Overzicht

“Als je iets wílt bereiken, zijn er altijd mogelijkheden”

Blog 28 aug 2023

Klimaatverandering, stikstofcrisis, energietransitie, krapte op de arbeidsmarkt. De opgaves waarmee iedereen op dit moment worstelt, zijn dusdanig groot dat we soms niet weten waar te beginnen. Ook in onze branche merk ik dat projecten vertragen. Terwijl – juist nu – behoefte is aan visie en daadkracht. Aan mensen en organisaties die leiderschap tonen. Die denken én doen. Mijn absolute overtuiging? Als je iets wílt bereiken, zijn er altijd mogelijkheden. En dat zouden we vaker tegen elkaar moeten zeggen.

“Wanneer slaap jij eigenlijk?”, grapte iemand vorige week. We hadden een gesprek over hoe ik – naast mijn werk bij Kuijpers – ben benoemd tot voorzitter van de VCCN, onlangs trouwde in Italië en ook regelmatig met mijn kinderen op het voetbalveld te vinden ben. Ik kon hem geruststellen: ik slaap best veel en nog goed ook. Als je iets wilt, kan er namelijk meer dan je denkt. Het ligt er maar net aan hoe je dingen aanpakt. Of zoals Tim Ferriss jaren geleden al zei: “Focus on being productive instead of busy.” Maar hoe blijven we productief in een onzekere periode? In een tijd waarin we voortdurend nieuwe uitdagingen voorgeschoteld krijgen over wat nog kan en mag?

Wie zich omdraait…

Het antwoord op die vragen ligt misschien meer voor de hand dan je verwacht: bedenk hoe je zelf het verschil kunt maken. Met welke acties jij verandering teweeg kunt brengen. Welke opgaves er ook op je pad komen.

Neem bijvoorbeeld de maandelijkse capaciteitsupdate die Enexis afgelopen juni publiceerde. De netbeheerder in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland trok aan de bel: het elektriciteitsnet raakt vol. En de verbouwing van het energiesysteem kan het tempo onvoldoende bijbenen. Conclusie? Energie-grootverbruikers kunnen de komende vijf tot tien jaar geen aansluiting of uitbreiding krijgen. Een grootverbruiker die zo’n bericht leest, kan op twee manieren reageren. Hard op de rem trappen en projecten on hold zetten. Of… een innovatieve bril opzetten. Wat kan wél? Kunnen we nieuwe oplossingen verzinnen? Toch nog ergens verduurzamen of besparen? Hetzelfde bereiken met minder vermogen? Of zijn batterijen misschien een optie voor ons? Hoe dan ook: wie blijft hangen, komt niet vooruit. Maar wie zich omdraait, voelt soms ineens de wind in de rug.

Eenvoudig en effectief

Mijn eigen focus ligt uiteraard op controlled environments. Op complexe kritische onderzoeks- en productieomgevingen. Ook daar lijken doelen op het gebied van groei en duurzaamheid soms lastig haalbaar met alle opgaves die voor ons liggen. En toch zie ik ook daar kansen. Zomaar voor het oprapen, als je er oog voor hebt. Eén van de meest voor de hand liggende wat mij betreft, is vraag gestuurde filtratie en ventilatie. Nu nog worden grote luchtdebieten en hoge ventilatiesnelheden vaak 24/7 aangehouden, om de vereiste luchtkwaliteit in cleanrooms te garanderen.

Heel energie-intensief. Maar wat nou als het ons lukt om het energieverbruik te verminderen, zonder afbreuk te doen aan de luchtkwaliteit tijdens een kritisch proces? Hoe? Door het ventilatievoud te sturen op basis van de daadwerkelijke bezetting van je controlled environment. Bij de farmaceutische cleanrooms waar we dit onderzochten, bleek tot wel 70 procent energiebesparing mogelijk. Eenvoudig en effectief. En tegelijkertijd iets waar nog weinig mee gebeurt. Oftewel: tijd om daar veel meer gas op te geven!

Als team vooruit

Complexe opgaves – dusdanig groot dat we soms niet weten waar te beginnen – zijn trouwens van alle tijden. “Eerst doen wat noodzakelijk is, dan wat mogelijk is en voor je het weet, doe je iets wat voorheen onmogelijk leek”, zei Franciscus van Assisi zo’n 800 jaar geleden al. Hij had die innovatieve bril dus al. Nu wij nog. Zelf het verschil maken, betekent overigens niet dat iedere organisatie er alleen voor staat. Ik startte deze blog met de behoefte aan visie en daadkracht. Aan mensen en organisaties die leiderschap tonen. Die denken én doen. Daarin hebben we niet alleen individueel een rol; ieder voor zich. We hebben elkaar ook nodig. De voortvarendheid van de één, de inspiratie van de ander. Organisaties die support geven én partijen die af en toe een spiegel voorhouden. Aparte organisaties binnen een branche en toch als team vooruit. Ik blijf bij mijn overtuiging: als je iets wílt bereiken, zijn er altijd mogelijkheden. En dat zouden we niet alleen vaker tegen elkaar moeten zeggen, maar ook vaker mét elkaar moeten uitdragen.

Ook interessant

Edin Sunj 1246

Mijn temperament is mijn kracht

Lees meer
Blog 19 aug 2024
Marjolein Stoop 1479

Had ik dit maar eerder geweten

Lees meer
Blog 15 aug 2024

Deel dit artikel