Overzicht

Als werkvoorbereider werk je echt ergens naartoe

Blog 05 apr 2024

Met mijn mbo-diploma vliegtuigtechniek op zak, was ik benieuwd tot welke hoogte ik kon stijgen. Een hbo-studie? Ik ging ervoor. Een reis waarvan ik niet wist waar hij zou eindigen. Voor mijn afstudeeropdracht nam ik contact op met een van mijn docenten. Een ding was zéker: ik wilde in de duurzame energietechniek terechtkomen. Die docent is nu mijn collega: Manuel Romijn. Ik mocht mijn afstudeeropdracht presenteren aan de directie van Kuijpers. Met succes. Na een buitenlands avontuur, kwam ik als werkvoorbereider terug op het oude nest. Een nieuwe tussenstop op mijn reis!

Next level

Tijdens het afstuderen rolde ik meteen in een mooi project: Next. Deze was toen vol in ontwikkeling. Mijn onderzoek: Ontwikkel een concept voor een warmtepomp die in de installatie Next toegepast kan worden, waar 50/70 °C aan de condensor en 12/6 °C aan de verdamperzijde staat en vergelijk deze met de huidige toepassingen op basis van total cost of ownership en technische voor en-nadelen.

Het bleek hele mooie kans om Next naar een next level te tillen. Zelfs zo mooi, dat ik besloot me op te geven voor Dragons Den. Een (interne) ideeënwedstrijd waarin de beste tien hun idee mochten pitchen voor de directie. Het was een sprong in het diepe. Het was een goed idee, dus waarom niet? Zo dacht de directie er ook over, want ik won(!). Het was een ongelooflijke energieboost. Kort daarna behaalde ik mijn bachelorsdiploma.

Een warm bad

Met mijn diploma op zak besloot ik om mijn grenzen te verleggen. Letterlijk. Juist met zo’n kickstart in mijn loopbaan besloot ik om er eerst even tussenuit te gaan. Met Kuijpers sprak ik af dat ik als ik terug was hier mijn loopbaan zou starten. Drie maanden lang ging ik samen met mijn vriendin Lieke op avontuur in Vietnam, Thailand, Cambodja en Laos. Eenmaal thuis kon ik direct aan de bak als werkvoorbereider bij het bedrijfsonderdeel waarin de duurzaamheidsspecialisten zitten. Het voelde echt als thuiskomen in een warm bad. Tijdens mijn scriptie merkte ik al dat de collega’s hier betrokken zijn en graag meedenken. Als ik ergens mee zat hoefde ik het maar in de groep te gooien en mensen dachten met me mee. Door die betrokkenheid kan je als mens en organisatie echt samen groeien.

Iedereen vindt hier duurzaamheid leuk

Behalve de leuke mensen, was duurzaamheid de belangrijkste reden om bij Kuijpers terug te keren. Ik vind het leuk om Nederland te helpen met verduurzamen. Het belang is groot. Gelukkig vindt hier iedereen duurzaamheid leuk, je zou het een passie kunnen noemen. Wat we hier doen, is ook gewoon gaaf! Vanuit een specifieke klantvraag maken we een ontwerp, waarna voorbereiden én uitvoeren. We organiseren zelf de partijen die nodig zijn voor realisatie én laten ons op de bouw zien om te controleren of wat we bedenken ook werkt. Je leeft naar een eindpunt toe en doorloopt het proces van A tot Z.

Proactief en met zijn allen

De weg naar dat eindpunt is wat ons werk mooi maakt. Iedere week, als je op de bouw komt, zie je dat er weer een puzzelstukje in de puzzel past. Ik probeer mijn gezicht vaak te laten zien. Daardoor wordt mijn band met de monteurs beter. Juist die betrokkenheid is zo belangrijk, want zij hebben een rugzak vol praktijkervaring. Als ik iets heb bedacht, zeggen ze soms dat het beter anders kan. We overleggen dan en komen samen met een betere oplossing. Dát maakt ons een goed team. Als werkvoorbereider probeer ik proactief te zijn. Ik zit er bovenop zodat ik alles in het proces meekrijg. Van ieder project hoop ik weer iets mee te nemen waardoor het een volgende keer beter gaat.

Op deze manier ben ik al bij mooie successen betrokken geweest zoals de oplevering van Würth en een appartementencomplex in Krimpen. In beide gevallen plaatsten we hier een Next. Toen ik bij Kuijpers begon, was deze nog volop in ontwikkeling. Het maakt me trots dat we nu een duurzame, modulaire installatie hebben én een gestandaardiseerd proces en succesvolle manier van werken hebben bereikt met het team. Dat smaakt naar meer.

Volgende uitdaging

Ik wilde graag doorleren. Tijdens mijn bachelor werktuigbouwkunde kreeg ik van alle facetten in de techniek een beetje mee. Nu was ik op zoek naar meer diepgang en specialisatie. Kuijpers dacht meteen mee. Zodoende ben ik onlangs met de HIT-W opleiding  begonnen. Nu verdiep ik me in het gehele ontwerp van een gebouw, van het afvoer van het water tot aan de hydraulische schakelingen en opwekking van warmte en koude. Hopelijk helpt de opleiding mij om een richting te kiezen voor de toekomst. Wil ik aan de projectkant zitten, het totaalplaatje, óf ga ik me specialiseren? Ik hoop dat dat na de opleiding duidelijk is. En daarna? Geen idee, misschien ga ik weer op reis met mijn vriendin. Ik heb – net als in de techniek – nog geen duidelijke stip aan de horizon.  

Ook interessant

Mascha van den Heuvel_4233_hr

Waarom netcongestie en de stikstofcrisis ons prachtige dingen gaan brengen!

Lees meer
Blog 21 mei 2024
Job van Lieshout_0442

‘’The show must go on’’

Lees meer
Blog 08 mei 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details