Safety

Branddetectie

Bij brand telt elke seconde. Des te sneller een beginnende brand ontdekt, gemeld en vervolgens geblust wordt, des te kleiner is de kans op schade aan personen, spullen en het pand zelf. Goede branddetectie als onderdeel van je brandbeveiliging is dan ook onmisbaar. Branddetectie is een verzamelnaam voor diverse systemen die een beginnende brand helpen te constateren. Denk hierbij aan rookmelders, hittedetectoren en handbrandmelders die kunnen worden aangesloten op je brandmeldinstallatie en ontruimingsinstallatie.

Vroegtijdig signaleren

De brandmeldinstallatie, afgekort BMI, heeft als doel om vroegtijdig een brand te signaleren en te melden om mensen, spullen en het pand te beschermen wanneer onverhoopt brand uitbreekt. Door de brand zo vroeg mogelijk te detecteren kunnen de aanwezige personen tijdig vluchten en kan de schade beperkt worden.

Naast het signaleren van brand kan de brandmeldinstallatie ook signalen sturen naar andere installaties. Bijvoorbeeld naar de ontruimingsinstallatie die een ontruimingsalarm activeert om mensen te evacueren, deuren worden automatisch opengezet of er wordt een blussysteem zoals een sprinkler-, watermist– of schuimblusinstallatie geactiveerd.

Is een brandmeldinstallatie verplicht?

In het Bouwbesluit staat beschreven in welke situatie een brandmeldinstallatie verplicht is. Of dit zo is, hangt af van je specifieke situatie. Dit is namelijk afhankelijk van de gebruiksfunctie van je gebouw en enkele andere kenmerken. Denk hierbij aan het aantal m2 vloeroppervlak, de hoogte van de hoogste gebruiksvloer en de mate van zelfredzaamheid van de aanwezigen in jouw gebouw. Zo is een brandmeldinstallatie bijvoorbeeld verplicht in een zorginstelling en gebouwen met een celfunctie, maar vaak ook in utiliteit en industriegebouwen vanaf een bepaald aantal m2 vloeroppervlakte is een brandinstallatie verplicht. Onze specialisten adviseren je graag zodat je voldoet aan de regels en vereisten volgens het Bouwbesluit.

Onderhoud brandmeldinstallatie

Het is van groot belang aandacht te besteden aan onderhoud en beheer van de brandmeldinstallatie, deze moet het namelijk altijd doen! Kuijpers voert alle wettelijke verplichte werkzaamheden uit met betrekking tot onderhoud en beheer, zowel preventief als correctief! 

Erkend branddetectiebedrijf

Kuijpers is een CCV erkend branddetectiebedrijf voor het ontwerp, installatie en onderhoud van gecertificeerde brandmeldsystemen en branddetectie installaties. Kortom; met de oplossingen van Kuijpers houd je het hoofd koel. Benieuwd hoe we kunnen helpen? Neem direct contact met ons op!

Neem contact met ons op

Weten wat Kuijpers voor jou kan betekenen op het gebied van safety en security? We vertellen er graag meer over.

Harold Wijbrandts Directeur safety & security

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details