Schuimsystemen in hal

Safety

Schuimsystemen

Bestaat een pand voornamelijk uit hoge en/of afgesloten ruimtes of ruimtes met een hoog risico, bijvoorbeeld omdat er brandbare of andere gevaarlijke stoffen opgeslagen liggen? Dan is blussen met schuim bij uitstek geschikt om een beginnende brand snel onder controle te krijgen. Het blusschuim dat wordt geproduceerd stapelt zich namelijk zeer snel op. Hierdoor wordt de gehele ruimte in enkele minuten gevuld met schuim waardoor ook brand op verschillende hoogtes kan worden geblust. Het schuim verspreidt zich snel over brandbaar materiaal waarbij het vuur blust en preventief werkt zodat een brand niet opnieuw kan oplaaien.

Werking van een automatische schuimblusinstallatie

Bij een beginnende brand is het uiteraard van belang dat de blussystemen snel worden geactiveerd. Een schuimblusinstallatie wordt aangestuurd door een brandmeldinstallatie en heeft een drieledige werking. Zo verdringt het blusschuim de zuurstof in een ruime en scheidt het zo brandstof van zuurstof, zonder zuurstof immers geen brand. 

Daarnaast isoleert het een brand waardoor deze zich niet verder uitbreid. Ten slotte werkt deze uiteraard koelend om de het vuur te doven. Dit tezamen zorgt ervoor dat de brand op een snelle, veilige en tevens een zo milieuvriendelijke manier wordt bestreden. 

Bij Service Best realiseerden onze safety- en securityspecialisten één van de grootste lichtschuiminstallaties van Nederland! Om deze volledig op te leveren deden we een life-schuimtest en dat levert spectaculaire beelden op. Collega Bjorn Carmienke vertelt er in de video meer over:

Verschillende typen blusschuim

Blusschuim bestaat uit water, een schuimvormend middel en lucht. Afhankelijk van de ruimte kan gekozen worden om verschillende type blusschuim toe te passen die onderling verschillen in de verhouding van deze drie elementen. Zo is er zwaarschuim dat relatief veel water bevat, middelschuim met een gereduceerde hoeveelheid water en (Hi-Ex) lichtschuim dat veel lucht en relatief weinig water bevat. Lichtschuim wordt dan ook vaak gebruikt omdat door het lage watergehalte het nauwelijks waterschade toebrengt aan installaties of goederen die niet direct door de brand worden aangetast. Door het lage watergebruik is daardoor tevens minder opslag van bluswater nodig.

Benieuwd wat we kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op of bekijk ons volledige aanbod beveiligingsinstallaties

Benieuwd hoe we jou kunnen helpen?

Neem gerust contact op met Harold.

Harold Wijbrandts Directeur safety & security

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details