Referentie overzicht
Life sciences

Complete nieuwbouw-met-cleanroom voor Alrijne Leiderdorp en GE HealthCare

Naast ziekenhuis Alrijne Leiderdorp staat een splinternieuwe radiofarmaca apotheek. GE HealthCare is de gebruiker van dit gebouw en bewerkt hier geneesmiddelen die radioactieve straling bevatten. Artsen in ziekenhuizen gebruiken deze geneesmiddelen om er bijvoorbeeld kanker mee op te sporen. Vanwege de radioactieve stoffen is het werken in de apotheek omgeven door strenge wetten en regels. Die gelden ook voor het gebouw zelf. Kuijpers tekende voor het ontwerp en de bouw van alle installaties in zowel de kantoren als de cleanroom.

We dragen bij aan de productie van betrouwbare, nucleaire geneesmiddelen.

Controlled Environments Smart building Utiliteit

GE HealthCare heeft drie centrale apotheken in Nederland. Deze staan in Zwolle, Eindhoven en Leiderdorp. “Ons oude onderkomen naast Alrijne gaat gesloopt worden”, vertelt Project Radiopharmacist Claire Sabajo van GE HealthCare. “We hadden dus behoefte aan een nieuw gebouw. Dit staat nu op een steenworp afstand van de oude locatie. Het is wat groter en bevat kantoren en een cleanroom.”

Radiofarmaca op maat

Bij GE HealthCare is geen sprake van massaproductie. De apotheken maken alles op recept in toedieningsgereed gemaakte spuiten. “Het gaat hierbij om radiofarmaca om in het lichaam te spuiten. Met SPECT- of PET-beeldtechnologie kunnen medisch specialisten dan diagnoses stellen.” GE HealthCare is ook specialist in het uitvoeren van bloedcellabeling. Hierbij isoleren de apotheken het volbloed van de patiënt. Vervolgens ‘labelen’ ze de bloedcellen met radiofarmaca. “Het gelabelde bloed wordt binnen zes uur weer ingespoten bij de patiënt.

Een groot deel van de nucleaire ziekenhuisafdelingen in Nederland neemt radiofarmaca bij ons af. Wij zijn daarom dagelijks al voor 04.00 uur in touw. Zo kunnen de eerste bussen om 06.00 uur de weg op om op tijd te zijn voor de patiënten. Logistiek is hierbij essentieel. Daarom hebben we niet alleen bereiders in dienst maar – heel praktisch – ook eigen chauffeurs.”

Box-in-box

De Leiderdorpse nieuwbouw is volgens Claire geworden zoals die was bedoeld: een moderne, comfortabele kantooromgeving met een box-in-box-cleanroom. “Dat box-in-box-principe is dé oplossing in de nucleaire geneeskunde”, vertelt ze. “In onze tak van sport gelden regels die soms botsen.” Ze doelt onder meer op de GMP-eis dat je bij de productie van medicijnen een bepaalde overdruk hanteert. Terwijl de Kernenergiewet bepaalt dat er juist onderdruk moet zijn bij gebruik van radioactieve stoffen. “Door box-in-box te bouwen kun je aan beide voldoen. Kuijpers heeft zo ook onze cleanroom in Eindhoven gebouwd.

Cleanroomcondities

In Leiderdorp viel het hele palet aan elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties in zowel kantoren als cleanroom onder verantwoordelijkheid van Kuijpers. Van de ledverlichting, de systemen voor toegangscontrole, inbraakbeveiliging en luchtbehandeling tot verwarming, drinkwatervoorziening, riolering en het gebouwbeheersysteem.

Maarten de Jong van Kuijpers trok de kar in de ontwerpfase, Danny van der Plas coördineerde als projectleider de uitvoering.

“Een kantoordeel, sluizen, drie afzonderlijke cleanroomruimtes en een gang eromheen waar ook al cleanroomcondities gelden”, schetst Danny het gebouw. “De installaties tussen kantoordeel en cleanroomdeel zijn strikt van elkaar gescheiden. Zo komen deeltjes niet via luchtkanalen of riolering op plaatsen terecht waar je ze niet wil hebben.” Ook tekende Kuijpers voor het ontwerp en de realisatie van de techniekruimte. Hier staan alle kasten, groepen en besturingen logisch gerangschikt bij elkaar, met genoeg ruimte eromheen voor de nodige servicewerkzaamheden.

Goed geoliede organisatie

Het hele project lang liep het toepassen van de GMP-richtlijnen en voorschriften uit de Kernenergiewet als een rode draad door ontwerp en uitvoering heen. Daarnaast zorgde een goed geoliede organisatie op de bouwplaats voor een vlot verloop van het project. Danny: “Mijn Kuijpers-collega’s Glenn Wolswijk en Rik Gertsen stuurden de monteurs aan; onze trainee-collega Guilio Jacobs was hét dagelijkse aanspreekpunt voor iedereen op de bouw. Zo wisten we met elkaar, GE HealthCare en Alrijne een sterk staaltje werk af te leveren.”

Betrouwbare geneesmiddelen

Trainee Guilio – met een achtergrond in de techniek – vond het een leerzaam project. “Ik wil me verder specialiseren in technische oplossingen voor de farmaceutische industrie. Dit project gaf me een goede inkijk in alle aspecten waar die branche mee te maken heeft. Zoals de invloed van wet- en regelgeving op je mogelijkheden.” Er is nóg een dimensie die er wat hem betreft extra glans aan geeft. “Ik vind het een mooie gedachte dat je met technische oplossingen kunt bijdragen aan de productie van betrouwbare geneesmiddelen.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Danny.

Danny van der Plas Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details