In de 20 jaar dat ik werk bij Kuijpers Beveiligingssystemen heb ik het allemaal voorbij horen komen:
Steeds vaker tref ik organisaties die naast ‘moeten voldoen’ ook graag zelf ‘willen’ en ‘waarde hechten aan’. Die inzien dat een slim security management systeem inderdaad risico’s minimaliseert, maar ook processen stroomlijnt, gebouwbeheerders ontzorgt en een optimale gebruikservaring biedt aan hun medewerkers, klanten, bezoekers en bewoners.
Een mooie ontwikkeling, want – wat je reden ook is en in welke branche je ook actief bent – safety & security vormen de ruggengraat van je organisatie. Essentieel voor het beschermen van je personeel, het waarborgen van bedrijfscontinuïteit, het veiligstellen van je bezittingen en het beschermen van je omgeving. Dat daarvoor strikte voorschriften gelden vanuit zowel overheid als verzekeraars, is dus helemaal niet gek. Evenmin is het verrassend dat de safety & security-branche sterk normgedreven is.
Toch moeten we met elkaar waken voor een overmatige focus op dat ‘moeten voldoen aan’. Die zogenaamde compliance-mentaliteit maakt simpelweg afvinken op een checklist tot een doel op zich. En dat is in een tijd waarin technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel opvolgen niet langer effectief. Je moet snel kunnen reageren op veranderingen in je omgeving en dat vraagt om méér dan een checklist. Om wat dan? Simpel: vakmanschap. Een sterke kennispartner met technische expertise in beveiligingssystemen, inzicht in wet- en regelgeving en een diepgaand begrip van markttrends en opkomende ontwikkelingen. Die vanaf het begin met je meedenkt en snapt met welke uitdagingen jouw organisatie te maken heeft … of nog krijgt.
“En in hoeverre heeft dit impact op onze bedrijfsvoering?” Of we nu in gesprek zijn met een opdrachtgever uit de museumsector, de voedingsindustrie, de zorg of een andere branche, vrijwel altijd komt deze vraag naar voren wanneer een nieuw veiligheids- of beveiligingssysteem wordt overwogen. Dat is begrijpelijk: iedereen onderkent dat veiligheid essentieel is voor een goed draaiend bedrijf, maar niemand zit te wachten op overlast en extra kosten. Een extra reden om te kiezen voor een betrouwbare partner. Dat beaamt het VUmc, waarvoor we een compleet brandbeveiligingssysteem installeren terwijl de polikliniek volop in bedrijf blijft. De projectleider van het VUmc benadrukte dat het werk uiteraard technisch goed moet worden uitgevoerd. “Maar het is minstens zo belangrijk dat je anticipeert op wat er om je heen gebeurt. Ik zag Kuijpers-monteurs bijvoorbeeld een ronde wachten op de lift, zodat patiënten voor konden gaan. Dat lijkt een klein gebaar, maar juist zoiets heeft de grootste impact. Het zorgt ervoor dat werkzaamheden – waarvan iedereen weet dat ze noodzakelijk zijn, maar waarop niemand zit te wachten – eigenlijk ongemerkt verlopen. Ik twijfel er geen moment aan dat niet alleen het vakmanschap, maar ook die menselijke factor bepalend is geweest voor het succes van dit project.”
Die menselijke factor… Ik ben er ongelofelijk trots op dat ik al twee decennia deel mag uitmaken van een team dat zulke reacties oproept binnen onze normgedreven branche. Recentelijk gebeurde hetzelfde in Helmond: na een uitgebreid project bij een opdrachtgever in de voedselindustrie, werden we benaderd door een bedrijf op hetzelfde industrieterrein dat goede verhalen over ons had gehoord.
Klanten waarderen dat we verder gaan dan die aantoonbaar goede beveiligingsinstallatie. Dat we hun proces snappen en respecteren. Dat we niet alleen presteren, maar ook ontzorgen. En niet alleen ontzorgen, maar ook positief verrassen. Laat ons maar doen waar we het allerbest in zijn, zodat jij dat zelf ook kunt doen. Een veilige omgeving: vandaag, morgen en alle dagen daarna.”