Renovatie provinciehuis Zuid-Holland officieel van start

10 september 2020

Op een bijzondere manier is het officiële startsein is gegeven voor de renovatie en verduurzaming van het hoofdgebouw van het provinciehuis. Commissaris van de Koning Jaap Smit gaf met een portofoon de opdracht het wapen van de provincie Zuid-Holland, de rode leeuw, symbolisch van met een hijskraan van het gebouw te takelen. Gedeputeerde Willy de Zoete en Alex Hesling (Kuijpers) begeleidden het grote logo met touwen op zijn weg naar boven.

Na alle voorbereidingen en onderzoek afgelopen periode is onlangs de omgevingsvergunning verleend en start nu de daadwerkelijke renovatie en verduurzaming van het pand. Een belangrijke mijlpaal voor Kuijpers, de provincie en de andere samenwerkende partijen. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk er een grote happening van te maken. Daarom vond het evenement in klein comité plaats.

Klaar voor de toekomst

Voordat Commissaris van de Koning Jaap Smit de opdracht gaf het wapen op te hijsen benadrukte hij de ambities die de provincie met het gebouw nastreeft: "Bij de renovatie staan innovatie en duurzaamheid centraal, met hergebruik van materialen en als resultaat een energieneutraal open, licht en transparant provinciehuis, klaar voor de toekomst. Dat is waar we als provincie voor staan."

Vervolgens toostte gedeputeerde Willy de Zoete met champagne op de stappen die gezet zijn en op de start van de bouw: “Met respect voor dit Zuid-Hollands monument begint vandaag de verbouwing. Het nieuwe gebouw is straks een modern, efficiënt en representatief kantoor voor onze medewerkers, een passende locatie voor onze Provinciale Staten een inspirerende werkplek voor gedeputeerde staten.”

De verduurzaming en renovatie van techniek en bouw, inclusief 15 jaar onderhoud, wordt gerealiseerd door hoofdaannemer Kuijpers in samenwerking met Kraaijvanger Architects, DGMRValstar Simonis en Aronsohn Constructies.

"Bij de renovatie staan innovatie en duurzaamheid centraal, met hergebruik van materialen en als resultaat een energieneutraal open, licht en transparant provinciehuis, klaar voor de toekomst. Dat is waar we als provincie voor staan."

Omroep West maakte er een item van dat werd uitgezonden in het avondnieuws.

Duurzaam en energieneutraal

Het hoofdgebouw van het provinciehuis van Zuid-Holland, een beschermd stadsgezicht uit de jaren ’60 naar ontwerp van architect Peutz, wordt de komende jaren gerenoveerd en verduurzaamd. Door het renoveren van het hoofdgebouw beschikt de provincie straks over een gebouw dat voldoet aan de eisen van de tijd. De modernisering en de renovatie zullen leiden tot een energieneutraal gebouw.

Het wapen van Zuid-Holland

Het afscheid van het wapen op de gevel van het provinciehuis is tijdelijk. Het is de bedoeling dat deze over twee jaar, als de renovatie is afgerond, weer een plek krijgt op het vernieuwde provinciehuis.


Fotografie: Rene Zoetemelk

Ga terug