Referentie overzicht
Life sciences

Vaccinfabriek Janssen Biologics, Leiden

In de strijd tegen COVID-19 is Kuijpers direct betrokken bij verschillende vaccinontwikkelaars. Om meer coronavaccins te kunnen opleveren, had een Janssen Biologics urgente behoefte aan uitbreiding van de productiecapaciteit. Reden voor Kuijpers, SISK, DPS en Van Lith Bouwbedrijf om de complexe faciliteit samen in een ongekend snelle doorlooptijd te realiseren.

Fabriek is binnen één jaar gebouwd.

Controlled Environments Industrie Utiliteit

Coronavaccins bevatten een stukje genetische code (mRNA) die ook in het coronavirus aanwezig is. Dat geeft direct ook de technische complexiteit aan: om zo’n vaccin te ontwikkelen heb je allereerst een controlled environment nodig – een cleanroom en containment ineen – die voldoet aan GMP-eisen (Good Manufacturing Practice). Daarnaast moeten de genetisch gemodificeerde organismen ook aantoonbaar worden geproduceerd volgens strikte wet- en regelgeving. Simpel gezegd is er behoefte aan een ultra-schone, stabiele omgeving waar onder geen beding een mogelijke verontreiniging in of uit mag.

Complete installatietechnische uitvoering

Vanwege het grote maatschappelijke belang en de razendsnelle time to market ging vanaf dag één alles sneller dan normaal gangbaar is. Zo werd het vergunningstraject – normaliter een proces van maanden – binnen een dag afgehandeld. In het geval van Kuijpers werden – ondanks de al goedgevulde portfolio – vakmensen vanuit alle Kuijpers-disciplines vrijgemaakt voor dit werk. Op verzoek van Janssen Biologics nam Kuijpers de vaste huisinstallateurs mee in de werkzaamheden. De ruime ervaring met het multidisciplinair oppakken en managen van grote projecten kwam daarbij goed van pas. Ook de integrale samenwerking tussen bouwplaatsmanager SISK, adviseur DPS, Van Lith Bouwbedrijf, Kuijpers én Janssen was essentieel voor een snelle doorlooptijd van het project.

Kuijpers was verantwoordelijk voor de complete installatietechnische uitvoering binnen de nieuwe faciliteit. Inclusief grondige commissioning en documentatie waarmee de klantprocessen ook aantoonbaar voldoen aan wet- en regelgeving. Concreet gaat het om elektra, werktuigbouwkundig en regeltechnisch werk, proces utilities, een kill tank voor het zuiveren van afvalwater en de complete procesbesturing. Ook speelde Kuijpers’ kennis op het gebied van engineering in de voorfase een belangrijke rol.

Effectieve aanpak

Door early contractor involvement werd al gestart met uitvoeringswerkzaamheden nog voor het ontwerp definitief was voltooid. Die effectieve aanpak zorgde er mede voor dat er minder dan een jaar tijd zat tussen de eerste schets en de daadwerkelijke productie in de nieuwe faciliteit. Een uitdaging waarbij traditionele paden soms losgelaten moesten worden zonder oog voor kwaliteit te verliezen.

Met positief resultaat: een prestigieuze Nederlandse vaccinfabriek volgens de allerhoogste standaarden. Dat het project midden in coronatijd liep – met alle daarbij horende veiligheidsmaatregelen tijdens het werk – maakt de prestatie extra bijzonder.

Paul Joosten, Directeur Life Sciences en Hightech

“In alles wat we doen, willen we een betere wereld doorgeven aan de volgende generatie. Voor maatschappelijke vraagstukken zoals deze geloof ik echt in integraal samenwerken vanuit een gedeelde sense of urgency. Door ons verantwoordelijkheidsgevoel te combineren met uitgebreide kennis en hoogwaardige techniek hebben we hier opnieuw bewezen dat we het onmogelijke toch mogelijk kunnen maken.”

Heb je een vraag?

Stel hem gerust aan Paul.

Paul Joosten Directeur Kuijpers Life Sciences & Hightech

Ook interessant

Buitenkant vaccinfabriek Janssen Biologics

Janssen Biologics wint Facility of the Year Award

Janssen Biologics, de vestiging van Janssen in Leiden waar complexe geneesmiddelen en vaccins worden geproduceerd, is uitgeroepen tot winnaar van de ISPE Facility of the Year Awards in twee categorieën. Vorig jaar opende het bedrijf een nieuwe fabriek op het Leiden Bioscience Park voor de productie van het Janssen COVID-19 vaccin. De uitbreiding van de bestaande vaccinfaciliteiten werd in slechts twaalf maanden gebouwd én in gebruik genomen. Een bijzondere prestatie, waarvoor de International Society for Pharmaceutical Engineering (ISPE) Janssen Biologics de awards toekende in de categorieën Projectuitvoering en Sociale Impact.

Lees meer
Nieuws

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details