Rob van Dinther – Hoofd Ontwerp & Engineering
Mensen verbinden, kennis delen en zorgen dat iedereen goed in zijn vel zit bij een project. Dat is wat ik doe in mijn dagelijkse werk, en tegelijk ook waar mijn passie ligt. Bij Kuijpers krijg je de ruimte om ideeën en projecten uit te voeren die misschien niet per se binnen je normale takenpakket liggen, maar die wel de organisatie vooruit helpen. Zo ben ik betrokken geraakt bij het ontwikkelen van de kennis in onze branche en het opzetten van een ontwikkeltraject voor starters binnen onze organisatie. Het is gaaf om te zien dat deze ontwikkelingen veel verder gaan dan alleen mij als persoon of ons als organisatie.
We hebben heel veel slimme collega’s. Daar hebben we alleen wat aan als zij goed op hun plek zitten en lekker in hun vel zitten. Als een team goed met elkaar samenwerkt, dan slaagt het project. Ik zorg voor de juiste persoon op de juiste plek en ik help mensen goed in hun vel te (blijven) zitten. Ik denk dat ik goed ben ik het verbinden van mensen omdat ik me goed kan inleven in een ander. Als je elkaar echt begrijpt kom je verder dan wanneer je iemand alleen overtuigt van je eigen gelijk.
De hele technische branche heeft een uitdaging, namelijk: tekort aan technisch personeel. We kunnen dit blijven roepen en uit dezelfde vijver blijven vissen. Dan komen we niet tot een toekomstbestendige oplossing. Ik wil nieuwe mensen de branche in halen en mensen breder opleiden . Onder andere hieruit is ons Engineering ontwikkelprogramma ontstaan. Als engineer moet je veel specialistische kennis hebben en het is dus lastig om als zij-instromer op deze functie binnen te komen.
Terwijl er genoeg mensen zijn met de juiste capaciteiten, die het werk zouden kunnen doen: mét de juiste opleiding en begeleiding. Ik heb een plan geschreven, dat we nu in nauwe samenwerking met HR uitvoeren. Nu hebben we acht net afgestuurde hbo’ers in dienst die allemaal heel enthousiast zijn om het engineering-vak te ontdekken en leren.
Met deze nieuwe collega’s hebben we eerst een intake gedaan, hierin ging het om vaardigheden, niet om vakkennis. Duidelijk anders dan bij normale sollicitatiegesprekken. We keken nu bijvoorbeeld naar hobby’s. Heeft iemand in het bestuur van een studentenvereniging gezeten, dan heeft iemand wel managementkwaliteiten, of is iemand druk bij de scouting, dan heeft iemand oplossend denkvermogen. Dat is een spannende manier van solliciteren, het is nieuw voor ons om niet naar vakkennis te kijken. We kijken nu naar waar iemands krachten liggen. Het opdoen van de theoretische vakkennis verloopt via een opleiding van Avans+, één dag in de week. Op de andere dagen passen ze de geleerde theorie toe in de praktijk, ze werken namelijk gewoon aan echte projecten. Iedereen die deelneemt aan het programma heeft een praktijkbegeleider. Dat legt druk op de begeleidende collega’s, want ze moeten hier tijd voor maken terwijl ze het vaak al druk hebben. We merken dat de praktijkbegeleiders heel enthousiast zijn. Ze zijn trots om hier aan mee te werken.
“Ik heb zelf ook zo’n zeven opleidingen gedaan, waarvan de meeste deeltijd. Dus ik weet ook heel goed hoe is het is om te willen groeien en om te blijven leren terwijl je ook werkt.”