Referentie overzicht
Utiliteit

Nieuwbouw Nemho

In opdracht van Trespa International B.V. is Kuijpers betrokken bij de drie lagen tellende nieuwbouw van het R&D-gebouw Nemho. Trespa, innovator op het gebied van architectonisch plaatmateriaal voor gevelbekleding, decoratieve gevels en laboratoriummeubilair, breidt daarmee haar hoofdvestiging in Weert aanzienlijk uit. Kuijpers is verantwoordelijk voor al het werktuigbouwkundige en elektrotechnische installatiewerk in Nemho.

Uitgevoerd in bouwteam en een 4 jarig onderhoudscontract bemachtigd.

BIM - Building information modeling Smart building Utiliteit

Nemho staat voor ‘Next material house’, de afdeling waar straks alle onderzoek en ontwikkeling wordt verricht voor Trespa, Arpa Industriale S.p.a, Westag & Getalit AG, Formica Group en HOMAPAL. Het gebouw telt circa 3.200 vierkante meter en bestaat vooral uit laboratoria (zoals een verwerings- en syntheselab) en kantoren. Ook komt er een impregneerlijn en ruimte voor opslag van onder meer chemicaliën. Het pand is deels tegen het bestaande kantoorgebouw van Trespa gebouwd. Kuijpers verzorgde in de nieuwbouw alle installatietechnische werkzaamheden en gebouwaansluitingen en zorgde ervoor dat er goede koppelingen zijn met het naastgelegen pand.

Van trafo tot luchtbehandelingsinstallatie

Op elektrotechnisch gebied liep het werk uiteen van het realiseren van laagspanningsinstallaties en een nieuwe trafo tot een aardingsinstallatie en systemen voor brandmeldingtoegangscontrole en bliksembeveiliging. Werktuigbouwkundig zorgde Kuijpers voor onder meer de installaties voor ventilatie– en luchtbehandeling, koeling, verwarming en brandbestrijding (inclusief sprinkler).

Ook een gebouwbeheersysteem met meet- en regeltechniek en leidingen voor gassen en perslucht vallen onder de opdracht. Alle werkzaamheden zijn verricht in een bouwteam waarvan ook Trespa zelf, de architect, de bouwkundig aannemer en de labmeubelleverancier deel uitmaken.

Installaties ondersteunen onderzoeksprocessen

Het brede palet aan E- en W-werkzaamheden, zowel ontwerp als uitvoering, heeft Kuijpers allemaal in eigen huis. Tjesse van Hoving, Kuijpers-projectmanager: “We zijn in een vroeg stadium – al bij het voorlopig ontwerp – bij het project betrokken om mee te denken over indeling en plaatsing van alle installaties die nodig zijn. Want onbeperkt ruimte is er niet. 

Zo bevatten de laboratoria in totaal veertig zuurkasten waarvoor een fikse capaciteit aan luchtafzuiging nodig is. Vanwege de grote hoeveelheid zuurkasten blijft er weinig ruimte in het plafond over voor het leidingwerk, de bekabeling en andere installatieonderdelen, ondanks een vrije hoogte van één meter. Het was dus flink passen en meten om alles boven de plafonds weg te werken.”

Ontwerpen in BIM

Net zoals in alle andere projecten die Kuijpers realiseert, maakten Tjesse en zijn collega’s ook hier gebruik van het BIM (Bouw Informatie Model). In dit model staan alle benodigde, installatietechnische en bouwkundige data overzichtelijk op één plek bij elkaar. Voordeel daarvan is, dat iedereen in het project over dezelfde informatie beschikt. Daardoor is de kans op ontwerp- en bouwfouten minimaal. Kuijpers-engineers vertaalden de installatietechnische behoefte direct in het BIM wat leidde tot sterke staaltjes van op maat gemaakte voorzieningen, zoals het compacte installatiewerk boven de laboratoria. Maar ook de bovengemiddelde afzuiging in de persruimte is illustratief voor de weinig-standaard oplossingen die Kuijpers realiseert voor Trespa, net zoals de technische installatie voor het opvangen van grote stroompieken bij lamineeractiviteiten.

In april 2020 is Nemho opgeleverd. Kuijpers blijft daarna nog vier jaar bij Trespa betrokken voor het onderhoud van de installaties. 

Afbeelding: Broekbakema architecten

Heb je een vraag?

Stel gerust een vraag aan Tjesse.

Tjesse van Hoving Projectleider Kuijpers

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details