Overzicht

Werken aan gebouwen van de toekomst

Nieuws 16 mrt 2023

Kuijpers is een flinke onderneming, maar nog niet altijd bekend bij studenten van de TU. Roel van der Heijden liep stage bij ons en ging niet meer weg. Hij vertelt waarom.

Roel van der Heijden studeerde Technische Bedrijfskunde aan de TU Eindhoven, met een master in Sustainable Energy Technology. “Ik wilde niet te veel in het sterk wiskundige blijven hangen, en vond juist de onderdelen die over duurzaamheid gingen erg interessant. Het programma van deze master is een samenwerking tussen verschillende faculteiten: werktuigbouwkunde, natuurkunde, elektrotechniek… het komt hierin allemaal samen in een studie op het gebied van energietransitie. De verduurzaming maakt dat alle techniek en alle toepassingen steeds meer met elkaar verweven worden. Vroeger waren bouwkunde, werktuigbouw en elektrotechniek allemaal aparte onderdelen in een gebouw, maar tegenwoordig zijn de installaties en het gebouw veel meer een geheel. Een gebouw wordt ingericht als één eigen energiecentrale. Het is enorm actueel en het is de komende vijftig jaar hard nodig. Ik heb ook niet zo lang getwijfeld over de baangarantie van deze richting.”

Roel: “Tijdens mijn studie hoorde ik al van Kuijpers. Ik zocht tijdens mijn master een stage, een werkplek waar ik dicht bij de praktijk zou kunnen blijven. Een kennis van mij werkt hier en zij tipte mij om voor mijn stage hier te informeren. Bij de afdeling Kuijpers Plan Ontwikkeling heb ik tijdens mijn stage in kaart gebracht welke duurzaamheidstechnieken al worden gebruikt binnen het bedrijf, en welke we vooral nog missen. Zo heb ik het hele bedrijf al aardig leren kennen. Vervolgens heb ik ook mijn afstudeeropdracht bij Kuijpers gedaan, op de afdeling Kuijpers Eco Partners. Dat sprak me erg aan, omdat hier gewerkt wordt aan nieuwe methodieken van energieopwekking. Het is een gespecialiseerde afdeling, gericht op energie-opwekkingcentrales. Warmtepompen en bodemenergie spelen daarin een grote rol. Het is ook een relatief nieuwe afdeling, zo’n tien jaar oud, in een bedrijf dat al honderd jaar bestaat. De afdeling is opgericht om bodemenergiesystemen toe te passen in gebouwen, de wko-systemen, waarmee we seizoensopslag kunnen gaan toepassen. Zomers de warmte naar de bodem voeren, en die ’s winters gebruiken voor de verwarming.”

“Na mijn afstuderen heb ik toch even de markt bekeken en mijn mogelijkheden elders onderzocht. Maar ik wist: die warmtesystemen vind ik heel interessant. Er gebeurt heel veel in, en zijn veel nieuwe ontwikkelingen en het blijft de komende jaren enorm belangrijk. Terwijl de technologie constant betrokken is op de praktijk.”

Familiebedrijf

Roel: “Kuijpers is groot, met veel mogelijkheden voor de langere termijn, en een breed scala aan projecten. Geen project is hier hetzelfde. Maar ook een grote verscheidenheid in klanten en in medewerkers.”

“Vroeger was een gebouw voor 80 procent bouwkunde, en voor 20 procent installaties. Maar tegenwoordig wordt het bijna fifty-fifty. Het comfortniveau in gebouwen ligt steeds hoger, de gebouwen worden steeds slimmer en het aantal installaties wordt steeds talrijker. Bovendien wordt alles steeds meer integraal aangepakt: installaties werken steeds meer samen, en zelfs gaan gebouwen onderling steeds meer samenwerken. Die toekomst is er nu al en het is heel fascinerend.”

Mensen belangrijk

“Wat mij persoonlijk aanspreekt in Kuijpers is dat alles hier wordt bedacht en uiteindelijk ook gemaakt. Het is mooi om te zien dat je aan de voorkant iets bedenkt en het dan aan de achterkant ook precies zo werkt. Maar ook de sfeer is prettig, met korte lijntjes, ook tussen vestigingen. Het bedrijf is toegankelijk, persoonlijk. Mensen zijn hier belangrijk. Er is een grote betrokkenheid, met verschillende personeelsverenigingen, met kennis-evenementen voor de persoonlijke ontwikkeling. Het is mensgericht met oog voor talentontwikkeling.

Je ziet hier ook veel lange dienstverbanden. Er is veel aandacht voor vitaliteit en voor de veiligheidscultuur. Kuijpers is een heel fijne werkgever.”

Dit artikel verscheen in het Carrière magazine van de TU/e in maart 2023:

Ook interessant

social-jaarverslag-2023-small

Jaarverslag: Tevreden medewerkers en tevreden klanten, groei in omzet en winst kenmerken 2023

Lees meer
Nieuws 04 jun 2024
Aukje aan het woord

Inspirerende relatiemiddag en projectbezoek Research & Diagnostiek Centrum ADORE

Lees meer
Nieuws 05 mrt 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details