Kleine aanpassingen kunnen leiden tot forse energiebesparing. Maar 60.000 kuub gas per jaar? Dat had Fred de Langen, teammanager vastgoed van Surplus, niet durven dromen. “Zo’n besparing staat gelijk aan twee tot drie extra mensen aan het bed van onze cliënten.”
Van alle factoren die een rol spelen in de CO2-voetafdruk binnen de gezondheidszorg, heeft het energieverbruik in gebouwen veruit het grootste effect. “Toch zijn veel klimaatinstallaties niet optimaal ingeregeld”, vertelt Jaap van Schijndel, consultant energietransitie bij Kuijpers. “De eerste stap naar verbetering is monitoring. Als je weet waar het goed gaat en waar onnodig energie wordt verspild, ontdek je ook dat er heel wat zaken zijn waarop je zelf invloed hebt.”
Dat inzicht kwam ook aan het licht bij zorgorganisatie Surplus, een grote aanbieder van woonzorg, thuiszorg, behandeling en welzijn in de regio West-Brabant. “We merkten dat onze wko-installatie niet op topniveau presteerde”, geeft teammanager vastgoed Fred de Langen aan. “Dat bevestigde de quickscan die Kuijpers eind 2021 bij ons verzorgde. Voor ons reden om in januari 2022 bij een deel van onze woonzorgcentra te starten met monitoring.”
Door data uit het Surplus-gebouwbeheerssysteem te koppelen aan het monitoringssysteem kan Kuijpers de installatie op afstand bekijken en instellingen wijzigen. “Dat had direct effect”, stelt Fred. “In de eerste rapportage kwamen zes verbeterpunten naar voren. Die had Kuijpers niet alleen gesignaleerd, maar ook al opgelost.” Als voorbeeld noemt hij de warmtepomp. “Onze bewoners verdienen een prettige leefomgeving. Om te garanderen dat zij niet in de kou zitten, staan er vier cv-ketels als back-up. Die slaan één voor één aan als de warmtepomp het niet alleen redt. Tenminste, op papier. De praktijk bleek anders. Regelmatig draaiden ze alle vier mee, terwijl de warmtepomp nog niet eens aan haar maximale capaciteit zat. Met een softwareaanpassing zorgde Kuijpers ervoor dat het eindelijk werkt zoals wij willen.”
Gedurende het jaar presteerde de wko-installatie steeds beter. “In het eerste kwartaal ging ons gasverbruik naar beneden en die trend zette door”, zegt Fred. “Ook kregen we afgelopen zomer voor het eerst geen klachten dat het te koud of te warm was. Maar dat we eind 2022 een besparing van 60.000 kuub gas gerealiseerd hadden, heeft mij enorm positief verrast. En daar waren niet eens hele grote aanpassingen voor nodig.”
Juist daarin schuilt volgens Jaap de kracht. “Data biedt bijna tastbare grip op het functioneren van een installatie. En vaak is er met een kleine optimalisatie al veel te winnen. Voor ons reden om daarover met organisaties in gesprek te gaan. Sterker nog, om daar een garantie op af te geven: wie kiest voor online monitoring bespaart minstens 15 procent energie. Dat maakt monitoring – zeker met de huidige energietarieven – ontzettend waardevol.”
Surplus heeft nu gevraagd of Kuijpers het energieverbruik voor alle panden inzichtelijk wil maken. “En dat adviseer ik andere organisaties ook: doe het!”, benadrukt Fred. “Bij Kuijpers zit iemand aan de knoppen die onze installatie kent en begrijpt. Iemand met een hart voor techniek die ook wíl dat alles goed draait. Daardoor kunnen wij nu meer aandacht geven aan waar ons eigen hart ligt: de zorg. Want wat we afgelopen jaar met elkaar bereikten, gaat verder dan CO2-reductie. Deze besparing staat voor ons gelijk aan twee tot drie extra mensen aan het bed van onze cliënten. Of aan andere middelen die direct bijdragen aan betere zorg. En daar ligt onze focus. Dat is voor ons de grootste winst van 2022.”