Warmte-Koudeopslag (WKO)

Wat is WKO?

Warmte-koudeopslag is een betrouwbare en duurzame manier om gebouwen te verwarmen en af te koelen door gebruik te maken van bodemenergie. Hierbij wordt warmte en koude uit gebouw of omgeving in de grond opgeslagen en opnieuw benut in uw gebouw wanneer dit nodig is. Hiervoor is aan vrijwel alle wko systemen een warmtepomp en bijbehorende infrastructuur gekoppeld om de juiste temperatuur voor het gebouw op te wekken.

Werking van een WKO systeem

Bij een WKO systeem wordt in de zomer koud water uit de bodem gehaald en door middel van een warmtewisselaar gebruikt om het gebouw te koelen. De warmte wordt hiermee uit het gebouw afgevoerd en in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. Bekijk het onderstaande filmpje voor een visualisatie!


Bekijk hier de werking van een wko systeem:

Waarom warmte-koudeopslag toepassen?

In het Klimaatakkoord is vastgelegd dat we onze CO2-uitstoot in 2030 met 49% moeten verminderen. Het verduurzamen van gebouwen is hierbij dan ook essentieel. Kuijpers is specialist in duurzaamheid waarbij het onze ambitie is om enkel nog energie neutrale en gezonde installaties te realiseren. We begeleiden bedrijven en instellingen dan ook als ‘one-stop-duurzaamheidspartner’. Aan de hand van een helder kompas stippelen we samen de juiste route uit om slim, efficiënt en rendabel toe te werken naar het behalen van de duurzaamheidsdoelen. Één manier om hier naartoe te werken is door gebruik te maken van warmte-koudeopslag. Met het aanleggen van een wko systeem realiseert u een gebouw dat toekomst-proof is.

Uw WKO installatie in topconditie met prestatiebewaking

Ontwerp en realisatie zijn belangrijke eerste stappen naar een goede energievoorziening, maar deskundig beheer is een essentiële vervolgstap. Met monitoring op afstand bewaakt en verbetert Kuijpers de prestaties van uw installatie. Zo voldoet u aan uw wettelijke verplichting én behaalt u voordeel voor uw eigen organisatie.

Haal maximaal rendement uit uw WKO installatie

Helaas presteert een groot gedeelte van alle bestaande wko installaties in Nederland ondermaats. Gevolg zijn hoge energiekosten, hoge onderhoudskosten, verlies van comfort en onbalans in de bodem. Dit betekent dat beloofde besparingen in de praktijk niet behaald worden, klimaatklachten optreden of dat een wko systeem zelfs niet voldoen aan wet- en regelgeving.

Daarom bieden wij de Prestatiegarantie: we ontzorgen u volledig. Met vakkundig beheer, onderhoud en monitoring en garanderen we dat uw wko installatie optimaal presteert.

Kuijpers: Specialist op gebied van warmte-koudeopslag

Kuijpers heeft het gebruik van warmte-koudeopslag al in vele gebouwen toegepast: Van utiliteitsgebouwen tot overheidsgebouwen, onderwijsgebouwen, nieuwbouwprojecten, musea en ga zo maar door. Benieuwd naar wat we voor andere bedrijven hebben gerealiseerd? Bekijk onderstaand een selectie van onze wko-referenties of neem direct contact met ons op!