Referentie overzicht
Life sciences

Centrale Sterilisatie Afdeling Rijnstate, Arnhem

Door slimme oplossingen van Kuijpers, Cleanroom Combination Group en Miele Professional kunnen medewerkers van deze speciale afdeling, waar hygiëne van levensbelang is, hun werk nog sneller en beter doen. Een uitdagende verbouwing die om een bijzondere manier van werken vroeg.

Hygiëne was van levensbelang in deze opdracht die Kuijpers in samenspraak deed met Cleanroom Combination Group en Miele Professional.

Controlled Environments Utiliteit

De compleet nieuwe Centrale Sterilisatie Afdeling van het Arnhemse Rijnstate Ziekenhuis is door een slimme indeling heel compact gebouwd. Een compacte ruimte is niet alleen goedkoper om te bouwen, het bespaart ook proceskosten. Willem-Jan Hanegraaf, project- en ontwikkelmanager bij het Rijnstate Ziekenhuis vertelt: ‘Elke stap die onze medewerkers zetten, kost geld. De afdeling is daarom zo klein mogelijk gehouden. Uiteindelijk is het gebouw 600 m2 groot geworden, waar de Centrale Sterilisatie Afdeling bij andere ziekenhuizen vaak zo’n 800 – 1.000 m2 groot is. Bij complexe, gecontroleerde ruimtes leveren samenwerkingspartners met specialistische kennis echt toegevoegde waarde. Als je vanaf het begin als team samenwerkt en gebruikmaakt van elkaars ervaring, kom je tot de beste oplossingen.’

Maatwerk CSA

De sterilisatieafdeling vereiste maatwerk, het is op deze afdeling bijvoorbeeld belangrijk dat medewerkers goed zicht hebben, ze kunnen niet in hun eigen schaduw werken. Tegelijk mag het licht echter niet te fel op de computerschermen schijnen. Samen met het ziekenhuis en leverancier Miele Professional heeft Kuijpers een licht- en luchtplan opgesteld dat aan alle wensen voldoet. Op een plek waar instrumenten gesteriliseerd worden is het belangrijk dat ook de lucht zo schoon mogelijk is.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een luchtbehandelingskast waarin de lucht wordt gefilterd voor de hele CSA, en voor het steriele deel van de CSA gaat de lucht dan nog eens door HEPA-eindfilters die tot 99,9995 van alle stofdeeltjes tegenhoudt. Hierdoor bevat de toegevoerde lucht in de schone en steriele ruimtes vrijwel geen deeltjes. Ook is de luchtdruk in de schone ruimte hoger, waardoor de schone lucht altijd de ruimte uit stroomt, en de ‘vuile’ lucht in de andere ruimtes niet de steriele ruimte in kan stromen.

Luchttoevoer

Het aansluiten van de luchttoevoer was nog best lastig, vertelt Paul Joosten (projectleider van Kuijpers): ‘De frisse lucht moest van een paar verdiepingen hoger komen, maar een ziekenhuis kun je niet even een dag sluiten. Gelukkig hebben wij veel ervaring met dit soort situaties, we hebben volgens een strak schema gewerkt waardoor de verbouwing op tijd af was.’ Veel oplossingen besparen ook geld, doordat het werk op de sterilisatieafdeling makkelijker wordt.

Joosten vertelt verder: ‘De karrenwas-installatie, waarin de transportwagens voor instrumenten worden gereinigd, is in een verlaagde put gebouwd. Hierdoor zijn en de weegschalen voor de sterilisatie-instrumenten nu in de tafels verzonken. Dit lijken details, maar als je dagelijks op een plek moet werken zijn het juist deze details die het verschil maken.’

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Paul.

Paul Joosten Marktdirecteur Life Sciences & Hightech

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details