Referentie overzicht
Utiliteit

Republica slaat grote hoeveelheden duurzaam opgewekte energie zelf op in kelder hotel.

In Amsterdam-Noord is een circulaire wijk in aanbouw voor wonen, werken en recreëren. Drie panden in het gebied – waaronder Hotel Republica – maken gebruik van zonne-energie. Bijzonder: gebouwgebruikers hoeven de opgewekte energie niet direct af te nemen. Want een immense batterijreeks in de kelder van het hotel slaat de energie op, mogelijk gemaakt door Customized Energy Systems en Kuijpers.

We maken het opslaan van duurzaam opgewekte energie mogelijk, zowel ín gebouwen als bij gebouwen.

Duurzaamheid Industrie Smart building

Customized Energy Systems (onderdeel van Exide Group) ontwikkelt en produceert batterijen die duurzame energie opslaan. Normaal gesproken richt het bedrijf hiervoor zeecontainers vól batterijen in die naast een bedrijfspand komen staan. In Amsterdam-Noord gaat het voor de eerste keer om een inpandige voorziening in een toekomstig woon-werkgebouw: de kelder. Hier staan de batterijen op frames. “De regelgeving voor zo’n installatie is erg nieuw”, vertelt Sjak Jansen. Hij is Projects and Technical Manager van Customized Energy Systems. “Eigenlijk loopt de techniek vooruit op allerlei eisen op het gebied van bijvoorbeeld brandveiligheid. Je moet er dus echt honderd procent van overtuigd zijn dat je oplossing veilig is. Daar zit ook bergen werk in die we hier samen met Kuijpers oppakten.”

Kloppend hart: het ‘control cabinet’

In het Amsterdamse project leverde Customized Energy Systems batterijen met een capaciteit van in totaal 1 Megawatt. Ze staan keurig netjes opgesteld in vier grote frames in de kelderruimte. Aan de muur het kloppende hart van de elektrotechniek: de ‘meterkast’ of het ‘control cabinet’. Hierin komen alle wisselstroom-lijntjes samen die de zonnepanelen opwekken. Kuijpers richtte het systeem zo in dat de veiligheid is gegarandeerd en dat de batterijen moeiteloos energie kunnen opslaan en kunnen afgeven.

Noodprocedures

Projectcoördinator Joost van Krieken van Kuijpers: “De panelen wekken overdag stroom op. Daarna wordt de energie opgeslagen in de batterijen om later te benutten. Zo blijft de duurzaam opgewekte stroom ook in de avonduren beschikbaar. Bijvoorbeeld om auto’s te laden.” Deze duurzame energievoorziening is omgeven door veiligheidsmaatregelen.

Joost: “We hebben het systeem zo ingeregeld dat noodprocedures direct in werking treden als er ergens een alarm gaat. Stel dat er brand is, dan móet er een voorziening zijn om brand in de batterijen te voorkomen. In fracties van secondes schakelt het systeem af als sensoren een te hoge temperatuur meten. Of als er ergens rook wordt gedetecteerd. Ook treedt er een zuurstofverdrijvend blussysteem in werking.”

Gecertificeerd en ervaren

Sjak beaamt dit. “In deze kelder staat 10.000 kilo aan lithiumbatterijen. We weten allemaal hoe moeilijk een lithiumbrand te bestrijden is. Daar móet je heel specifieke voorzorgsmaatregelen voor treffen. Gelukkig bestaat de techniek daarvoor en weten we hoe we die toe moeten passen. Dat maakt ook meteen duidelijk dat je alleen met echte experts kunt samenwerken. Partners die weten dat het hele pakket op elkaar moeten zijn afgestemd. De kabels en krachtstroom, de slimme communicatie tussen systemen, de veiligheidsaspecten. Daarom nemen wij geen genoegen met een installateur die niet is gecertificeerd. Die geen kennis heeft van de normeringen. Of die geen ervaren engineers heeft rondlopen.”

Opgeslagen stroom verhandelen

Het project in Amsterdam-Noord bevindt zich nu in de afrondende fase. De gebouwen worden zoetjesaan opgeleverd waardoor de laadvoorzieningen vanuit de kelder binnenkort beschikbaar zijn. Joost: “We zien de vraag naar deze duurzame oplossing in de markt al stevig toenemen. Zelf rustten we al verschillende windparken, zonneparken en agrarische bedrijven uit met opslagvoorzieningen. Dankzij onze samenwerking met Customized Energy Systems zijn we erg ver in de ontwikkeling ervan. Samen leveren we bovendien het complete pakket: zij de batterijen, wij de benodigde en vereiste spanningsexpertise, inclusief hardware.”

Ook voor de handel

Er zit nóg een interessant aspect aan de opslag van duurzame energie. Joost: “Je kunt deze ook gaan verhandelen. Dat gebeurt in Amsterdam-Noord overigens ook: is er meer vraag naar stroom? Dan kan de eigenaar van het gebouwcomplex straks zijn opgeslagen stroom gaan verkopen.” Hij benadrukt dat zulke mogelijkheden voor de particuliere markt nog zeer beperkt zijn. “Maar voor zakelijke sectoren liggen deze oplossingen echt binnen handbereik. Er zijn al ontelbaar veel bedrijven en organisaties die duurzame energie opwekken.

Denk aan ziekenhuizen, de procesindustrie, wind- en zonneparken, agrariërs met tig zonnepanelen op het dak… Nu het Nederlandse stroomnet vol zit, is het mooi dat er écht mogelijkheden zijn om stroom op te slaan en duurzaam in te zetten. Voor eigen gebruik of voor de verkoop. En ook onderlinge uitwisseling is natuurlijk mogelijk. Denk aan ‘Smart Business Parks’: bedrijven die met elkaar energie opwekken en deze, afhankelijk van de behoefte, onder elkaar verdelen.”

Schaalbaar

Volgens Sjak biedt de schaalbaarheid van het batterij-opslagsysteem grote voordelen. “Bij Republica hebben we het over een enorme installatie. Maar we leveren ook opslagvoorzieningen met kleinere vermogens, vanaf 30 Kilowatt. En je kunt er exemplaren bijplaatsen zoveel je wil, afhankelijk van de ruimte die je hebt.” Volgens Joost zijn er onder Kuijpers-klanten veel potentiële bedrijven en organisaties die met deze oplossing een duurzame stap kunnen zetten. “Dit is interessant voor élke Kuijpers-klant.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Marcel.

Marcel Toonen Directeur Industrie

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details