Museum Voorlinden, Wassenaar

Een gebouw om kunst te tonen, niet om gebouw te zijn

Joop van Caldenborgh – oprichter van chemieconcern Caldic en één van de grootste verzamelaars van moderne en hedendaagse kunst in Nederland – wilde zijn verzameling bij elkaar houden én delen met anderen. Daarom heeft hij in eigen beheer een museum laten bouwen, dat in 2016 geopend is door Koning Willem-Alexander. Een op het oog eenvoudig en ingetogen gebouw waarin alles draait om de moderne en hedendaagse kunst die er te zien is. Kuijpers realiseerde de technische voorzieningen, waaronder de geavanceerde verlichting, speciale klimaatinstallaties en de gebouwautomatisering.

De regeling van klimaat en licht in een museum luistert uitermate nauw en is een zeer complex en omvangrijk werk. Luchtvochtigheid en temperatuur zijn voor het behoud van kwetsbare kunstwerken van levensbelang. Vierentwintig uur per dag en onafhankelijk van het weer. Zowel in een leeg museum als in een volle zaal. Zeker bij Museum Voorlinden, waar het gebouw echt gemaakt wordt om kunst te tonen en niet om gebouw te zijn. Kuijpers moest inventief omgaan met de wensenlijst van Van Caldenborgh: hij wilde nergens knopjes, metertjes, thermostaten of stopcontacten zien en we realiseerden een apart gebouw voor de technische installaties.

Van Caldenborgh: “Ze leverden keurig werk, maar daar is straks heel weinig van te zien. De aandacht voor schoonheid en afwerking is ook belangrijk op plekken die worden onttrokken aan het zicht van de museumbezoekers.In veel musea die ik bezocht zaten de installaties weggestopt op de verkeerde plek, was er te weinig ruimte en áls er voldoende ruimte was, werd die gebruikt als opslagruimte, vertelt Van Caldenborgh. Dat is hier absoluut niet het geval. De technische ruimte is een belangrijk onderdeel van het gebouw en moet net zo perfect worden afgewerkt als de rest. Als je simpelweg de buizen recht legt, onnodige stickers verwijdert, zorgt dat het schoon, ergonomisch verstandig en esthetisch gezien mooi is, dan heeft iedereen die daar later onderhoud pleegt er plezier van.”

De opdrachtgever organiseerde bijeenkomsten over zijn overtuigingen en beweegredenen voor de mensen die zijn droom realiseerden. Omdat alle partijen extreem afhankelijk van elkaar waren, moesten we ons voortdurend bewust zijn van wat we doen en dit ook delen met andere teams binnen het project. Constructief zijn, meedenken en kwaliteit leveren. Het vroeg dat we een luisterend oor boden aan Van Caldenborgh, zijn team en aan bouwpartners, dat we samen tijdig tot oplossingen zijn gekomen en elkaars risico’s respecteerden. Daarom werkte een groot deel van het team ook ter plaatse zodat we continu bij elkaar konden binnenlopen. We hebben gezamenlijk iets gerealiseerd waar we heel trots op zijn: complexe en mooie techniek die het gebouw met licht en lucht tot leven wekt, waardoor de kunst nog meer tot zijn recht komt.

Dankzij geavanceerde en mooie techniek komt het gebouw tot leven, waardoor de kunst nog meer tot zijn recht komt
Projectleider
Chiel Beekman
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties