WarmteStad Groningen

WarmteStad Groningen, het duurzame nutsbedrijf van de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, is hard op weg de stad energieneutraal te maken. Kuijpers is bij een van de projecten betrokken die WarmteStad daarvoor uitvoert en realiseert een WKO-installatie voor een nieuwbouw appartementencomplex in de Grunobuurt.
“In de zes jaar dat we nu bestaan, ontwikkelen en realiseren we in heel Groningen een warmtenet”, legt WarmteStad-projectmanager Jan Harms uit. “Daarnaast realiseren we WKO-bronnen en bijbehorende infrastructuur. Hierop kunnen gebouweigenaren hun panden aansluiten voor de levering van bronwater, verwarming, koeling en verwarming voor warm tapwater.” Mede dankzij deze infrastructuur kiezen steeds meer Groningse partijen (woningcorporaties, vastgoedontwikkelaars, bedrijven) voor duurzame energie via WarmteStad. 


Lokale expertise

Om die infrastructuur te realiseren, schakelt WarmteStad bij voorkeur technisch dienstverleners uit de directe omgeving in. “Zo lokaal mogelijk”, bevestigt Harms, “omdat we niet alleen kennis en kunde belangrijk vinden, maar ook de verbondenheid met de stad.” Voor het aansluiten van het wooncomplex (101 appartementen) op de WKO-bronnen bleek Kuijpers de beste papieren te hebben. Kuijpers-projectleider Bert de Wit: “We zitten bij WarmteStad om de hoek én hebben de technische expertise in huis om zo’n duurzame installatie te maken. Voor het ontwerp, ook onderdeel van de opdracht, schakelden we onze collega’s van Kuijpers Ecopartners in.” Volgens Harms is een partij als Ecopartners essentieel vanwege de certificaten die het heeft om WKO’s te mogen ontwerpen. “Met Kuijpers haalden we dus een partij binnen voor zowel het ontwerp als de uitvoering. En nog van dichtbij ook. Precies wat we zoeken.” 


‘Bij WarmteStad Groningen hechten we niet alleen aan de kennis en kunde van technisch dienstverleners. Ook hun verbondenheid met de stad doet ertoe.’ – Jan Harms, projectmanager WarmteStad Groningen.

Perfectioneren van het basisontwerp

Ecopartners werd de kartrekker van het project. “Er lag al een basisontwerp”, weet Stan Vermin nog. Hij is projectleider ontwerp en realisatie bij Ecopartners. “Dat zijn we samen met WarmteStad gaan perfectioneren tot een definitief ontwerp.” Ook de meet- en regeltechniek en programmering zijn van de hand van Ecopartners. “Die doen we het liefst zelf. Dan weten we zeker dat de installatie werkt zoals we dat in het ontwerp bedoeld hadden”, aldus Vermin. Daar horen ook voorzieningen bij die in geval van nood ‘in actie’ komen. “Belangrijk, omdat WarmteStad conform de Warmtewet warmtelevering aan gebruikers móet garanderen. Hiervoor hebben we de installatie voorzien van drie warmtepompen: twee draaien straks continu, de derde springt bij in geval van nood. Verder beschikken de buffervaten over elektronische verwarmingselementen. Mocht er wat mis zijn met de WKO, dan kan het systeem dankzij die elementen toch warmte blijven leveren.” 


Technisch tussenstation

Kuijpers Groningen legt momenteel de laatste hand aan de bouw van de installatie. Het decor: een technische ruimte in het complex waarvoor een compleet appartement is vrijgemaakt. “Hier bouwden we de warmtewisselaars, warmtepompen, buffervaten, verdelers en al het leidingwerk op tot een duurzaam systeem”, aldus Bert de Wit. “Zie het maar als een tussenstation tussen de bronnen in de bodem en de cv-ketels in de appartementen.” Kuijpers is overigens niet betrokken bij de installaties en warmwatervoorziening in de woningen zelf, omdat daar Kuijpers’ expertise niet ligt. “Wij zijn ‘van’ de grote gebouwen zoals kantoorpanden, ziekenhuizen en musea. Zo hebben we als Kuijpers twee jaar geleden nog het Fries Museum van het aardgas af gehaald.” 


Kansen van prefab

Toch is woningbouw niet ver weg voor Kuijpers, getuige het Groningse appartementencomplex maar bijvoorbeeld ook een woningbouwproject in het Brabantse Terheijden. Daarvoor ontwerpt Ecopartners momenteel een grote WKO-installatie (5.500 kilowatt) die vijfhonderd woningen moet voorzien van duurzame energie uit de bodem. Vermin: “De vraag naar gasloze installaties groeit enorm. Niet alleen in de woningbouw, maar ook onder eigenaren van bestaande kantoor- en andere gebouwen. Voor deze groep onderzoeken we nu of prefab installaties een kansrijke oplossing zijn. Hierbij bouwen we in eigen huis de installatie op, inclusief alle kleppen, pompen en regeltechniek. Na de bouw hoeft zo’n gevaarte alleen nog naar de locatie te worden getransporteerd. Daar sluiten we hem vervolgens aan. Voordeel voor opdrachtgevers: hun bedrijfsprocessen worden minimaal verstoord omdat we maar korte tijd bij hen over de vloer komen.” Het onderzoek naar de prefab WKO-oplossing is veelbelovend en heeft inmiddels de interesse gewekt van een ziekenhuis in midden-Nederland.  

 

Dit artikel verscheen in relatiemagazine Verder. Nieuwsgierig naar het hele blad? Vraag hier uw exemplaar aan. 
Meer weten?