Meer weten?
Sprinklerinstallatie
Sprinklerinstallatie
Directeur Kuijpers Beveiligingssystemen
Harold Wijbrandts
[javascript protected email address]
Linkedin

Sprinklerinstallatie

Wanneer u op zoek bent naar een betrouwbaar brandblussysteem met een lange levensduur dat snel en accuraat een brand kan bestrijden zijn sprinklers mogelijk een interessante oplossing voor uw gebouw. De sprinklerinstallatie staat namelijk bekend om zijn vermogen om op een doeltreffende manier gebouwen en haar gebruikers te beschermen tegen brandrisico’s.

Wat is een sprinklerinstallatie?

Een sprinklerinstallatie is een volledig automatisch brandblussysteem dat een beginnende brand snel en effectief bestrijdt en controleert, en dus zonder tussenkomst van mensen automatisch wordt geactiveerd. Sprinklers beschermen zowel uw pand en bedrijfsprocessen tegen de gevolgen van brand maar zorgen ook dat gebruikers van uw pand deze tijdig en veilig kunnen verlaten mocht er onverhoopt brand uitbreken. 

Hoe werkt een sprinklerinstallatie?

Een sprinklersysteem bestaat uit sprinklerkoppen, sprinklerleidingen gekoppeld aan een watervoorziening en alarmkleppen. Sprinklers reageren niet op rook, maar juist op de hitte van een brand. Wanneer op een bepaalde plek de omgevingswarmte te hoog wordt zal de sprinklerkop worden geopend en slechts plaatselijk geactiveerd worden. Het voordeel van een sprinkler is dus dat deze enkel sproeit op de plekken waar ook daadwerkelijk brand is, waardoor de gevolgen van een brand worden geminimaliseerd.

Waar worden sprinklers toegepast?

Sprinklers worden op tal van plekken toegepast, van industriële omgevingen tot kantoren, of zorginstellingen. Afhankelijk van de situatie en de omstandigheden binnen het pand kan gekozen worden voor verschillende sprinklersystemen. Zo kan in bijvoorbeeld een kantoorpand gebruik worden gemaakt van een zogenoemde nat sprinklersysteem terwijl in industriële omgevingen een delugesysteem gebruikt kan worden. Dit is een ‘alternatief’ sprinklersysteem dat gebruik maakt van open sprinklers, zonder hittegevoelig element, die door een branddetectiesysteem wordt aangestuurd. Onze specialisten adviseren u graag welk type sprinkler voor uw situatie het meest geschikt is.

Sprinklerinstallatie ten aanzien van wettelijke verplichting

Het Bouwbesluit 2012 en enkele andere normen schrijven voor dat bouwwerken, zowel nieuwbouw als bestaande bouw, verplicht zijn bepaalde maatregelen te nemen ten aanzien van de brandveiligheid. Zo is het bijvoorbeeld verplicht dat grote ruimtes worden opgedeeld in brandwerende compartimenten. Dit is echter niet altijd handig voor uw bedrijfsprocessen. Daarom mag op basis van de gelijkwaardigheidsregel hiervan worden afgeweken wanneer het alternatief minstens gelijkwaardige bescherming biedt. De sprinklerinstallatie is een dergelijke gelijkwaardige oplossing waardoor u minder brandwerende wanden nodig hebt. Hierdoor borgt u dus de brandveiligheid zonder dat dit uw bedrijfsprocessen hindert.  

Van realisatie tot onderhoud van uw sprinkler

Kuijpers is een gecertificeerd branddetectiebedrijf en erkend sprinklerinstallateur. U kunt bij ons terecht voor validatie, realisatie en certificering van uw sprinklerinstallatie zodat u aan alle eisen voldoet. Daarnaast zijn wij ook experts in het onderhouden van uw sprinklersysteem. Meer weten? Neem gerust eens contact met ons op!

Onze referenties