Overzicht

Projectleider Peter Kessels met prepensioen na laatste klus voor Kempenhaeghe

Nieuws 05 sep 2023

De planning kon haast niet beter. Voordat projectleider Peter Kessels na ruim 44 jaar Kuijpers met prepensioen ging, rondde hij nog een mooi project af. Peter: “Ik heb in al die jaren duizenden projecten gedaan. Maar het laatste blijft je bij.” Dat project was voor Kempenhaeghe.

Erwin van Halteren is Peters laatste opdrachtgever. Hij is programmamanager Vastgoed bij Kempenhaeghe. Hét expertisecentrum voor epileptologie, slaapgeneeskunde & neurocognitie, met vele locaties verspreid over het land. Erwin vertelt: “We namen afscheid van onze locatie in Oosterhout (Noord-Brabant) en moesten wat anders zoeken in de regio. Het werd een verdieping van een kantoorpand in Breda. Daar moest veel aan gebeuren: van kantoor naar zorginstelling in minder dan een jaar. ‘Wie kan dat?’ dacht ik bij mezelf. Zo kwam ik bij Kuijpers, ik kende ze nog vanuit mijn vorige werkgever.”

Blij met adviseursrol

Kuijpers had tijd én capaciteit. Na het telefoontje van Erwin zat Peter binnen 24 uur aan tafel. Peter: “Erwin vertelde me over het gebouw met bestaande installaties. Er was nog geen ontwerp, alleen schetsen. We kregen eerst een aparte opdracht voor engineering en uitwerking, hadden de adviseursrol. Zo doen we het het liefste en daar hebben we dan ook de nodige tijd aan besteed. Want als aan de voorkant alles klopt, dan bespaart dat tijd, werk én kosten in de uitvoering.” Kuijpers was verantwoordelijk voor alle werktuigbouwkundige installaties en werkte in bouwteamverband samen met partijen die bouw en elektrotechniek voor hun rekening namen.

Peter Kessels aan het woord:

“Na mijn diensttijd zocht ik werk. Ik had de opleiding bouwkunde gedaan, maar ons land zat in een crisis dus ik kon niet in deze richting aan de slag. Ik zag een vacature bij Kuijpers als tekenaar. Ondanks dat ik geen ervaring had met werktuigbouwkundige installaties, werd ik aangenomen. Tekenen ging nog niet op de computer, maar echt op de tekentafel.

Ik wilde de MIT (middelbare installatietechniek) doen, maar miste de vooropleiding. Dus volgde ik eerst ‘installatietekenaar’ en daarna alsnog de MIT. Na tekenaar werd ik werkvoorbereider en wilde ik projectleider worden. Dat ging niet zomaar. Daarom besloot ik eens ergens anders te gaan kijken. Dat werd geen succes. Na een uitstapje van drie maanden kwam ik terug bij Kuijpers: ik mocht de stap naar projectleider maken. Dat word je niet zomaar, ik volgde nog veel trainingen en cursussen op dit gebied. Destijds leerde ik het vak van de twee projectleiders die we toen hadden. We hadden geen computers en geen mobiele telefoon. Deze periode heeft me gevormd, ik zit hier nog steeds met mijn schrijfblok en heb alle informatie bij de hand!

De structuur van elke dag werken ga ik missen, ook al heb ik genoeg te doen. De vele sociale contacten ga ik ook missen. Je hebt met honderden mensen te maken gehad in al die jaren. Wat collega’s aan mij het meeste gaan missen? Mijn rustige benadering, kritische houding en ervaring. Ik heb altijd jonge collega’s begeleid. Ik hoop dat ze in de toekomst nog eens denken aan mij en aan wat ik ze geleerd heb. En dat ze op hun beurt hún kennis en ervaring delen.”

Eisen aan techniek

Alles wat erin zat, ging eruit. Van plafonds tot installaties. Op 1600 m2 bouwden Bouwbedrijf van Gerwen, Van Stratum Elektrotechniek en Kuijpers in nauwe samenwerking twee vleugels kantoorruimte om tot een moderne zorglocatie met klinische en poliklinische ruimtes.

In de klinische ruimtes waar onderzoek en behandeling plaatsvinden, gelden andere eisen voor de techniek dan in de poliklinische. Peter: “Hier vindt diagnostiek (onderzoek) plaats voor zowel epilepsie als slaap-waakstoornissen. Dan kun je geen hinderlijke geluiden van installaties gebruiken.”

Overlast?

Omdat overal nieuw sanitair kwam, moest ook de riolering aangepast worden. Dus kreeg het bouwteam te maken met de huurders onder de Kempenhaeghe-verdieping. Erwin: “Toen ik over een oplossing nadacht begreep ik van Peter dat het al geregeld was. De uitvoerders hebben met de mensen ter plekke overlegd. Overlast is niet te voorkomen maar wel te beperken. De monteurs hebben netjes gewerkt, goed gecommuniceerd, slim gepland en zich aan afspraken gehouden.”

Fantastisch projectteam met betrokken vakmensen

De bouwtijd bedroeg uiteindelijk negen maanden. Erwin: “door flink te investeren – ook financieel – in het voortraject was die bouwtijd haalbaar. En de investering heeft zich dubbel en dwars terugbetaald. Ik wist: Kuijpers is niet de goedkoopste, maar levert kwaliteit en kan dit werk aan. Ik ben heel tevreden met het resultaat en met de samenwerking. Kuijpers had een opvallend goed projectteam samengesteld met stuk voor stuk betrokken vakmensen.

Een mooi voorbeeld van die betrokkenheid: een Kuijpers-medewerker moest een knop omzetten aan een installatie, maar zijn collega’s waren nog niet zo ver en hij liep een beetje vertwijfeld rond. Ik vroeg hem wat er was en hij vertelde dat hij hoopte mee te kunnen naar het ziekenhuis waar zijn zoontje een onderzoek kreeg. Dat vond ik belangrijker dan de installatie dus we spraken af dat ík die knop om zou zetten zodat hij kon gaan. Hij was daar heel blij mee, maar belde uiteindelijk nog wel of het gelukt was.”

“Peter heeft al die jaren veel voor opdrachtgevers in de zorg gewerkt en had hiermee veel ervaring. Dat gaf me veel vertrouwen en een rustig gevoel.”

Erwin van Halteren, Kempenhaeghe

Ook interessant

Piet Meulendijks

Hoe de klaverjasclub van Wim Kuypers sr. zorgde voor Piets 34 jaar trouwe dienst

Lees meer
Nieuws 23 jan 2024
Onthulling bouwbord De Lingeborgh Geldermalsen

Grootschalige renovatie Lingeborgh Geldermalsen gestart

Lees meer
Nieuws 11 jan 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details