Referentie overzicht
Food

Alles onder controle bij Vreugdenhil Dairy Foods

Het stilleggen van een productielocatie is niet ideaal. Maar soms wel nodig. Bijvoorbeeld om installaties te vervangen die het kloppende hart van een fabriek zijn. Bij Vreugdenhil Dairy Foods in Gorinchem wist Kuijpers een compleet nieuw manifold te plaatsen. In slechts een halve week. Via deze grote constructie van buizen, fittingen en sanitaire kleppen stromen dagelijks vele liters melk de fabriek in. Maar tijdens de ombouw dus even niet. “De snelheid waarmee de ombouw ging, overtrof onze verwachtingen”, vertellen projectmanager Albert Mighout en projectengineer Jan Willem Kevelam van Vreugdenhil.

Compleet nieuw manifold met meer functionaliteit en flexibiliteit. Prefab gebouwd op de werkplaats van Kuijpers in Helmond. Conform de strenge EHEDG-zuivelnormen.

Industrie

Vreugdenhil is een familiebedrijf. Het is sinds 1954 actief op de zuivelmarkt. Het verwerkt jaarlijks op vier productielocaties in Nederland ruim 1,4 miljard kilogram melk tot melkpoeders. Deze zijn bedoeld voor de wereldwijde voedingsindustrie. Ook produceert Vreugdenhil melkpoeders als ingrediënt voor specifieke toepassingen. Zoals voor kindervoeding, medische voeding en het behandelen van acute ondervoeding.

Stilstand beperken

Dagelijks leveren tientallen tankwagens melk af bij Vreugdenhil. Vanuit de melkontvangst komt de melk via het manifold in de tankopslag terecht. Vanaf daar transporteert de installatie deze naar de productielijnen in de fabriek. “Het is heel simpel: we kunnen niet zonder manifold”, aldus Albert. “Omdat het aan vervanging toe was, schakelden we Kuijpers in voor het installeren van een nieuwe. Belangrijkste voorwaarde: de fabriek mocht niet langer dan een week stil liggen.”

Meer functionaliteit en flexibiliteit

Om daaraan tegemoet te komen, was een goede voorbereiding cruciaal. Allereerst bij Vreugdenhil zelf door goed te omschrijven aan welke eisen de nieuwe installatie moest voldoen. “Meer functionaliteit en meer flexibiliteit”, vat Jan Willem samen. “Het nieuwe manifold verbindt nu alle ingaande en uitgaande lijnen met alle tanks.

Welk product we vervolgens waar produceren, gebeurt volledig geautomatiseerd. En ook die automatisering hebben we geheel vernieuwd. De hele constructie en aansturing werkten we zelf al uit in een 3D-ontwerp. Daarna zijn we het met Kuijpers verder gaan aanscherpen.”

Prefab bouwen

En ook Kuijpers stak maanden aan voorbereiding in de operatie. Kuijpers-projectmanager Bjorn Fransen: “Twee van onze chef-monteurs brachten het benodigde leidingwerk in kaart. Dat deden ze letterlijk tot op de millimeter nauwkeurig. Hoe we dat weten? Tijdens de bouw hoefden we geen enkele keer terug naar de ‘tekentafel’. Alles paste zoals zij hadden gemeten.” Het bouwen gebeurde prefab, op de werkplaats van Kuijpers in Helmond. Bjorn: “Elke las die we vooraf konden maken, maakten we dáár. En bovendien conform de strenge EHEDG-zuivelnormen. Zo hoefden we het manifold bij Vreugdenhil alleen nog maar te plaatsen en af te monteren.”  

180 kleppen, 77 leidingen

Dat ‘alleen nog maar monteren’ was tegelijkertijd toch nog een flinke klus. “We hebben het hier over een halve kilometer aan leidingwerk, 180 kleppen en 77 leidingen”, schetst Bjorn. “En een strakke deadline. In overleg met alle monteurs besloten we om ‘twaalf uur op, twaalf uur af’ te werken. In twee ploegen. Als de periode te overzien is, mag dat van de Arbowet.” Ook Albert en Jan Willem waren erbij. Albert overdag, Jan Willem ’s nachts “om altijd beschikbaar en aanspreekbaar te zijn.”

Sneller dan gepland

Het startsein klonk afgelopen maart op een dinsdagavond. Nadat Vreugdenhil de oude installatie veilig had afgeschakeld, begon Kuijpers om 0.00 uur met de ontmanteling ervan. De dagen erna stonden in het teken van ‘plaatsen en monteren’. Ruim 24 uur eerder dan gepland was de klus op vrijdagmiddag om 16.00 uur geklaard. Na het testen, in bedrijf stellen en opstarten hervatte Vreugdenhil binnen een week de productie van zijn melkpoeders.

Alles onder controle

Jan Willem: “We gingen behoorlijk relaxed de ombouwweek in. Veel werk was immers op voorhand al gedaan. En ook het installeren en monteren op onze productielocatie is zonder hectiek verlopen. Dat Kuijpers het weekend niet meer nodig had, is mede te danken aan de twee chef-monteurs die erbij waren. Door hun grondige voorbereiding van alle leidingwerk konden zij de installatie inmiddels ‘dromen’.

Ze hadden daardoor in de dagen en nachten alles onder controle. Daar profiteerde het hele team van.” Albert noemt het project ‘ideaal verlopen’. “Als projectmanager ben je verantwoordelijk voor alles wat bij zo’n project komt kijken. Goede partijen en goede vakmensen zijn onmisbaar. Hier had ik al vanaf het begin het idee: ‘dit gaat goedkomen’. En dat gebeurde ook. We zijn allemaal zeer tevreden met het resultaat.”

Nachtelijke stage

De klok rond werken, komt weleens vaker voor bij klanten, vertelt Bjorn. “Maar het blijft bijzonder. Vooral in de nachtelijke uurtjes krijgt de teamspirit extra dimensie.” Voor één van de Kuijpers-teamleden was dit project een ervaring uit duizenden. “Een stagiair hbo Werktuigbouwkunde schreef mee aan het ombouwplan, als stage-opdracht. Kers op de taart was dat hij daarna de nachtdiensten heeft meegedraaid. Uiteraard in overleg met zijn opleiding.” Het tekent voor Bjorn de mogelijkheden die Kuijpers aan ‘junioren’ biedt. “Je mag hier leren, werken en – als je wil – nieuwe stappen maken. Zelf werk ik hier nu zeventien jaar. Destijds begonnen als junior projectleider. En nu aan de slag als projectmanager, verantwoordelijk voor de technische en financiële kant van projecten. Ook ik kijk tevreden terug op de opdracht bij Vreugdenhil. De samenwerking met Albert, Jan Willem en alle anderen verliep heel prettig. Trots ben ik vooral op wat we hebben neergezet: een mooie installatie, uitgevoerd door een zeer betrokken team.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Bjorn.