Referentie overzicht
Maatschappelijk vastgoed

Naturalis Biodiversity Center, Leiden

Installatiecombinatie ULC-Kuijpers bouwt de complete werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties van Naturalis Biodiversity Center in Leiden. Het project is onderdeel van de grootscheepse nieuwbouw en renovatie die Naturalis.

Stabiel binnenklimaat en trillingsarme omgeving voor de ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten. Een intstallatiecombinatie met ULC.

Controlled Environments Duurzaamheid Safety & security Utiliteit

De grondige verbouwing van Naturalis Biodiversity Center Leiden was nodig omdat zowel het bezoekersaantal van het museum, als het aantal collectie-items van het instituut meer dan verdubbelden in de afgelopen jaren. Daarnaast nam ook het aantal onderzoekers de afgelopen jaren sterk toe, waardoor de kantoorfaciliteiten en laboratoriumruimten te kort schieten.

Combinatie van specialisaties

Het project waarbinnen Installatiecombinatie ULC-Kuijpers samenwerkte omvatte de realisatie van een gloednieuw museumgebouw (ca. 20.000 m2) en de renovatie van het bestaande gebouw (ca. 19.000 m2). Het nieuwe gebouw huisvest het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoren en de volledige natuurhistorische collectie onder één dak.

Van museum naar depot

Een extra uitdaging bij de verbouwing was dat de collectietoren van Naturalis regelmatig beschikbaar moest zijn voor medewerkers van Naturalis. Een groot deel van de collectie stond in de toren, tegen de locaties aan waar de renovatiewerkzaamheden plaatsvonden. Delen van die collectie verhuisden tijdens de verbouwing af en toe omdat ze nodig waren voor tijdelijke tentoonstellingen of voor onderzoek.

Tijdens de renovatiewerkzaamheden is rekening houden met de staat van de vaak kwetsbare collectiestukken die in de ruimtes staan. Om te waarborgen dat de collectie intact blijft, is het belangrijk dat de ruimtes op elk moment precies de juiste temperatuur en luchtvochtigheid hebben.

Duurzame keuze

Duurzaamheid staat centraal in de toegepaste installaties. Zo realiseert de installatiecombinatie in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie, zonnepanelen en krijgt het complex een eigen warmte-koudeopslag (WKO) die in combinatie met stadsverwarming kan werken.

Klimaat, ventilatie, beveiliging

De ruim 42 miljoen waardevolle natuurhistorische objecten vragen om een stabiel binnenklimaat en een trillingsarme omgeving. Alle installaties die daarvoor moeten zorgen zijn uitgewerkt, van de klimaat- en ventilatiesystemen tot de beveiligingsinstallatie.

Team Kuijpers

Frank van Ekelen, projectleider Elektrotechniek
Stefan Wittebol, projectleider Meet- en regeltechniek
Ron de Hoon, projectleider Werktuigbouwkunde

Fotografie: Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Ron.

Ron de Hoorn Projectleider

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details