Referentie overzicht
Life sciences

Totaalaanpak nieuwe productiefaciliteit Repligen

In Breda is een gloednieuwe productiefaciliteit van het Amerikaanse biomedisch bedrijf Repligen van de grond gekomen. Kuijpers was hoofdaannemer en rustte het pand – voorzien van cleanrooms, een laboratorium en enkele kantoren – uit met hoogwaardige systemen en installaties op basis van GMP-kwalificaties. Het was een ingewikkeld project met een strakke planning en de nodige uitdagingen. Een goede organisatie, flexibiliteit en creativiteit zorgden dat het tijdschema werd gehaald zoals afgesproken.

Klanten als Moderna, Roche en Janssen

Controlled Environments Service & exploitatie Utiliteit

Repligen produceert zogenoemde OPUS®-kolommen. Dit zijn chromatografie-kolommen die farmacieproducenten nodig hebben bij het vervaardigen van medicijnen en vaccins. Tot de klantenkring van Repligen behoren farmaceuten als Moderna, Roche en Janssen. De Bredase vestiging was tot enkele jaren geleden ‘slechts’ een warehousing- en distributielocatie van de Amerikaanse producent. Dat veranderde toen de markt groeide en er behoefte kwam aan een grote productielocatie op het Europese continent. Omdat ‘Breda’ over de ruimte voor zo’n faciliteit beschikte, besloot Repligen de nieuwbouw daar te realiseren. 

Complex vergunningentraject

Hoewel Repligen in de Verenigde Staten ook een OPUS®-productiefaciliteit heeft, was het onmogelijk om een kopie daarvan in Breda neer te zetten. “Voor kritische productieomgevingen gelden hier andere wetten, regels en ISO-normeringen”, vertelt Patrick Leendertse, eindverantwoordelijke voor de locatie Breda. “Dit project is dan ook begonnen met compleet nieuwe berekeningen, risico-inventarisaties en een uitgebreid vergunningentraject.”

Repligen nam daarvoor DPS Engineering en later ook Kuijpers met cleanroom-alliantie PP4CE (Professional Partners for Controlled Environments) in de arm . “Deze partijen hebben achter de schermen gigantisch veel werk verzet om met de juiste gegevens het project voor te bereiden.”

Integrale aanpak

Nadat het voorlopig ontwerp klaar was, boog het Kuijpers-projectteam onder leiding van Vincent van der Molen zich over het detailontwerp. Het team tekende ook voor de realisatie. Zo voorzag Kuijpers het totale pand van installaties die Repligen nodig had om volgens het GMP-kwaliteitsborgingssysteem te produceren. Dat resulteerde onder meer in cleanrooms met bijbehorende luchtbehandeling conform GMP-kwalificaties en ISO-normering; de wanden en plafonds van de cleanrooms werden verzorgd door Brecon, één van de andere specialisten binnen de PP4CE-alliantie. Ook realisatie van de benodigde installaties voor de kantooromgeving hoorden bij de opdracht. Vincent: “Groot voordeel is dat wij, mede dankzij ons partnerschap binnen PP4CE, alle expertise voor een productiefaciliteit als dit in huis hebben.

Van engineering en consultancy tot realisatie en automatisering. Dat hele palet hebben we hier toegepast. Daar komt bij dat we door onze integrale aanpak geen tijd verloren aan de overdracht tussen disciplines. Onze uitvoering keek al mee toen we nog aan het ontwerpen waren en onze engineers waren betrokken bij de uitvoering. Die krachtenbundeling levert veel voordeel op, zeker als er enige tijdsdruk is.” Inmiddels heeft Kuijpers ook een onderhoudscontract getekend om de productiefaciliteit de komende vijf jaar in conditie te houden, inclusief alle procesapparatuur. 

“Onze klanten zijn terecht onder de indruk van de prachtige productiefaciliteit die we gerealiseerd hebben.”

Patrick Leendertse, Repligen
Vincent en een medewerker van Repligen

Eén aanspreekpunt

Voor Patrick was het hoofdaannemerschap van Kuijpers een uitkomst. “Breda was een paar jaar geleden nog een kleine locatie”, vertelt hij. “Er werkten slechts twaalf mensen en ik kwam er als dertiende bij om de bouw te begeleiden. Voor mij was het heel prettig dat één partij de kar trok en het projectmanagement voerde. Ik had met Vincent één aanspreekpunt waarmee ik alles besprak. Hij stuurde vervolgens zijn projectteam aan. Dat liep soepel en prettig.”

Flexibel en creatief

Die werkwijze creëerde overzicht in een project dat de nodige uitdagingen kende. “Een strakke tijdsplanning, beperkende COVID-maatregelen en een complete betonvloer op de begane grond die moest worden vervangen”, somt Patrick op. Dat laatste was nodig vanwege de richtlijnen voor de afvoer van ethanol. “Daar moesten we extra voorzieningen voor treffen”, aldus Vincent. “Je moet dan denken aan het op twee meter diepte aanleggen van dubbelwandige afvoerbuizen en het ingraven van speciale opslagtanks op het buitenterrein.” Gezien de tijdsdruk werd besloten deze grondwerkzaamheden parallel aan de installatietechnische uitvoering te laten plaatsvinden. “De staalconstructie voor alle installaties was al opgetrokken toen eronder de graafmachines stonden te brullen”, weet Patrick nog. “Het was een sterk staaltje flexibiliteit en creativiteit dat Kuijpers hier liet zien. Zelfs de droogtijd die de nieuwe betonvloer nodig had – en waardoor betreden een hele tijd niet mogelijk was – heeft niet voor vertraging gezorgd.” Na een jaar bouwen, installeren, testen, kwalificeren en valideren was de productiefaciliteit medio 2021 operationeel. Inmiddels werken er bij Repligen Breda meer dan vijftig medewerkers. 

Meer capaciteit, meer productie

Patrick: “Als ik nu met klanten door ons pand loop, merk je dat ze onder de indruk zijn. En terecht: we hebben hier een prachtige productiefaciliteit gerealiseerd met kwalitatief hoogwaardige installaties en een eersteklas afwerking.” Een prima basis voor Repligen om toe te werken naar het ultieme doel: het halen van zeventig procent meer productiecapaciteit en zestig procent meer productie per jaar om aan de dringende vraag naar chromatografie-kolommen op de wereldmarkt te voldoen.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Vincent.

Vincent van der Molen Projectmanager