Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Abdij van Berne verbindt heden en verleden. Samen met Kuijpers.

Wat hebben archeologische vondsten, een abdij en Kuijpers met elkaar te maken? Sinds 2021 veel. “We hebben op het terrein van de Abdij van Berne een hypermodern depot voor bodemvondsten gerealiseerd”, vertellen projectleider Mehmet Gülgül en bedrijfsleider Rick van Lith. Ze zijn beiden van Kuijpers. “Heel bijzonder om heden en verleden zo bij elkaar te brengen. En om met onze installaties mee te helpen dat verleden door te geven aan toekomstige generaties.”

Dankzij onze installaties geven we de Brabantse geschiedenis door aan toekomstige generaties.

Safety & security Service & exploitatie Utiliteit

Erfgoed vernieuwen om het toekomstbestendig te maken. Dat is precies wat de Norbertijner kloostergemeenschap van de Abdij van Berne in Heeswijk-Dinther voor ogen heeft. “We zijn de oudste kloostergemeenschap van Nederland”, vertelt abt Denis Hendrickx, hoofd van de abdij. “In 2021 vierden we ons 900-jarig jubileum. Dus je kunt wel zeggen dat we er goed in slagen om te blijven. Maar we moeten er wel wat voor doen om in deze tijd van betekenis te zijn.”

Huurder voor 25 jaar

‘Van betekenis zijn’ doen de monniken onder meer door middenin de samenleving te staan. En door een deel van het abdijterrein openbaar te maken. Er rondleidingen te verzorgen. Sommige abdijgebouwen krijgen nieuwe functies. Zo wonen er mensen met autisme op het abdijterrein. Een muziekvereniging heeft er haar verenigingsgebouw. “Ze huren van ons”, aldus de abt. “Dat levert inkomsten op die we niet kunnen missen. Bijvoorbeeld om in ons levensonderhoud te voorzien. En om het terrein te onderhouden.”

Het depot met bodemvondsten is in 2021 aan het rijtje toegevoegd. De provincie Noord-Brabant is de huurder. “Die was destijds naarstig op zoek naar extra ruimte”, weet de abt nog. “Dat onze opslag beschikbaar was, kwam goed uit. Want in die periode ‘liep’ er bij de provincie ook een cultureel erfgoed-programma om de Brabantse kloosters te behouden. Zo kwamen verschillende lijntjes hier bij elkaar.” De provincie huurt het gebouw voor 25 jaar, als dependance van de hoofdvestiging in Den Bosch.

Als een moderne cleanroom

Het depot staat op het achterterrein van de abdij. Honderd jaar geleden was hier de abdij-drukkerij gevestigd. Daarna verkeerde het pand decennialang in een bouwvallige staat. Tot het bouwteam van Kuijpers en Bouwbedrijf Van de Ven er aan de slag ging. Mehmet: “We hebben het compleet gestript en weer opgebouwd, boordevol moderne klimaatinstallaties. Van buiten past het nog helemaal bij de uitstraling van het abdijterrein. Van binnen waan je je in een hypermoderne, geconditioneerde cleanroom.”

Instellingsprincipes

Want ‘clean’ moet het zijn voor behoud van de archeologische stukken. Invloeden van buitenaf zijn uit den boze. In het ontwerp resulteerde dit in een minimaal aantal kanaaldoorvoeren. En koelcelwanden voor extreme isolatie van de gevels. De installaties zorgen tot slot voor een optimale luchtvochtigheid, temperatuur en gelijkmatige ventilatie.

Rick: “De parameters stellen we in op basis van de frequentie dat de deuren opengaan. En hoeveel mensen er binnenkomen. Met die principes zijn we goed bekend. Bijvoorbeeld door onze opdrachten voor laboratoria en musea.” Verder is ook het brandbeveiligingssysteem in het depot van de hand van Kuijpers.

Compacte opstelling

Een extra uitdaging: de krappe zolder waar de installaties moesten komen staan. Mehmet: “Honderd jaar geleden was die zolder misschien ruim. Nu was deze gewoonweg erg krap. Het was voor onze engineers dus passen en meten om een passend ontwerp te maken. Dat is gelukt: de hele opstelling hebben we zo compact mogelijk kunnen houden. Mét ruimte voor onze monteurs die de komende jaren de inspecties en het onderhoud blijven doen.”

Succesvolle ervaringen

Joost de Bruijn van Boost Herontwikkeling begeleidde het proces namens de provincie en de abdij. Hij regelde de huurovereenkomst, het ontwerp, de vergunningen, de contracten en de realisatie. Schreef de aanbesteding uit voor de bouwkundig aannemer. En nam voor de elektrotechnische en werktuigbouwkundige werkzaamheden Kuijpers in de arm. “Ik zocht een partij die zo’n specifieke opdracht aankon”, vertelt hij. “Met Kuijpers had ik al goede ervaringen opgedaan in 2013, bij een soortgelijke opdracht. Het ging daar destijds om een onderzoekslaboratorium voor planten. Een enorm succesvol project, zowel in uitvoering als in resultaat.”

Dat proces herhaalde zich op het abdij-terrein. Rondom het depot werd een bouwterrein opgetrokken, te bereiken via een veilige, aangegeven route. “We hebben elkaar geen moment in de weg gelopen”, herinnert de abt zich. “Ook alle andere activiteiten op ons terrein konden gewoon doorgaan.” Joost: “Het eindresultaat mag er zijn. Het hoefde geen showroom te worden. Daar is de functie helemaal niet naar. Maar het depot staat er strak en ‘clean’ bij. De monteurs hebben echt vakwerk geleverd.”

Denis Hendrickx

“Het depot is nu onderdeel van onze abdij-historie. En wat zo mooi is: we dragen op deze manier ook een steentje bij aan het levend houden van de Brabantse geschiedenis.”

Stille getuigen

Sinds het depot in gebruik is, monitort Kuijpers de prestaties van de installaties. Mehmet: “Eén keer per maand sturen we daarvan een rapportage naar de provincie. Ter controle. Zo houden we het depot samen in conditie.” Ondertussen raken de stellingkasten al goed gevuld met bijzondere bodemvondsten. Allemaal stille getuigen van bewoning door de eeuwen heen in Brabant.  Projectmedewerkers Hans en Lola van de provincie beheren de collectie er zorgvuldig. Abt Denis Hendrickx is tevreden en blij met de afloop. “Het depot is nu onderdeel van onze abdij-historie. En wat zo mooi is: we dragen op deze manier ook een steentje bij aan het levend houden van de Brabantse geschiedenis.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Rick.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details