Referentie overzicht
Utiliteit

Science House Delft, mondiale speler in quantumonderzoek

Delft heeft er vanaf januari 2024 een splinternieuwe onderzoeksfaciliteit bij: Science House Delft. Deze is bedoeld voor pas afgestudeerde quantumfysici en startups in deze technieken. Zij kunnen hier ruimtes huren om zelfstandig onderzoek te doen naar de bewegingen en krachten van moleculen en atomen. Die ruimtes bestaan bij Science House Delft uit moderne en zeer geavanceerd uitgeruste laboratoria, te midden van een comfortabele, eigentijdse kantooromgeving. Science House Delft werd in drie maanden tijd gerealiseerd met hulp van Kuijpers.

Realisatie van een complexe kantoor- en laboratoriumomgeving voor hoog geavanceerd quantumonderzoek.

Projectmanagement Safety & security Utiliteit

Het nieuwe Science House Delft is onderdeel van House of Quantum, hèt centrum voor quantumtechnologie in Nederland. Met Science House Delft als nieuwe loot aan de stam biedt House of Quantum nóg meer hoogwaardige laboratoriumfaciliteiten voor wetenschap en onderzoek. “Het ging om een bestaand kantoorgebouw dat hiervoor is omgebouwd”, vertelt Kuijpers-projectmanager Bobby Debipersad. “Hierin realiseerden we acht zogenoemde makerspaces. Dat zijn laboratoriumruimtes die onderzoekers kunnen huren, voorzien van de meest moderne faciliteiten en installaties. In een vergelijkbaar gebouwconcept van House of Quantum zijn zo al verschillende startups van de grond gekomen.”

Koelwaterinstallatie op het dak

Bureau PM2 treedt als gedelegeerd opdrachtgever op namens House of Quantum. Volgens David Dik van PM2 was de ombouw een behoorlijk uitdagend project. “Het bestaande gebouw stond leeg. Het had een flinke oppepper nodig om er een moderne onderzoeksfaciliteit van te maken. We wisten van tevoren dat het een complexe opdracht was met ingewikkelde constructies.”

Hij doelt onder meer op een koelwaterinstallatie op het dak en een pompinstallatie op de begane grond die samen extreem koud water moeten kunnen verwerken. “Nodig voor de fridges, dat zijn enorm gespecialiseerde vrieskasten in de labruimtes”, verklaart hij. “In de quantummechanica is ‘koelen’ cruciaal om beweging en kracht van zogenoemde qubits te berekenen. Daar moeten je installaties wel op berekend zijn.”

Van luchtbehandeling tot camerabewaking

Aan Kuijpers de taak om daar werk van te maken. Ook het moderniseren van alle andere elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties hoorde erbij. “Het ging om 2.500 vierkante meter aan kantoren, gemeenschappelijke ruimtes en technische laboratoria”, schetst Bobby. “Grofweg moet je dan denken aan verwarming, koeling en verlichting en het vernieuwen van de luchtbehandeling. Ook zorgden we voor voorzieningen zoals een stikstofgassysteem en zuivere perslucht. Beide zijn noodzakelijk voor de onderzoekers. Ook hebben we de ruimtes aanvullend voorzien van een CO2-detectiesysteem.” Verder waren de beveiligingsexperts van Kuijpers bij het project betrokken. Zij bogen zich over een nieuwe brandmeld-en ontruimingsinstallatie, een inbraakbeveiligingsinstallatie, een intercomsysteem en een camerabewakingssysteem.

Behouden wat goed is

David: “De ambities voor Science House Delft waren groot. Tegelijkertijd was het een harde voorwaarde om binnen budget te blijven. Kuijpers dacht met ons mee over kostenefficiënte oplossingen. Op advies van Bobby en zijn collega’s hebben we bijvoorbeeld gekozen voor het behouden van enkele bestaande installaties. Uiteraard wel de exemplaren die nog in goede conditie waren.

Deze heeft Kuijpers gereviseerd zodat ze er weer jaren tegen kunnen.” Het ging hierbij onder meer om de luchtbehandelingskast, één van de verwarmingsketels, alle leidingen van het verwarmingssysteem en alle luchtbehandelingskanalen. Ook de bestaande regelkasten bleven intact. “Die heeft Kuijpers wel omgebouwd.”

Tussentijds bedankje

Alle overige installaties kwamen vanaf september 2023 ‘splinternieuw uit de verpakking’. Elke dag was het voor gemiddeld tien elektro- en twintig werktuigbouwkundig monteurs van Kuijpers stevig aanpoten. Dat kwam ze op grote complimenten te staan van zowel Bobby als David. Afzonderlijk van elkaar speelden ze met het idee een frietkar te laten aanrukken, als tussentijds bedankje. Bobby: “Ikzelf ben wel ‘van’ het belonen. Dus als er goed wordt gewerkt, wil ik wat voor het team doen. Ontzettend leuk dat ook de opdrachtgever er zo over dacht. Die frietkar hebben we daarna samen geregeld.”

‘Een gebouw om trots op te zijn’

Het tekent de samenwerking tussen Kuijpers en PM2. David: “Het is tijdens een project prettig om de sfeer goed te houden. Dat heeft een positieve weerslag op het projectverloop.” Vooral in de laatste weken ging de realisatie volgens David hard. “Vanaf tekening wist ik natuurlijk al ruim een jaar hoe Science House Delft eruit zou komen zien. Op de locatie zelf werd ik toch steeds weer verrast. Ik zag met eigen ogen dat ietwat saaie pand met oude kantoorwanden en vervallen inrichtingen transformeren in een moderne onderzoeksfaciliteit. Wat mij betreft is het echt een gebouw om trots op te zijn.”

‘Leren en werken mag je hier blijven combineren’

Ook Bobby is tevreden. “Alleen al vanwege die goede samenwerking is dit een mooi project. Je merkte aan alles dat er op onze expertise werd vertrouwd. Dat geeft veel voldoening.” Ook inhoudelijk bood Science House Delft een mooie uitdaging vindt Bobby. “Ik houd wel van een beetje complexiteit.” Daar hoort ook bij dat hij altijd in is voor nieuwe dingen. Niet gek dus dat hij onlangs op eigen initiatief een masterclass Risicomanagement volgde aan Nyenrode University.

En binnenkort start hij met een opleiding Bouwkunde, in deeltijd. “Dat vakgebied raakt steeds meer verstrengeld met gebouwtechniek. Daar wil ik meer van weten.” Bobby blijft als ervaren projectmanager voorlopig gewoon doorleren. “Prachtig dat je leren-en-werken bij Kuijpers tot in lengte van jaren kunt blijven combineren.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Bobby.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details