Overzicht

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Blog 11 okt 2023

Elke dag geef ik mijn vrouw een kus voordat ik vertrek naar mijn werk. Je moet nooit weggaan met een rotgevoel. Een ongeluk zit in een klein hoekje, weet ik zelf inmiddels ook. Toen ik nog in de scheepsbouw werkte, gebeurde recht voor mijn neus een zwaar ongeluk. Ik schoot het slachtoffer direct te hulp en verleende EHBO. Wat me opviel is dat hij zich éérst afvroeg hoe het met de boot was. Daarna pas hoe het met hem ging…

Ik zie dat als een compliment

Nu, een aantal jaar later, was ik zelf slachtoffer. Ik had twee ongevallen in twee weken tijd. De eerste keer pakte ik een ingeschakelde kabel vast. Hij was gewoon geborgd, maar toch kreeg ik 220 volt… Twee weken later kroop ik op hetzelfde project tussen de plafondplaten. We besloten dat mijn collega de ruimte even verliet – we hadden tijdnood. Ik zou het wel even alleen doen. Fout nummer één. Ik kreeg een drain maar niet open. Op een gegeven moment kierde de kogelkraan uit het niets wél open, door de druk die in de kamer stond. Ik stond ineens middenin de hogedruk en stoom. Een halve minuut lang schoten glasvezels in het rond. “Daar gaat mijn operatie,’’ dacht ik direct. Drie weken later had ik namelijk een belangrijke buikoperatie. “Kijk naar mijn buik en gezicht,’’ riep ik naar mijn collega die snel ter plaatse was. Ik mag van geluk spreken dat het bij lichte verwondingen en eerstegraads brandwonden bleef.

Bizar: ik ben die dag blijven werken. Net als die jongen in de scheepsbouw dacht ik: ‘hoe gaan we het project afmaken?’ Ik ben wel voorzichtiger geworden. En ik spreek collega’s aan op onveilig gedrag. Een klant zei laatst: ‘Raimond, nu ben je wel héél veilig bezig.’ Ik zie dat als een compliment.

Trots

Samen met mijn projectleider schreef ik met mijn ervaring een protocol voor dit soort situaties. Nu is er één werkwijze die Kuijpers breed wordt nageleefd. Daar ben ik best wel trots op. En ik deel mijn verhaal. Afgelopen mei stond ik op het podium bij Kuijpers Bewust Veilig, een bijeenkomst voor nieuwe collega’s. Daar heb ik – hopelijk – ruim 200 collega’s weten te inspireren. Zodat ook zij elke avond weer veilig thuiskomen.

Ook interessant

Peter Kraakman 6016

Anders denken: van meet- en regeltechniek naar digitale oplossingen

Lees meer
Blog 17 jul 2024
Sabine Bijl 1170

Van schoonheidsspecialiste naar projectleider in de techniek

Lees meer
Blog 12 jul 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details