Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Fontys Campus Stappegoor, Tilburg

Op de Tilburgse campus Stappegoor is een nieuw hypermodern onderwijsgebouw P8 gerealiseerd met een oppervlakte van ca. 9.200 m2, waarbij ontmoeting en samenwerking centraal staat. Het is een duurzaam gebouw, op het gebied van energiegebruik en materialen. Het ontwerp is gemaakt door Paul de Ruiter architects. Het werk is uitgevoerd door Heerkens van Bavel (bouwkundig aannemer), Kuijpers (elektrotechnische installaties) en HOMIJ Technische Installaties (werktuigbouwkundige installaties).

Prefab casco bouw, energieneutraal

BIM - Building information modeling Duurzaamheid Utiliteit

Fontys Campus Stappegoor Tilburg (Gebouw P8) telt drie verdiepingen en een grote open ruimte op de begane grond, die flexibel in te delen is. Het gebouw biedt ruimte aan zo’n 3.000 studenten en 200 medewerkers. Bij de ontwikkeling van het programma betrok Fontys ook de studenten van deze opleidingen. 

Duurzaam gebouw

Fontys zet in haar huisvestingsprogramma in op duurzaamheid. Zo ook in gebouw P8. Een aantal voorbeelden zijn: hergebruik van zoveel mogelijk meubilair. Alle gebruikte materialen worden vooraf getoetst op duurzaamheid. Een gedeelte van de energie wordt opgewerkt door de aanwezige zonnepanelen op het dak van dit onderwijsgebouw.

P8 is een aardgasloos gebouw. Een WKO installatie genereert warmte en koude uit de bodem. Aanwezigheidsmelders zorgen voor de automatische schakeling van de LED verlichting. Ook de ventilatie en koeling werkt op basis van aanwezigheid, waarmee een aanzienlijke besparing op het energieverbruik gehaald wordt.

Eind 2019 namen Fontys Hogeschool ICT en Fontys Academy for Creative Industries hun intrek in hun nieuwe leer- en werkomgeving. Het nieuwe gebouw is klaar voor het onderwijs van de toekomst. Een toekomst waarin de student steeds meer zelf bepaalt wat hij nodig heeft om antwoord te kunnen geven op relevante vraagstukken en opdrachten uit het werkveld. Docenten opereren als coaches om daarin stappen te zetten. 

Fotografie: Rutger Raymakers | overige beeldmateriaal: Paul de Ruiter architects

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Raymond.

Raymond Siep Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details