Overzicht

‘Een kijkje nemen in de keuken van onze klanten? Dat hoort er in mijn werk gewoon bij’

Blog 15 feb 2023

Elk project dat Kuijpers bij klanten uitvoert, is gebaseerd op een gedetailleerde offerte. Ruud Lauwerijssens is daarvoor één van de onmisbare schakels. Hij calculeert de elektrotechnische kant van grote en kleine projecten voor industriële klanten, variërend van vijfduizend tot twee miljoen euro. “Veel mensen denken dat je bij dit werk alleen maar achter een computerscherm zit te rekenen”, vertelt hij. “Maar dat beeld klopt niet. Ik ga juist vaak naar klanten toe om met ze te praten over wat ze met hun fabriek of productieproces willen. Dat is bij ons dé manier om ze een juiste en passende aanbieding te doen.”

Ruud werkt nu 12,5 jaar bij Kuijpers. Hij kwam binnen als werkvoorbereider. “Daarvóór had ik al een loopbaan in de techniek doorlopen. In een ver verleden, bij een ander bedrijf, ben ik begonnen als monteur, werd daar later nog montageleider. Ik was in die tijd veel onderweg en vaak laat thuis. Met een gezin is dat niet altijd ideaal. Vandaar dat ik de stap maakte naar de werkvoorbereiding, een binnenfunctie met iets regelmatiger werktijden.” In die rol ging hij rond 2010 bij Kuijpers aan de slag. Hier maakte hij enkele jaren later opnieuw een stap: hij werd werkvoorbereider-calculator. “Inmiddels leg ik me fulltime toe op calculeren.” Met het volgen van diverse opleidingen houdt hij zijn kennis van het vak en innovaties in de techniek op peil. “Heel fijn dat we daar via Kuijpers allerlei trainingen en cursussen voor kunnen en mogen volgen. Want ‘bijblijven’ is echt een must in de techniek. De ontwikkelingen gaan immers razendsnel.”

Van frietfabriek tot medicijnproducent

Voor Ruud waren de stappen in zijn loopbaan volkomen logisch. “Toch krijg ik af en toe de vraag of dat niet saai is, zo’n binnenfunctie. Dan zeg ik volmondig ‘nee’. Als werkvoorbereider, en nu ook als calculator, krijg je volop de gelegenheid om erop uit te gaan. Ik kom vaak bij klanten over de vloer waar ik uitgebreide kijkjes in de keuken krijg, van een frietfabriek tot een medicijnproductielocatie. Ik doe daar mijn opnames, inventariseer wat er nodig is om er een project te gaan ‘draaien’. Verder heb ik volop contact met leveranciers en met collega’s. Al die factoren samen vormen niet alleen de basis van de calculaties die ik maak, maar ook voor veel werkplezier. Aan variatie geen gebrek.”

Betrokken bij project en collega’s

Als calculator maakt Ruud deel uit van de calculatieafdeling maar hoort hij ook bij het projectteam dat met de specifieke opdrachten aan de slag gaat. “Uiteraard ‘zit’ ik dan vooral in het voortraject, als er een aanvraag binnenkomt en er een aanbieding moet worden gemaakt. Maar ook later zit ik regelmatig met de collega’s van het projectteam om de tafel. Zoals met onze chef-monteurs, om toe te lichten waar ik mijn prijzen op heb gebaseerd. Mijn werk is dus niet ‘af’ zodra de klant akkoord is met een offerte. Ik blijf betrokken bij het project en mijn collega’s.”

‘Aandacht voor ons en onze gezinnen’

Die ‘zachte kant’ van zijn werk – het persoonlijke contact met klanten en collega’s – zorgt ervoor dat Ruud het nog steeds erg naar zijn zin heeft bij Kuijpers. Wat hij ook erg waardeert: de sociale inslag van Kuijpers als werkgever. “Dit bedrijf denkt aan zijn mensen. Dat zie je bijvoorbeeld nu de energiecrisis en de inflatie erin hakken.

Kuijpers is niet stil blijven zitten, maar heeft met een mooi financieel gebaar geholpen het leed wat te verzachten. Zulke acties hebben inhoudelijk niets te maken met projecten of opdrachten, maar alles met ons als medewerkers en onze gezinnen. Dat daar aandacht voor is, voelt goed.”

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.

Ook interessant

Peter Kraakman 6016

Anders denken: van meet- en regeltechniek naar digitale oplossingen

Lees meer
Blog 17 jul 2024
Sabine Bijl 1170

Van schoonheidsspecialiste naar projectleider in de techniek

Lees meer
Blog 12 jul 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details