Werkkleding reinigen onder de meest hygiënische omstandigheden. CWS doet het in Eindhoven. Hiervoor bouwde Kuijpers een grote cleanroomwasserij naast de al bestaande CWS-cleanroom. De installaties zitten goed verstopt boven het plafond. Behalve de filter fan units. 120 stuks maar liefst. Ze vormen samen het complete plafond en leveren alle ventilatiecapaciteit die nodig is voor een ultraschone omgeving.
‘Ultraschoon’ betekent hier: een zuiverheidsniveau conform ISO-classificatie 5. “Dat is de hoogste classificatie voor cleanroomomgevingen zoals de onze”, vertelt Jan Swinkels. Hij is hoofd Technische Dienst van CWS. “Die hebben we nodig om onze klanten te bedienen. Je moet dan denken aan opdrachtgevers als ASML. En aan klanten uit de farmaceutische industrie. Wij leveren en reinigen de kleding die hun medewerkers in hún cleanrooms dragen. Omdat onze klanten stevig groeien, is er steeds meer kleding te reinigen. En allemaal onder strenge hygiënische condities. Met onze nieuwe cleanroomwasserij kunnen we aan de toenemende vraag voldoen.”
Kuijpers zorgde samen met SRBA Groep (voorheen Brecon) voor de bouw van de cleanroomwasserij. “We kennen elkaar uit het samenwerkingsverband PP4CE”, vertelt Jeroen Zeylmans. Hij is bij Kuijpers projectleider Controlled Environments. In die rol coördineerde hij het project bij CWS. “Het ontwerp is gedaan door de Kuijpers-collega’s in Leiden. Daarna pakten wij het project op als een design- en buildtraject. Het samen optrekken verliep hier zoals we dat met elkaar gewend zijn. Voortvarend en goed. Ook de klant is steeds nauw betrokken geweest.”
Met elkaar realiseerden ze in zeven maanden tijd een cleanroomwasserij van 180 vierkante meter. SRBA zorgde voor de bouwkundige kant en Kuijpers voor de installatietechniek. “Alle luchtbehandeling voor de cleanroom. Alle apparatuur voor de ruimten met drogers en in- en uitgaande goederen. En alle regeltechniek”, somt Jeroen op.
“Belangrijk: we moesten hier voorzieningen treffen om een enorme ruimte schoon te ‘spoelen’ op het allerhoogste niveau. Dat red je alleen met heel veel ventilatie. Daarom kozen we voor 120 filter fan units. Dit zijn apparaten van ruim één bij één meter met een krachtige ventilator en HEPA-filters.” Met de 120 exemplaren construeerde Kuijpers het complete plafond.
“Zoveel benodigde units was in het begin nog even spannend”, weet Jan nog. “Het was zomer 2022. We zaten middenin het tekort aan materialen. Ik was blij dat ze bij Kuijpers wisten hoe ze met dit bijltje moesten hakken.” Jeroen legt uit dat het ging om ‘prioriteiten stellen’. “Het ontwerp was nog niet af. Toch besloten we met elkaar te bepalen wat we alvast konden bestellen. Dat was continu aftasten. ‘Wat heeft écht prioriteit?’ en ‘Wat kan nog even wachten?’ Het was ook heel veel overleggen. Met CWS. Met leveranciers. Het resultaat: we konden uiteindelijk zonder vertraging het project opleveren.”
Tussen september en december 2022 transformeerde de hal in een moderne cleanroomwasserij. Net voor kerst was Kuijpers klaar met testen. Daarna voerde CWS zelf de validatietests uit. “Wij keken mee”, vertelt Jeroen. “Waren er aanpassingen nodig? Dan voerden we die ter plekke door. Dat werkte snel en efficiënt.” In februari 2023 nam CWS de nieuwe wasserij in gebruik. Kuijpers zorgt nu voor het meerjarig onderhoud van de installaties. En ook voor storingen kan CWS bij Kuijpers terecht.
‘Hygiëne’ voert de boventoon in de nieuwe cleanroomwasserij. “Maar door de schaalgrootte is ventileren hier behoorlijk kostbaar”, vertelt Jeroen. “Daarom draaien de installaties niet buiten werktijd. Om nog energiezuiniger te ventileren, scherpen we dat principe verder aan. Bijvoorbeeld door de ventilatiehoeveelheid en het koelvermogen automatisch te verlagen als een ruimte niet in gebruik is. Uiteraard zonder dat dit tot ISO-declassificatie leidt. We onderzoeken nu alle mogelijkheden.”
Voor CWS is de Eindhovense cleanroom een blauwdruk voor vestigingen in het buitenland. Jan: “We gaan een cleanroomwasserij bouwen in Duitsland. Dat doen we zoals in Eindhoven. Mét Kuijpers en mét SRBA. Het gaat ons niet alleen om hun technische en bouwkundige oplossingen. Het gaat ook om de strakke organisatie. De open communicatie. De uitstekende uitvoering die ze hebben laten zien.” Jeroen is erbij in Duitsland. En straks misschien ook in België. En in Ierland.
Want ook daar wil CWS cleanrooms bouwen. “Nooit gedacht dat ik internationaal zou gaan werken”, vertelt hij. “Of het iets voor me is? Geen idee. Voor nu vind ik het ontzettend gaaf. We zitten middenin de voorbereidingen. We willen er dezelfde proceskwaliteit halen. Zowel in projectmanagement als in uitvoering.”
Terugblikkend op ‘Eindhoven’ is teamwork één van de succesfactoren van het project, vindt hij. “De samenwerking met CWS, alle bouwpartners en leveranciers was tóp. En dan mijn eigen Kuijpers-collega’s… die vormden een geweldig team. Ik zag hoe ze elkaar hielpen. Voor elkaar klaarstonden. Techneuten zijn nooit zo uitgesproken. Die roepen niet snel: ‘dit is fantastisch’. Maar ik geloof dat we als team heel tevreden mogen zijn. Zowel over het verloop als over het resultaat.” Ook trainees en stagiaires van Kuijpers werkten mee aan de cleanroomwasserij. Jeroen: “Die heb ik er bewust bij betrokken. Want dit project had alles in zich om werkervaring op te doen. Onder supervisie van ervaren collega’s hebben ze berekeningen gemaakt. Inspectierondes gelopen. Overdrachtsmappen samengesteld. Zo maakten ze kennis met de dagelijkse Kuijpers-praktijk. En droegen ze ook nog eens bij aan het succes van dit project.”