Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Sportcampus Zuiderpark, Den Haag

Waar ooit het voetbalstadion van ADO Den Haag stond, verrees onlangs Sportcampus Zuiderpark. In opdracht van de gemeente Den Haag, De Haagse Hogeschool en het ROC Mondriaan realiseerde Kuijpers dit unieke sportcomplex in een bouwcombinatie met Ballast Nedam.

Duurzaamheid centraal

Duurzaamheid Safety & security Utiliteit

De Sportcampus is in maart 2017 opgeleverd. Het nieuwe sportcomplex is ruim 30.000 m² groot, bestaat voornamelijk uit gemeentelijke sporthallen en biedt huisvesting aan de nieuwe opleidingen HALO en Sportmanagement van De Haagse Hogeschool en is tevens een dependance voor de sportopleidingen van het ROC Mondriaan.

Topsporthal

Het gebouw is zoveel als mogelijk CO2-neutraal gebouwd. Het complex omvat onder meer een topsporthal met een tribunecapaciteit voor circa 3.500 toeschouwers, twee breedtesporthallen, een hal voor beachvolley en beachsoccer, een turnhal, een danszaal, een dojo voor oosterse vechtsporten, gymzalen, collegezalen en project- en onderzoekruimten met alle bijbehorende voorzieningen en faciliteiten.

Hoge ruimtes

Volgens Kuijpers-projectleider Sander Vonk vormde het iconische ontwerp van de Sportcampus installatietechnisch een interessante uitdaging.

Sander Vonk – Projectleider Kuijpers

“Het is een enorm groot gebouw met veel hoge ruimtes, soms meer dan acht meter hoog. We hebben veel energie gestoken in het optimaal inpassen van onze installaties op deze hoogte. Verschillende hulpconstructies boden uitkomst om het gewenste resultaat te behalen.”

Energieneutrale installaties

Omdat de gemeente Den Haag de ambitie heeft om in 2040 klimaatneutraal te zijn, waren duurzaamheid en CO2-neutraliteit belangrijke uitgangspunten bij de bouw van Sportcampus Zuiderpark. Op het dak bevinden zich zonnepanelen en zonneboilers. Daarnaast is gekozen voor een warmte-koudeopslag in de bodem, warmtepompen, waterbesparende voorzieningen en energiezuinige LED-verlichting. “Dat sluit helemaal aan bij Kuijpers’ eigen ambitie om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren”, stelt Sander Vonk. “Kuijpers wil op deze manier bijdragen aan een gezondere leefwereld voor toekomstige generaties. Sportcampus Zuiderpark is een prachtig voorbeeld geworden voor de realisatie van andere gebouwen.”

Teamsport

Kuijpers werkte in een bouwcombinatie met Ballast Nedam aan het project. Ballast verzorgde het bouwkundige deel en Kuijpers was verantwoordelijk voor de installatietechnische werkzaamheden. We hebben al eerder succesvol samengewerkt; tijdens de renovatie van het hoofdkantoor van a.s.r. en daarvoor ook voor het nieuwe Stadhuis van Nieuwegein.

Copyright foto’s: Arjen Schmitz photographer

Heb je een vraag?

Stel ze gerust aan Sander.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details