Overzicht

‘Fascinerend om in de hightech wereld van ASML rond te lopen’

Blog 16 jun 2023

Werken bij Kuijpers betekent vaak ook: werken bij opdrachtgevers in de hightech industrie, zoals ASML in Veldhoven. Kuijpers-projectleider Richard Vlaspoel is er inmiddels kind aan huis. En dat blijft voorlopig zo. “Want er is veel te doen”, vertelt hij. “Zeker als binnenkort een nieuwbouwproject start waarin Kuijpers verantwoordelijk is voor de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties, in het complete gebouw, maar ook in de cleanrooms. Daar kunnen we nog best wat nieuwe collega’s bij gebruiken.”

ASML maakt machines die gebruikt worden bij het produceren van chips. Die komen overal in terug, van wasmachines tot smartphones en auto’s. Het produceren van die chipmachines gebeurt in moderne cleanrooms op de Veldhovense ASML-campus. Richard: “Wij werken aan de werktuigbouwkundige en elektrotechnische installaties in die cleanrooms en Workcenters. Dit zijn allemaal aparte gebouwen waar ASML-medewerkers de geavanceerde onderdelen samenbrengen tot één werkende machine. Ik vind het fantastisch om te zien hoe zo elk ‘schakeltje’ in die hightechketen de aandacht krijgt die het verdient.”

Kuijpers ASML

Samenwerken met collega’s en klant

Kuijpers realiseert hoogwaardige complexe installaties. Een voorbeeld hiervan is een stand alone warmte- en koudeopwekking waarbij reststromen opnieuw het gebouw in worden gebracht en een complexe elektrotechnische installatie om ervoor te zorgen dat het productieproces altijd doorgang vindt.

Richard vertelt: “Cleanrooms vragen om specifieke techniek die de werkomgeving stofvrij houdt. Daarom werken we nauw samen met onze controlled environments-specialisten. Zij weten alles over een schone productieomgeving, de normen en standaarden. Die kennis is in de wereld van de chiptechnologie onmisbaar. Veel contact met ASML-medewerkers die over de facilitaire voorzieningen gaan, heeft Richard ook. “We trekken steeds meer als één team met elkaar op.”

‘Met die uitdagingen zit het wel goed’

Niet alleen bij ASML werkt Kuijpers aan cleanrooms, we werken aan veel verschillende projecten op dit moment. En voor die projecten kunnen we nog veel goede mensen gebruiken. “Hoe meer, hoe beter”, lacht Richard. “Van ervaren specialisten tot starters. ‘Leergierig zijn’, dat vind ik de belangrijkste eigenschap. Mensen dus die zich willen verdiepen in klant of techniek. Die zich ook verantwoordelijk voelen voor wat ze doen. Als ik naar mezelf kijk: ik ben ooit begonnen als monteur, vers van het mbo.

In de jaren daarna kreeg ik allerlei kansen om door te groeien. Te proeven van engineering, werkvoorbereiding, inkoop. Die kansen heb ik allemaal gegrepen, simpelweg omdat ik van uitdagingen houd. Dat heeft me uiteindelijk bij Kuijpers gebracht. En nu dus ook bij het project ASML. Reken maar dat het met die uitdaging hier wel goed zit. Ik vind het elke dag opnieuw fascinerend om in deze hightech wereld rond te lopen.”

Kuijpers geeft je de ruimte

Hij hoopt dat er meer mensen zijn die gemotiveerd zijn. En die enthousiast willen gaan ontdekken wat ze allemaal kunnen. “Werken bij Kuijpers biedt je daarvoor alle kansen. Is het niet bij ASML dan is het wel bij een andere interessante klanten. Wat het ook wordt, je kunt altijd rekenen op een werkgever die achter je staat. Kuijpers geeft je namelijk de ruimte om te doen wat je graag wil of goed kunt. Wil je een opleiding volgen? Of nieuwe stappen maken in je loopbaan? Dan kan dat allemaal. Je hoeft je hier niet te vervelen. Kijk naar mij: ik ben formeel projectleider elektrotechniek. Maar ik beweeg me inmiddels net zo vlot op het werktuigbouwkundige vlak. En met het aankomende nieuwbouwproject heb ik er nog een aandachtsgebied bij: dat van instructie en opleiding volgens de ASML-procedures.”

Elkaar helpen? Kuijpers geeft je goede begeleiding

Daar houdt Richard zich nu vooral mee bezig: het voorbereiden van collega’s op hun tijd bij onze klanten. “Bijvoorbeeld bij ASML gelden er protocollen die we moeten volgen om hier te werken. Die gaan over hoe we ons veilig over het terrein bewegen. Maar bijvoorbeeld ook over hoe we onze risico’s beheersen. Hoe we onze werkplannen schrijven en ons documentatiesysteem inregelen. Ikzelf heb me alle richtlijnen en procedures al eigen gemaakt.

Nu draag ik die kennis aan collega’s over. Daar nemen we de tijd voor. We gooien niemand in het diepe.” Het zijn overigens geen ‘regels om de regels’, benadrukt Richard. “Werken conform de richtlijnen is bedoeld voor de veiligheid van iedereen. Dat doet niets af aan het werkplezier. Als je de procedures volgt, is het fijn werken.”

Ook interessant

Erik Haver Pathe Haarlem 8453

Zwaailicht op het dak en gaan

Lees meer
Blog 14 jun 2024
Olaf Reilingh

“Slapen, eten, bewegen: Beter in mijn vel door vitaliteitsprogramma”

Lees meer
Blog 05 jun 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details