Duurzame renovatie Tandheelkundegebouw, Nijmegen

Grondige renovatie zorgt voor een aanzienlijke verbetering voor gebouw, gebruiker, eigenaar, omgeving én milieu.

Samen met Van Wijnen en Trebbe is Kuijpers in 2015 begonnen met de grootschalige renovatie van faculteitsgebouw Tandheelkunde van de Radboud Universiteit Nijmegen. Van een oude kantoorkolos naar een prachtige ontmoetingsplek waar patiënten, bezoekers, medewerkers en studenten samen komen en over alle moderne faciliteiten beschikken. Met nieuwe gevels, een nieuw centraal atrium en nieuwe energiezuinige installaties heeft het gebouw een duurzaamheidsslag gemaakt gericht op energiebesparing, comfortverhoging, flexibel gebruik en een eigentijdse uitstraling. Het vernieuwde gebouw past in het beleid van Radboudumc, dat zegt voorop te willen lopen in de ontwikkeling van duurzame, betaalbare en innovatieve gezondheidszorg.

Modern en toekomstbestendig

Het architectonisch ontwerp is afkomstig van Inbo. De Bouwcombinatie is verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. Kuijpers nam hierbij zowel de werktuigbouwkundige als de elektrotechnische installaties voor zijn rekening. Bijzondere aandacht is er voor een duurzame exploitatie van het gebouw en de installaties. Het gebouw heeft een volledige transformatie ondergaan waarbij het gebouw tot op het betoncasco is gestript. De robuuste betonnen constructie is weer zichtbaar gemaakt en gecombineerd met gladde materialen, licht en ruimte. Ook na oplevering is Kuijpers verantwoordelijk voor het onderhoud van de technische installaties. In overleg met de opdrachtgever en de afdeling Beheer & Onderhoud van het Radboudumc hebben we een Meerjaren Onderhoudsplan (MJOP) opgesteld voor de komende 20 jaar.

Slim gebouw

Bij de renovatie stonden energiezuinigheid, duurzaamheid en comfortverhoging centraal. Diverse duurzaamheidsmaatregelen realiseren een reductie in energieverbruik van meer dan 70% ten opzichte van de oude situatie.

Door aanwezigheidsdetectie te combineren met zonwering, LED-verlichting, verwarming en klimaat is het gebouw slimmer gemaakt. Met de nieuwe isolerende buitenschil is het gebouw veel energie-efficiënter en de stap gezet naar energielabel A+. Verder is de volledige installatie inclusief luchtbehandeling en verwarming vervangen. Het maximale wordt uit het gebouw gehaald. Een goed voorbeeld is de luchtbehandelingsinstallatie in combinatie met een energieneutraal bevochtigingssysteem, waarbij door combinatie van warmteterugwinning, adiabatische bevochtiging en regeltechniek lucht wordt bevochtigd. Maar er is meer. Door een gebrek aan capaciteit kan het gebouw niet aan een bestaande warmte-koudeopslag (wko) worden gekoppeld. Een korte termijn energieopslag is daarom gecreëerd door middel van een groot sprinklerbassin van 240m3 als thermisch buffer.

Gefaseerde uitvoering

De laagbouw is geheel nieuw, de hoogbouw is gefaseerd gerenoveerd. De totale omvang is circa 24.000 m2 BVO, verdeeld over zes lagen bovengronds en 2 lagen ondergronds.Tijdens de renovatie ging het primaire proces gewoon door en is overlast tot een minimum beperkt gebleven. Dankzij het goede contact met de gebruikers en de samenwerking met de opdrachtgever en andere betrokken partijen, is het gelukt om tot een mooi eindresultaat te komen: een hedendaags, duurzaam en gezond gebouw.

Maak hier een virtuele tour door het vernieuwde gebouw.

Gulden Feniks

Het gerenoveerde gebouw is onderscheiden met de NRP Gulden Feniks. Deze prijs is dé prijs ter bevordering en inspiratie voor duurzaam hergebruik van de bestaande gebouwde omgeving.


Foto's: Otto de Zoete (tandartsdocent bij Tandheelkunde)

hoofd projecten
Iwan Hermsen
[javascript protected email address]
Linkedin

Gerelateerde referenties