Overzicht

Nieuwbouw SRON in Leiden bereikt hoogste punt

Nieuws 28 sep 2020

Op vrijdag 25 september 2020 bereikte het nieuwe SRON-gebouw in Leiden het hoogste punt! Bouwcombinatie MedicomZes- Kuijpers realiseert dit bijzondere gebouw op Leiden Bio Science Park. Iedereen die hieraan heeft bijgedragen is door de directie van SRON bedankt en getrakteerd op een lekkere lunch. Vanwege de coronamaatregelen was het niet mogelijk er een grote happening van te maken. Daarom vond het evenement in klein comité plaats.

Het nieuwe SRON-pand – ontworpen door Ector Hoogstad Architecten – is geen standaard kantoorgebouw. Cleanrooms, laboratoria, trillingsarme vloeren, technische ruimten met kraanbanen, een karakteristiek atrium, trappen die ook als tribunes dienen bij presentaties, een in het oog springende gevel. Het gebouw is even stijlvol als technisch complex. De nieuwe locatie draagt bij aan een intensievere samenwerking met topwetenschappers van de Universiteit Leiden, de Technische Universiteit Delft en de ruimtevaartsector in Zuid-Holland. Het gebouw is ontworpen naar de standaard van BREEAM Excellent. Medio 2021 wordt het gebouw in gebruik genomen.

Commissaris van de Koning Jaap Smit: “Ons nieuwe gebouw is een lichtend voorbeeld voor op de toekomst gericht innovatief bouwen. Energieneutraal, altijd goed, zeker in tijden van klimaatverandering en noodzaak tot energiebesparing. Duurzaam, met onder andere driedubbele beglazing, zonnepanelen, energieopslag in de bodem. Circulair, we hebben uiteraard het betonnen skelet van het pand laten staan en materialen hergebruikt. Het provinciehuis is klaar voor de toekomst.”

Over SRON

SRON Netherlands Institute for Space Research voert fundamenteel wetenschappelijk onderzoek uit om doorbraken te bewerkstelligen in de astrofysica, het exoplaneetonderzoek en het aardatmosfeeronderzoek vanuit de ruimte. Daarnaast ontwikkelt het instituut nieuwe technologieën voor satellieten, zoals gevoelige sensoren voor röntgen- en infraroodstraling, en bouwt het zelf satellietinstrumenten.

Klik hier voor meer projectinformatie.

Op bovenstaande foto (v.l.n.r.) 
Frank van Rijn (SRON), Marco Jungbeker (Kuijpers), Gerwin van der Panne (Aronsohn), Annemieke Beers (SRON), Albert Bok (MedicomZes), Jan van der Boon (NWO) en Michael Wise (SRON).

Fotografie: Remco Zwinkels

Kijk eens rond in de nieuwbouw via onderstaande film:

Ook interessant

Vitaliteitscampagne 0632-min

Van groene appel naar een persoonlijk budget: Kuijpers zet in op vitaliteit

Lees meer
Nieuws 21 sep 2023
peter kessels

Projectleider Peter Kessels met prepensioen na laatste klus voor Kempenhaeghe

Lees meer
Nieuws 05 sep 2023

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details