Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Novadic-Kentron: duurzame menukaart helpt bij verantwoorde keuzes

Je wil je gebouw verduurzamen. Maar waar begin je? Kuijpers ontwikkelde een hulpmiddel: de duurzame menukaart. Die geeft gebouweigenaren inzicht in hun mogelijkheden. Zodat ze daarna voor de meest geschikte (installatie)oplossing kunnen kiezen. Novadic-Kentron maakte daar gebruik van. “Op basis van de Kuijpers-menukaart maakten we keuzes die passen bij onze duurzaamheidswensen én bij onze investeringsruimte.”

Verslavingszorg die dóór kan gaan.

Duurzaamheid Service & exploitatie

Aan het woord is Renske Teunissen. Ze is manager Projecten, Inkoop en Duurzaamheid bij Novadic-Kentron, dé expert voor verslavingszorg in Brabant. “We hebben drie panden in Den Bosch die we wilden laten renoveren”, vertelt ze. “Die staan bij elkaar, om een pleintje heen. Ze zijn allemaal sterk verouderd. Maar tegelijkertijd cruciaal in onze zorgverlening. Zo verstrekken we er dagelijks methadon aan cliënten. Ook onze teams van de verslavingsreclassering en forensische verslavingszorg werken hier. Verder wonen er cliënten van andere zorgaanbieders. Tijdelijk sluiten is dan ook geen optie. Maar renoveren is een must. Net zoals verduurzamen.”

Om deze opdracht zo vlekkeloos mogelijk uit te laten voeren, formeerde Novadic-Kentron een bouwteam met Kuijpers en Bouwbedrijf Van de Kerkhof. Zij kregen de opdracht om de gebouwen aan te pakken. “En wel op zo’n manier dat we er tien jaar lang geen omkijken meer naar hebben. Ook belangrijk: in die tien jaar willen we de investering terugverdienen.”

Kiezen uit een reeks mogelijkheden

Eind mei 2023 is de uitvoering gestart. Renske: “Daar is een traject van ‘keuzes maken’ aan vooraf gegaan. Kuijpers adviseerde ons hierbij. We kregen geen kant-en-klare oplossingen aangereikt. Wel een reeks aan voor ons geschikte mogelijkheden. Inclusief per oplossing een kostenplaatje en de energiebesparing die we ervan kunnen verwachten.

Prettig, want je moet als gebouweigenaar altijd afwegingen maken. De menukaart van Kuijpers zet investeringen, rendementen en energieprestaties overzichtelijk op een rijtje. Zo konden we verantwoorde keuzes maken.”

Geschikt voor elk gebouw

De menukaartmethode van Kuijpers is geschikt voor alle gebouwen. En voor alle gebouweigenaren met duurzaamheidsambities. Kuijpers-projectleider Peter den Brok legt uit: “Wie om de menukaart vraagt, krijgt eerst bezoek van ons. We willen namelijk precies weten welk doel een klant heeft. Wat zijn ambities zijn. Daarna doen we een nulmeting. Zo weten we precies wat het energieverbruik nu is. En waar we met nieuwe oplossingen naartoe moeten werken.”

Integrale aanpak

Bij die nulmeting hoort ook een gebouwscan. “Dan lopen we letterlijk door het gebouw. We inventariseren hoe het bouwkundig is geïsoleerd. Welke installaties er staan. Welke verlichting de klant gebruikt. We zetten hierbij onze bouwkundige, elektrotechnische en werktuigbouwkundige disciplines gezamenlijk in.

Vaak is er sprake van een bouwteam waarbij we samenwerken met onze strategische bouwpartners. Want verduurzaming is bij uitstek een thema dat vraagt om een integrale aanpak.”

Inzicht in investering en besparingen

“Alle verzamelde data beschouwen we als ons nulpunt. En dan gaan we rekenen”, gaat Peter door. “Welke besparing kunnen we realiseren met welke oplossing? We zetten alle mogelijkheden op een rijtje. Inclusief de investeringskosten en de verwachte jaarlijkse energie- of CO2-besparing. En inclusief  terugverdientijd en uitvoeringsduur. Zo kan de klant zijn eigen afwegingen maken.”

Realistische oplossingen

Novadic-Kentron koos voor onder meer ledarmaturen. Deze zijn energiezuiniger én minder storingsgevoelig dan traditionele verlichting. Peter: “Ledverlichting is meer dan lampen vervangen. Het is een slimme investering voor de toekomst. Zeker als je deze oplossing laat werken op basis van aanwezigheid in een ruimte. Of regelt op basis van beschikbaarheid van daglicht. Zo kun je er nóg meer energie mee besparen.” Verder koos Novadic-Kentron voor twee nieuwe luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning en geïntegreerde warmtepomp.

Deze oplossing verbruikt minder energie en zorgt voor een optimaal binnenklimaat, 24 uur per dag. “Waar we bewust níet voor kozen? Zonnepanelen”, aldus Renske. “De terugverdientijd daarvan bestrijkt in onze situatie meer dan tien jaar. Daarmee viel die optie af.” Volgens Peter is dit precies wat de duurzame menukaart aantrekkelijk maakt. “Verduurzamen moet, maar wel passend bij de organisatie en diens budget. Elke menukaart is dan ook maatwerk, met realistische voorstellen. Volledig gebaseerd op de specifieke omstandigheden van die klant.”

Het verschil maken

Kuijpers is nu met het bouwteam volop met de uitvoering bezig. Vóór het voorjaar van 2024 moet de klus voor Novadic-Kentron geklaard zijn. Peter is er persoonlijk blij mee dat veel bedrijven en organisaties werk maken van verduurzaming. “Ik ben niet ‘ultragroen’”, vertelt hij. “Maar ik vind wel dat er iets moet gebeuren om zuinig om te gaan met energie. En om mens, dier en natuur te beschermen tegen klimaatverandering. Met de juiste installaties in het gebouw kun je het verschil maken.”

Persoonlijke groei

Het adviseren in duurzaamheid bevalt Peter goed. Zo goed zelfs, dat hij nu een opleiding volgt om er binnen Kuijpers zijn fulltime werk van te maken. “Ik had al ambities om vanuit mijn projectleiderschap door te groeien. Of beter gezegd: me te verbreden. Nu ontwikkel ik me in alles wat ‘verduurzaming’ raakt. Ik buig me over werktuigbouwkundige en elektrotechnische vraagstukken.

Verdiep me in alternatieve energiebronnen. In wet- en regelgeving. Prachtig dat ik me op dit vlak kan en mag ontplooien. En ik kan mijn opgedane kennis meteen in de praktijk brengen. Met zoveel klanten die aan de vooravond van verduurzaming staan, hoef ik me voorlopig niet te vervelen.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Peter.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details