 100% natuurlijke en ecologisch verf. Cradle to cradle bronze certificaat / Circulaire forbovloerbedekking / Vilt als akoestische wandafwerking (Plastic pet flessen vilt).
  • De buitenwanden van de bestaande gebouwen zijn behouden en zie je nu binnen in het verbindingshart.
  • We hebben een tweedehands refurbished luchtbehandelingskast geïnstalleerd.
  • Phase Change Material (PCM) klimaatplafond. Een systeemplafond met warmtebufferend materiaal kan kantoren ook zonder koelmachine efficiënt koelen. 
  • Anhydrietvloer Isomix op de verdiepingen en dak. Dit is een isolerende mortel en door de toepassing van folie tussen de lignaturvloer en het anhydriet blijven de onderdelen ook los van elkaar. Het is een circulair (herbruikbaar) product.
  • Ciruclaire cradle to cradle metal stud wanden.
  • Klinkerbestrating begane grond (circulaire hergebruikte klinkers) deze zijn tevens ook buiten toegepast.
  • Oude verlichting wat niet meer gebruikt kon worden in het gebouw is verdeeld onder het personeel en hangt in vele schuurtjes of bij sportclubs.
  • Bestaande kanalen en leidingwerk zijn zoveel mogelijk hergebruikt, waarom iets weggooien als het nog goed is?
  • We zijn Paris Proof ready.
  • Al ons meubilair in het verbindingshart is gemaakt van duurzaam materiaal. Bijvoorbeeld van reststoffen zoals oude spijkerbroeken en legerkleding, maar ook PET-vilt en Seaqual stof dat gemaakt is van plastic uit de oceaan.

Slim gebouw

  • Met een draadloos sensornetwerk van 150 multisensoren in de plafonds kunnen we inzicht krijgen in het daadwerkelijke gebruik van het gebouw. Hiermee kunnen we betere beslissingen nemen voor huisvestingsvraagstukken. Ook krijgen we inzicht en kunnen we direct bijsturen op de verlichting, temperatuur en CO2.
  • We gebruiken People Counters (mensen telling) in de grote vergaderruimten in het verbindingshart voor inzichten van het werkelijke aantal personen in de ruimte.
  • Slimme Displays met eigen gemaakte apps hangen bij de vergaderruimten voor (ad-hoc) reservering bij de vergaderruimten in het verbindingshart. En op de displays in de vergaderruimten kun je aangeven of je gaat vergaderen of presenteren, op basis hiervan wordt de verlichting aangepast. Ook kun je zelf de verlichting en temperatuur bijsturen en je kan zien wat de CO2 waarde en de temperatuur is.
  • In de toekomst kunnen we steeds meer software verbinden met het systeem zodat de informatie sneller en makkelijker kan worden omgezet naar automatische regelingen in het pand.
  • Het gebouw is ook een test en daarom opgedeeld in 3 delen. Overal gebruiken we dezelfde sensoren, maar in pand 15 maken we nog gebruik van traditionele ruimte bediening, in pand 17 maken we gebruik van QR-codes en in het verbindingshart gebruiken we touchscreens met ons eigen systeem.

Lignatur vloeren

Lignatur houten vloeren en plafonds in het verbindingshart. Hout zorgt voor CO2-reductie en draagt bij aan een betere wereld. Dankzij de kokerconstructie besparen we meer dan 50% materiaal ten opzichte van constructies van massief hout. Hout is een natuurlijke en zichzelf vernieuwende grondstof. Het gebruikte hout komt uitsluitend uit duurzaam beheerde bossen. De onderkant van elke houten vloer is ook het plafond. Daarom is er geen extra afwerklaag nodig.

Klimaatgevel

Aan de voorkant van het gebouw staat een pergola van anderhalve verdieping hoog. In de zomer zorgt de begroeiing voor natuurlijke zonwering. In de winter – als de plant minder begroeid en groen is – schijnt de zon erdoorheen en verwarmt deze deels onze gebouwen. Aan de voorkant van het verbindingshart, aan de binnenzijde van de vliesgevel, bevind zich een Hollandse klimaatgevel. Deze komt vanaf het dak tot de bovenkant van de pergola.

Er is een doek geplaatst op afstand van de gevel. Hierdoor krijgt die aan de buitenkant een solarreflectie. Aan de binnenkant kun je er wel doorheen kijken. In de ruimte tussen glas en doek ontstaat warme lucht, die mechanisch wordt afgezogen. Hierdoor warmt het gebouw minder op. Als we de screens omhoog doen, maken we wél gebruik van de verwarming door de zon. Het doek wordt automatisch gestuurd op lichtsterktesensoren en binnentemperatuur. Als het doek dicht is, functioneert de ruimte tussen het glas en het doek als een soort schoorsteen. De warme lucht stijgt op en wordt gelijk naar buiten afgevoerd.

Lunchconcept

We werken meer buiten kantoor dan vroeger.  Wanneer we wel op kantoor zijn, willen we elkaar kunnen ontmoeten! Op de begane grond van het verbindingshart komt daarom een werkcafé. Daar zit je voor afspraken met klanten, collega’s of om zelf te werken. In het werkcafé kunnen al onze collega’s gezamenlijk lunchen. Voor de lunch kun je je eigen boterham meenemen of iets uit de bedrijfskeuken kopen. Deze openen we binnenkort. We gaan onze medewerkers en hun gasten een betaalbare lunch aanbieden die wordt bereid in onze eigen bedrijfskeuken.

We hopen met ons concept onze collega’s te stimuleren gezamenlijk een gezonde lunch voor een betaalbare prijs te kunnen aanbieden. Dat zul je terug gaan zien in het gebruik van duurzame verpakkingen, regionale producten en uiteraard kruimel loze bureaus!

Kunstwerk Cees Gunsing

Op de eerste etage in het verbindingshart hangt een kunstwerk van Cees Gunsing:

“Het plezier verkregen door de broze kracht van akkerrand bloemen, alledaagse natuur. “
Gemengde techniek
2009-Distelloo/’s-Hertogenbosch

Klik hier voor meer informatie over de kunstenaar Cees Gunsing.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details