Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

H’ART Museum (voorheen Hermitage Amsterdam) en Hortus Botanicus

Bij de renovatie van de Hermitage is in 2009 door Kuijpers een wko-installatie aangelegd voor de verwarming en koeling van de expositiezalen. In het dagelijks gebruik bleek meer koeling dan verwarming nodig. Om het structurele warmteoverschot nuttig te gebruiken ging de Hermitage, samen met Kuijpers, op zoek naar mogelijke partners. De oplossing bleek op iets meer dan vierhonderd meter afstand te liggen: de kassen van de Hortus hebben een forse warmtebehoefte voor hun (sub)tropische planten.

Dit project heeft het museum geholpen bij het winnen van de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 in de provincie Noord-Holland.

Duurzaamheid Service & exploitatie

De wko-installatie van de H’ART Museum is nu via buizen verbonden met de Hortus. Een complexe operatie door de relatief forse afstand tussen de twee instellingen. Ook de regeltechniek achter de energiebron is er eentje van de buitencategorie, want de klimaatspecificaties lopen ver uiteen: van de subtropische omstandigheden in de Plantenkas van de Hortus tot het aanzienlijk koelere klimaat voor de kunst in H’ART Museum, allemaal geregeld via één duurzame energiebron.

Duurzaam Erfgoed Prijs 2016

De wko-installatie levert het museum en de Hortus een fikse besparing op in gas- en elektriciteitsverbruik en ook de CO2-uitstoot vermindert aanzienlijk. Duurzaamheid troef dus. Het heeft de partijen de Duurzaam Erfgoed Prijs 2016 opgeleverd van de provincie Noord-Holland. 

Deze prijs is bedoeld voor het meest duurzame concept dat bijdraagt aan een bestendige toekomst voor monumenten. Ook de nationale overheid is lovend over het project. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ‘Tussen Kunst en Kas’ inmiddels aangemerkt als voorbeeldproject in de verduurzaming van Rijksmonumenten.

Ook besparen op bouwkundige ingrepen

Want deze manier van verduurzamen heeft nóg een waardevol kenmerk: in tegenstelling tot veel andere energiebesparende maatregelen aan Rijksmonumenten zijn aan deze
gebouwen geen grote bouwkundige ingrepen nodig om een hoog niveau van energiebesparing te bereiken. Daarmee blijft de bouwstructuur van het 17e-eeuwse pand van de Hermitage intact.

Op 2 september 2015 heeft minister Bussemaker in een werkbezoek aan de Hermitage Amsterdam en de Hortus Botanicus in Amsterdam de eerste beschikking in de Pilot Duurzaamheid Rijksmonumenten overhandigd voor het project Tussen Kunst en Kas. 

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Jesper.