Overzicht

‘Van techniek krijg je alláng geen vieze handen meer’

Blog 06 dec 2021

Consultant Marlon adviseert klanten over technische oplossingen 

Marlon Metternich (35) werkt sinds vier jaar met veel plezier bij Kuijpers. Ze is consultant en praat met gebouweigenaren over het verduurzamen van hun vastgoed. “Het gaat dan om grote gebouwen zoals musea en ziekenhuizen”, vertelt ze. Mijn taak? Naar klanten luisteren en ze adviseren over technische oplossingen waarmee ze hun gebouwen kunnen verwarmen en koelen – liefst zo energiezuinig mogelijk. Eigenlijk vertaal je dus de vraag van klanten in technische oplossingen waar zij blij van worden. Ook dat is techniek.” 

Dat ze als vrouw in de techniek werkt, past bij hoe ze opgroeide. “Ik kom van een boerderij. Daar bestond geen onderscheid tussen jongens- of meisjesdingen. Mijn broer, zussen en ik hielpen gewoon mee met álle voorkomende werkzaamheden. Van het rijden met de tractor tot het verstellen van werkkleding met de naaimachine.” En lachend: “Wij kunnen álles.”

Roeping

De interesse voor techniek kwam toen Marlon een bijbaantje kreeg in een showroom voor badkamers. “Die showroom was van mijn oom en tante. Ze hadden er ook een winkeltje bij waar ze onderdelen verkochten zoals rioleringsbuizen en componenten voor kranen. Ik had het in dat baantje uitstekend naar mijn zin en als puber dacht ik mijn roeping te hebben gevonden: ik wilde badkamers gaan ontwerpen! Dat is het niet geworden. Maar die badkamers en die onderdelen… Ze hebben me wel op het spoor van de techniek gezet.” 

‘Bijblijven doe je hier samen met collega’s’

Ze besloot na de middelbare school mbo Installatietechniek te gaan doen. “Daarna heb ik er nog een hbo-studie Installatietechniek aan toegevoegd. Beide diploma’s zijn voor mijn beroep als consultant een prima basis om klanten over techniek te kunnen adviseren. Natuurlijk moet je wel ‘bijblijven’ want in de techniek gaan de ontwikkelingen razendsnel. Het fijne bij Kuijpers is, dat je dat samen met je collega’s doet. We overleggen hier regelmatig met elkaar over oplossingen voor klanten. Of we hebben het over innovaties die we in vakbladen lezen of in de media horen. 

Ook nodigen we weleens leveranciers uit om een presentatie te geven over hun nieuwe producten. Of juridische experts die iets vertellen over contractvormen. Zo blijven we op alle vlakken ‘bij’. Verder doe ik zelf ook veel aan research. Zo was er onlangs een klant die in zijn gebouw heel veel machines heeft staan. De warmte die deze machines produceren, verdwijnt via de schoorstenen de buitenlucht in. Toen dacht ik: ‘wat zou het mooi zijn als je die warmte kunt opvangen om er iets anders mee te doen. Zoals ruimtes verwarmen.’ Daar bijt ik me dan in vast: ik ga op onderzoek uit om te kijken of dat kan. Bij Kuijpers krijg je daar alle gelegenheid voor.”

Gastlessen op basis- en middelbare scholen

Volgens Marlon is techniek gewoon een leuke sector. “Ik vertel daar ook graag over tijdens gastlessen. Vanuit Kuijpers bezoeken we een paar keer per jaar basisscholen en middelbare scholen om te vertellen wat dat nou inhoudt, werken in deze branche. Dan begin ik altijd eerst met vertellen dat techniek óveral is. Thuis bijvoorbeeld, waar techniek ervoor zorgt dat je het in koude winters lekker warm hebt in huis. Ik vertel ze ook altijd dat je echt niet supergoed hoeft te zijn in natuurkunde. Of in wiskunde. Dat is wat veel jongens en meisjes denken. Maar dat is dus niet zo. Een beetje gevoel voor techniek moet je wel hebben en het is fijn als je voor die vakken voldoendes haalt. Maar je hoeft echt geen tweede Einstein te zijn.”

‘Verzorgende’ component

Nog zo’n misverstand dat Marlon graag uit de wereld helpt: ‘van techniek krijg je vieze handen’. “Dat is dus niet altijd zo. Kijk maar naar mij: ik zit met mijn technische achtergrond eigenlijk alleen maar met klanten om de tafel om te praten over hun gebouw en installaties. Velen willen verduurzamen, energie en geld besparen maar weten niet hoe. Daar help ik ze dan bij door ze te adviseren over geschikte oplossingen. Ik zoek bijvoorbeeld uit of ze met zonnepanelen geholpen zijn. 

Of met een installatie voor warmte-koude-opslag. En wat zo’n oplossing ze dan oplevert in energiebesparing en energiekosten. Ik luister dus heel goed, geef heel veel voorlichting en ik zoek veel voor ze uit. Daar zit een hele grote ‘verzorgende’ component in. Dat is iets waar meisjes nog steeds naar op zoek zijn, merk ik ook in de gastlessen. Daarom benadruk ik altijd dat je met techniek vooral klanten verder helpt. Als we dit voor het voetlicht blijven brengen, denk ik dat de techniek voor steeds meer meisjes en vrouwen een heel aantrekkelijke sector zal zijn.”

Bekijk hier onze vacatures of doe de test om te kijken of jij ook bij Kuijpers past.

Ook interessant

Peter Kraakman 6016

Anders denken: van meet- en regeltechniek naar digitale oplossingen

Lees meer
Blog 17 jul 2024
Sabine Bijl 1170

Van schoonheidsspecialiste naar projectleider in de techniek

Lees meer
Blog 12 jul 2024

Deel dit artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details