Zuivel

Om te kunnen groeien in het marktsegment Performance and Lifestyle Nutrition (PLN) heeft een van onze opdrachtgevers in de zuivelsector een nieuwe fabriek gerealiseerd in het noorden van Nederland. In de fabriek wordt whey proteine isolate – één van de belangrijkste grondstoffen in het PLN-segment – ontwikkeld en verwerkt. In de industriesector staat de kwaliteit van het productieproces altijd op één, maar er is wel behoefte om dat proces te laten plaatsvinden in een prettige, duurzame en gecontroleerde werkomgeving. Die combinatie vraagt om een slimme samenwerking.

Nieuwe productielijn kaaswei

Kuijpers heeft de complete detailengineering van de werktuigbouwkundige en elektrotechnische procesinstallaties van de nieuwe productielijn ontworpen. Naast de procesinstallaties heeft Kuijpers ook de gebouwgebonden installaties (verlichting, ontruiming, branddetectie en blussingsinstallatie, toegangscontrole) en een HVAC-installatie ontworpen, geïnstalleerd en inbedrijfgesteld. Om een juiste reiniging van de productielijn te garanderen hebben we ook een nieuwe Cleaning In Place-set ontworpen en gerealiseerd, inclusief de commissioning. Deze reiniging wordt gebruikt voor de nieuwe productielijn en een deel van de bestaande productielijn. Cleaning in Place betekent dat installaties efficiënt en volledig automatisch worden gereinigd, zónder dat onderdelen gedemonteerd of verplaatst hoeft te worden. CIP levert een forse tijdswinst én besparing in reinigingsmiddelen op, waardoor de productiecapaciteit op peil blijft.

Kuijpers realiseerde alle technische installaties in het nieuwe gebouw, waarin een volledig nieuwe productielijn is ondergebracht. Onze specialisten op het gebied van procestechniek en klimaatinstallaties hebben nauw samengewerkt. Kuijpers verzorgde de W- en E-installaties, van engineering tot montage.

Camerasturing walsdrooglijnen

Op een andere locatie van dezelfde opdrachtgever was behoefte aan het automatiseren van een procesinstallatie: een camerasturing van de walsdrooglijnen. Kuijpers heeft een systeem ontwikkeld waarbij camera’s met een hoge resolutie en sensitiviteit het walsdroogproces inspecteren en verbeteren. Door deze visuele bewaking met een intelligent systeem wordt het droogproces gemonitord en de toevoer van het product geautomatiseerd zodat de kwaliteit constant is. We hebben de elektrotechnische- en automatiseringswerkzaamheden uiterst zorgvuldig uitgevoerd tijdens productiestops, zodat de productie er niet onder leed. Om storingsvrije productie te kunnen waarborgen, zijn we ook verantwoordelijk voor preventief en correctief onderhoud van dit systeem. 

Melkontvangst

Sinds melkquotering in 2015 is afgeschaft, vindt schaalvergroting plaats en produceren boeren meer melk. De zuivelindustrie heeft hier goed op geanticipeerd. Er moet meer melk verwerkt worden en om dat aan te kunnen hebben we bijvoorbeeld bij een van onze klanten een grotere melkcapaciteitsverwerker gebouwd. Daar komt bij dat er steeds meer vraag is naar eiwitten en lactose. 

Uitbreiding productiecapaciteit

Eén van onze relaties in de zuivel produceert lactose (melksuiker) in poedervorm ten behoeve van farmacie en infant-nutrition. Vanwege een groeiende vraag naar deze producten is de productiecapaciteit vergroot. Daarom werd de gehele productieketen uitgebreid, over een tiental unitoperations, vanaf de lactosescheiding, kristallisatie, droging tot en met de afzakinstallatie. 

Op de locatie van een van onze klanten in Lochem wordt een groot deel van de melk van deze klant verwerkt. Kuijpers heeft hier diverse projecten geëngineerd en begeleid, zoals bijvoorbeeld de capaciteitsuitbreiding van de boterfabriek. De bestaande installatie voldeed technisch niet meer aan de huidige eisen. Wij hebben daarom de bestaande installatie vervangen en verbeterd. Dit leidde tot capaciteitsuitbreiding én de installatie voldoet aan de voedselveiligheidseisen. Kuijpers heeft het volledige projectmanagement van begin tot het eind van het project begeleid en daarnaast de complete proces- & detailengineering van alle disciplines uitgevoerd.

Lees hier een nieuwsbericht over het vernieuwen van de koelwatervoorziening bij een van onze opdrachtgevers in de zuivelindustrie.


Directeur Kuijpers Industrie
Toon Bogers
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties